Δίκαιη κατανομή του πόρου, τηλεθέρμανση, υγεία, επιδημιολογική μελέτη ζητούν οι κάτοικοι

 

Στη λαϊκή συνέλευση της τοπικής κοινότητας Αγίου  Δημητρίου την Παρασκευή συζητήθηκε εκτός των άλλων και το επίμαχο θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ για ενάμιση χρόνο, ολόκληρο το 2012 και το πρώτο εξάμηνο του 2013.Πρόταση της ΔΕΥΑΚ, εφόσον ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία να αποπληρωθεί μόνο το 50% των τιμολογίων χωρίς τόκους. Με την κοινότητα να επιμένει ότι δεν πρέπει να πληρώσει, αφού υπήρχε σε αυτό εξασθενές χρώμιο, επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.
Η ΔΕΥΑΚ αν και η ίδια υποστηρίζει σθεναρά την θέση για ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό, ζητά με σημαντικές ελαφρύνσεις την κατά το ήμισυ εξόφληση των λογαριασμών που εκκρεμούν. Παράλογο αίτημα για τον καταναλωτή του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος πληρώνει νερό πόσιμο υγιές και όχι επιβλαβές για την υγεία του.


Τοπικός πόρος-Τηλεθέρμανση
Ο Άγιος Δημήτριος επίσης διαφωνεί με τον τρόπο κατανομής του τοπικού πόρου, μια θέση που εξέφρασε για μια ακόμη φορά στη λαϊκή συνέλευση. Μάλιστα ενημέρωσε ότι αν δεν γίνουν έργα στα χωριά του πρώην Δήμου Ελλησπόντου θα κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα.
Επίσης έγινε λόγος για τη σύνδεση με την τηλεθέρμανση και αν αυτό δεν είναι εφικτό στη λειτουργία μικρών μονάδων με βιομάζα ή κοπριά για την θέρμανση των κοινοτήτων. Πράγματι ακόμη και σήμερα κάποιες οικογένειες από την κοινότητα ξεχειμωνιάζουν στην Κοζάνη γιατί δεν αντέχουν το υψηλό κόστος του πετρελαίου, φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες κοινότητες το χειμώνα.


Υγεία-επιδημιολογική μελέτη
Λόγος έγινε και για την έλλειψη αγροτικού γιατρού στον Τετράλοφο, με τους αρμόδιους ακόμα να αναζητούν τρόπο για την κάλυψη του κενού. Επίσης ζητήθηκε να γίνει επιδημιολογική μελέτη για τη βιωσιμότητα του πληθυσμού με τους κατοίκους να παίρνουν τη διαβεβαίωση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης με τους αρμόδιους φορείς.
Ι.Π.