Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για δύο ειδικές δομές ειδικές αγωγής της Κοζάνης, οι οποίες ζουν με την αβεβαιότητα του αύριο. Πρόκειται για το ειδικό σχολείο Κοζάνης, το οποίο έχει μεταφερθεί στον Τετράλοφο και το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Κοζάνης, το οποίο ζητά νέο χώρο.

Η απόφαση που πάρθηκε ήταν να παραμείνει στον Τετράλοφο για μια ακόμα χρονιά το Ειδικό Σχολείο, όπως διαφαινόταν από την πρόοδο των εργασιών. Οι εξωτερικές εργασίες βρίσκονται σε καλό στάδιο, στο εσωτερικό όμως του κτιρίου της Αιανής δεν έχει αλλάξει τίποτα λόγω των δύο δομών που λειτουργούσαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, του ειδικού εργαστηρίου και του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Απορίας άξιο είναι βέβαια με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν και τώρα, αφού οι δομές θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Σε κάθε περίπτωση δόθηκε η διαβεβαίωση από πλευράς δήμου ότι αυτή την χρονιά θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και θα στεγαστεί πάλι στην Κοζάνη το ειδικό σχολείο από το 2021-22. Η προσωρινότητα λοιπόν της μεταφοράς του ειδικού σχολείου θα έχει διάρκεια δύο χρόνων και βλέπουμε.

Όσο για το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ παρόλες τις βεβαιώσεις που δόθηκαν για εξεύρεση νέου χώρου, ακόμα δεν έχει γίνει καμία κίνηση μεταφοράς της δομής. Εξάλλου δεν είναι και η πρώτη φορά που γίνονται συζητήσεις για νέο ενδεδειγμένο χώρο και το ΚΔΑΠ παραμένει στην οδό Αιανής. Και παρότι λέγεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την άδειά του, αυτή πάλι ανανεώνεται και γίνονται εγγραφές για την επομένη χρονιά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολύ γονείς έχουν ικανοποιηθεί από τις υποδομές στον Τετράλοφο σε σχέση με την κατάσταση που αντιμετώπιζαν στην Αιανής με τις τρεις παράλληλες δομές να ασφυκτιούν. Αλλά τα παιδιά είναι απομακρυσμένα , οι μετακινήσεις είναι δύσκολες ειδικά τον χειμώνα, η συνεκπαίδευση περιορισμένη και οι δομές υγείας απέχουν πολλά χιλιόμετρα. Αυτά γιατί πολύ εύκολα το προσωρινό, γίνεται μόνιμο με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας και της δημοτικής αρχής …

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Σε αβεβαιότητα οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Κοζάνης-Τετράλοφος πάλι ή Κοζάνη;