Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης συνεδρίασε δια περιφοράς την Τετάρτη 31 Αυγούστου με θέμα την ανάκληση της προκήρυξης για την κάλυψη της θέσης «Καλλιτεχνικός Διευθυντής».

Ακολουθεί η εισήγηση του προέδρου κ. Νίκου Κέφαλου :

«Αγαπητοί συνάδελφοι.

Με την υπ. αριθ. 63/22 απόφαση το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ενέκρινε τους όρους της προκήρυξης για την κάλυψη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Με την εν λόγω απόφαση το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης επιχείρησε να ορίσει ένα τρόπο επιλογής του Καλλιτεχνικού Διευθυντή με βαθμολόγηση, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι διαφάνειας και αξιοκρατίας στην επιλογή του προσώπου για την θέση.

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, επισημαίνει ότι στους όρους της προκήρυξης δεν συμπεριλαμβάνονται :

1. Οι λέξεις «τουλάχιστον πενταετής» όσον αφορά την επαγγελματική εμπειρία στα προσόντα των υποψηφίων

2. Δεν αναφέρεται στους όρους της προκήρυξης ότι για την πρόσληψη του Καλλιτεχνικού Διευθυντή απαιτείται η Σύμφωνη Γνώμη του Υφυπουργού Πολιτισμού.

Οι λέξεις «τουλάχιστον πενταετής» επαγγελματική εμπειρία στα προσόντα των υποψηφίων δεν συμπεριλήφθηκε στους όρους της προκήρυξης εκ παραδρομής και δεν υπήρχε καμία απολύτως σκοπιμότητα ως προς τούτο.

Αναφορικά με την πρόσληψη του Καλλιτεχνικού Διευθυντή μετά την σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, τούτο απαιτείται εκ του Νόμου, (Ν.2690/1999, άρθρο2, παρ 2). και ως εκ τούτου δεν αποτελεί όρο της προκήρυξης, αλλά απαράβατη υποχρέωση της διοίκησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Προκειμένου να αρθεί κάθε υπόνοια, ότι το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επιχειρεί να παρακάμψει τους όρους του Σχεδίου της τετραμερούς Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έτος 2022 και να βεβαιωθεί ότι προσβλέπουμε πάντοτε στην καλή συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ.Α. καθώς και με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, παρακαλώ να εγκρίνεται την ανάκληση της προκήρυξης για την κάλυψη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή που δημοσιεύτηκε με τους όρους που εγκρίθηκαν με την υπ αριθμόν 63/22 απόφασης του Δ.Σ. ούτως ώστε να προχωρήσουμε σε τροποποίηση των όρων της προκήρυξης και επαναδημοσίευσή της».

Προφανώς ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ .Κοζάνης Νίκος Κέφαλος αναγκάστηκε να συνταχθεί με την θέση του δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα μετά την επιστολή απογοήτευσης του Υφυπουργού Νικόλα Γιατρομανωλάκη για τον τρόπο λειτουργίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Η απαράβατη υποχρέωση για τη σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού είναι όμως προφανώς διαφορετική από την κοινοποίηση της τρέχουσας προκήρυξης και δεν υπάρχει καμία πλέον δικαιολογία.

Θυμίζουμε ότι όταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προειδοποίησε τον κ.Κέφαλο για τα κωλύματα στην έγκριση των όρων και την υπογραφή της προγραμματικής , τότε ο ίδιος αδυνατούσε να αντιληφθεί τις αντιρρήσεις της . Όσο για το δήμαρχο είχε αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού θα συμπεριληφθεί στη νέα προκήρυξη έστω εκ του περισσού αφού προβλέπεται από το νόμο .Για τον κ. Κέφαλο όμως δεν αποτελεί όρο της προκήρυξης …

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Λάζαρος Μαλούτας για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης: Ο υφυπουργός έχει δίκιο, υπάρχει παράλειψη στην 5ετή επαγγελματική εμπειρία και θα διορθωθεί στη νέα προκήρυξη

Επιστολή απογοήτευσης του ΥΠ.ΠΟ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για τις εκπτώσεις στα προσόντα του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή

Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που αδυνατεί να αντιληφθεί τις αντιρρήσεις της Π.Δ.Μ. στην έγκριση της τετραμερούς σύμβασης

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βάζει φρένο στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης: Να εφαρμοστούν οι όροι της τετραμερούς σύμβασης