Στα καταπράσινα Παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, στο όρος Βέρμιο, λίγα χιλιόμετρα από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαζελώνα, θα πραγματοποιηθεί και φέτος μετά από την αναγκαστική διακοπή λόγω της πανδημίας του Κορωναϊού, «Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας», το μεσημέρι της Κυριακής 2 Ιουλίου 2023.

Οι συμμετέχοντες στο «Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας», εκτός από το καταπράσινο τοπίο, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν παραδοσιακή μουσική από τη Ματσούκα του Ευξείνου Πόντου, να βρεθούν με τις Παρχαρομάνες του Αγίου Δημητρίου, να επισκεφθούν τα καλύβια τους, όπου βρίσκονται όλο το καλοκαίρι που ασχολούνται με τις κτηνοτροφικές εργασίες, αλλά και να απολαύσουν πλούσια ποντιακά εδέσματα.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ποντίων Ματσούκας προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, στο «Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023 στα Παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, από τις 12:00 η ώρα το μεσημέρι.

Ήδη από δεκαετία του 1980 η Ένωση Ποντίων Ματσούκας πραγματοποίησε για πρώτη φορά στο παρχάρ’ του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης την εκδήλωση αυτή, η οποία αποτελεί μία αναβίωση της πρακτικής του τρόπου ζωής που ακολουθούσαν οι κάτοικοι της περιοχής και είναι έτοιμη να την αναβιώσει και πάλι φέτος.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει υπαίθριο ποντιακό γλέντι με εξέχοντες Πόντιους καλλιτέχνες, αφηγήσεις ιστοριών από τη ζωή στο παρχάρ’ από παλιές παρχαρομάνες του Αγίου Δημητρίου και πλούσια ποντιακά εδέσματα.

Παρχαρομάνα ελάλεσεν, ας έρχουν’ οι ρομάνες
Εγώ τα χιόνια έλυσα και την χλοάδαν έγκα
Παρχαρομάνα ελάλεσεν, ελύγανε τα χιόνια
Τα τουτουγιάδες ένοιξαν,ερθαν τα χελιδόνια
Παρχαρομάνα ελάλεσεν, καλώς και καλωσόρισαν τεμόν οι εμπρολάτοι,
που θ’αρματών’νε τα ραχιά και όλα τα παρχάρια
Παρχαρομάνα ελάλεσεν, ας έρχουν οι ρομάνες.
Εσκέρχουν οι τσοπάν, τραγωδούν και συρίζνε
και ολ’εχ’νε τα σιλαχα τουν σ’ωμία κρεμαγμένα

Πηγή:efxinospontos.gr