Ανυπόστατη χαρακτηρίζει τη μη έγκριση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή από τον Υφυπουργό 

Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ .Κοζάνης Νίκος Κέφαλος αδυνατεί να αντιληφθεί τις αντιρρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης και προσδοκεί να έχει άμεσα την έγκρισή της. Μάλιστα αντεπιτίθεται λέγοντας ότι δεν προχώρησε η Περιφέρεια  στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης χωρίς να έχει αποστείλει μέχρι σήμερα καμία αιτιολογία.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θεωρεί την απόφαση του Υφυπουργού άδικη και ανυπόστατη για τη μη έγκριση της πρόσληψης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, προχώρησε στην επαναπροκήρυξη της θέσης του Κ/Δ ακολουθώντας ένα σύστημα βαθμολόγησης, (παρόμοιο με αυτό που ακολουθείται για την επιλογή των Καλλιτεχνικών Διευθυντών του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που υπάγονται απευθείας στο ΥΠ.ΠΟ.Α.).

“Επιπλέον το 2022 με την αμέριστη οικονομική υποστήριξη του Δήμου Κοζάνης το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά τόσο σε επίπεδο παραγωγής θεατρικών παραστάσεων, περιοδεύοντας σε όλα τα ακριτικά χωριά της περιφέρειάς μας (Σαμαρίνα, Λαιμός Κρυσταλοπηγή, Επταχώρι Νεστόριο κ.α.) όσο και στην εκτέλεση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων”.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια σε επιστολή της είχε αναφέρει ότι υπάρχουν κωλύματα για την έγκριση των όρων και την υπογραφή της προγραμματικής και την εκταμίευση του ποσού. Διότι η τετραμερής προγραμματική σύμβαση αναφέρει ότι στις υποχρεώσεις του ΔΗΠΕΘΕ είναι να διαθέτει καλλιτεχνικό διευθυντή, που δεν έχει και μάλιστα στο άρθρο 10 ορίζει την διαδικασία επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή με τη σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού και με προαπαιτούμενο την πενταετή επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση θεατρικών παραγωγών.

Ακόμα και τώρα όμως ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αναφέρεται στην Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ.Α., της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Κοζάνης και της ΔΗ.Κ.Ε. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης –που δεν ενέκρινε η Π.Δ.Μ. σύμφωνα με τα λεγόμενά του– σύμφωνα με την οποία ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 5ετή επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση θεατρικών παραγωγών. Αυτήν που αφαίρεσε από τη νέα προκήρυξη χωρίς καμία αιτιολογία. Μαζί με τη σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού….. Και ξέχασε φυσικά να αναφέρει ότι όλες οι άνω προκηρύξεις έχουν προϋπόθεση την 5ετή επαγγελματική εμπειρία και όχι απλά την εμπειρία που αναφέρεται στην προκήρυξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Το να υπάγεσαι λοιπόν στις διατάξεις του Νόμου κατά το δοκούν…δεν είναι επιχείρημα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βάζει φρένο στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης: Να εφαρμοστούν οι όροι της τετραμερούς σύμβασης

Με απολυτήριο γυμνασίου, χωρίς πενταετή επαγγελματική εμπειρία, αλλά με βαθμολόγηση η πρόταση για τον τρόπο επιλογής του νέου καλλιτεχνικού  διευθυντή του  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης