Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ
– Τι λέει για την πολιτική κατάσταση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το περιφερειακό συμβούλιο

Για την πολύ δύσκολη κατάσταση της χώρας, το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και τον ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης, την κατάσταση στο δήμο Σερβίων Βελβεντού και για πολλά ακόμη ζητήματα, μίλησε στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Σόκουτης . Αποκαλυπτικός, επεφύλαξε και “ειδήσεις” αφού αποκάλυψε ότι ο κύκλος του ιδίου στην αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, έχει κλείσει οριστικά.
“Η κατάσταση της χώρας είναι πάρα πολύ δύσκολη και αυτό το βιώνει όλος ο ελληνικός λαός. Και νωρίτερα τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα. Δεν μπορώ να κατανοήσω , όμως, πως μετά από 7 χρόνια στην πρέσα, στο μνημόνιο, η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, όταν άλλα κράτη κατάφεραν να σηκώσουν κεφάλι, να πάνε στις αγορές και στο δρόμο της ανάπτυξης”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σόκουτης. Για την τρέχουσα κατάσταση υπάρχουν ευθύνες, σύμφωνα με τον ίδιο, ευθύνες όλου του πολιτικού συστήματος αλλά και του λαού: “Οι ξένοι τους οποίους αναθεματίζουμε, κοιτούν τα συμφέροντά τους. Εμείς τι κάνουμε; Γιατί δεν αξιοποιήσαμε ευκαιρίες; Πέρα από τα ΕΣΠΑ, τα ΠΕΠ και τα δανεικά, να ανασυνθέσουμε την παραγωγική βάση, παίρνοντας το ρόλο της ανάπτυξης. Η οικονομική κρίση είναι η μια φάση του νομίσματος. Υπάρχει και μια κρίση αξιών, αρχών, ηθική κρίση. Χωρίς δανεικά μπορούμε να ζήσουμε σαν χώρα, χωρίς ιδανικά δεν μπορούμε. Πόσο κάτω πρέπει να φτάσει η χώρα για να αντιδράσουμε; Ώστε όλα τα κόμματα να πούμε ότι δεν πάει άλλο και να βρούμε από κοινού τη λύση που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο” είπε χαρακτηριστικά.

Για το τι περιμένει από τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επόμενη μέρα
“Ο Μητσοτάκης περιμένω να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του στη ΔΕΘ. Ο ιδιωτικός τομέας θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Γιατί σήμερα για να ανοίξει κάποιος επιχείρηση στην Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπος με ΕΝΦΙΑ, εισφορές κ.ο.κ. κατά 70% σε όσα βγάλει, όταν σε άλλα κράτη ο φόρος είναι 10%”, απάντησε σχετικά ο κ. Σόκουτης, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη δραματικής μείωσης των φόρων, ώστε να κινηθεί η αγορά: ” Ο κόσμος σήμερα δεν έχει να πληρώσει τους υπάρχοντες φόρους, ενώ αν η φορολογία μειωθεί ο επιχειρηματίας θα προσλάβει προσωπικό, θα πληρώσει και φόρους”. Πρότεινε δε, οι πολιτικοί να διαπραγματευτούν με τους δανειστές, για πάγωμα πληρωμών του χρέους  για κάποια χρόνια και από εκεί και πέρα να πληρώνουν το κεφάλαιο.

Αν είναι ευχαριστημένος από το περιφερειακό συμβούλιο
“Κάνουμε ότι μπορούμε για να σταθεί το περιφερειακό συμβούλιο στο ύψος των περιστάσεων. Οι αρμοδιότητες του περιφερειακού είναι συγκεκριμένες, αλλά ως προς τη λειτουργία του στέκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο”, σχολίασε σχετικά.
Σε ερώτηση για το εάν η μείζονα αντιπολίτευση παίζει τον ρόλο που θα έπρεπε να παίξει ο ίδιος απάντησε θετικά, αιτιολογώντας το ως εξής: “Στην Ελλάδα εννοείται ότι η αντιπολίτευση υπάρχει για να διαφωνεί με την συμπολίτευση. Εμείς σαν  αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Γιώργο Δακή που και ως νομάρχης και ως περιφερειάρχης έδωσε δείγματα ενός ευγενούς, ευπρεπούς πολιτικού, με ήθος ασκούμε τον ρόλο μας. Ασκούμε κριτική όταν χρειάζεται , προσπαθώντας να διορθωθεί η κατάσταση από τυχόν λάθη και κάνοντας εποικοδομητικές προτάσεις. Δεν είμαστε της λογικής άσπρο μαύρο. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι να λαϊκίζουμε. Ασκούμε τον ρόλο μας υπεύθυνα και αποτελεσματικά”.

“Πίστευα και πιστεύω ότι ένας μεγάλος δήμος, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέσει (φυσικός πλούτος, πρωτογενής παραγωγή), μπορεί να πάει πολύ καλά αξιοποιώντας γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και μικρομεσαία επιχείρηση. Ένας δήμος με 3.500 κατοίκους δεν έχει προοπτικές και υπηρεσίες. Πίστευα ότι ο δήμος θα είχε μια πολύ καλύτερη πορεία. Δημιουργήθηκαν προβλήματα. Δεν ξέρω λεπτομέρειες αλλά αυτή η κατάσταση με στεναχωρεί. Χρειάζεται συναίνεση δυνάμεων και όχι διαίρεση. Χρειάζεται ομοψυχία. Παρακάλεσα όλες τις πλευρές, ειδικά από τη συμπολίτευση, να αφήσουν στην άκρη αντιδικίες και πικρίες, ενώνοντας δυνάμεις για το καλό του δήμου, κόντρα στην υποβάθμιση”, είπε σχολιάζοντας την κατάσταση στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού.

Για τα μελλοντικά του σχέδια
“Σήμερα πλέον, μπορώ να πω με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο: Ο κύκλος της αυτοδιοίκησης για τον Γιάννη Σόκουτη έχει κλείσει. Όχι ότι νοιώθω ότι δεν έχω δυνάμεις ή εμπειρία, αλλά πιστεύω ότι κανείς πρέπει να ξέρει και να φεύγει και να ανοίγει δρόμους για νέο κόσμο”, είπε ο κ. Σόκουτης κλείνοντας, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν θα είναι υποψήφιος σε κανέναν βαθμό αυτοδιοίκησης. Δεν θα μείνει ανενεργός πολίτης, είπε κλείνοντας, μη αποκλείοντας μελλοντική δραστηριοποίηση μέσα από φορείς ή ως απλός ενεργός πολίτης.

Β.Σ.