Όταν οι εταιρείες ΑΠΕ, βλέπε Αιολική Βερμίου δεν τα βρίσκουν με το δήμο, βλέπε Εορδαίας καταφεύγουν στις κοινότητες και σε συλλόγους. Όχι ότι πρόκειται για μια νέα πρακτική, απλά στο Δήμο Εορδαίας υπάρχει από αρκετές παρατάξεις ξεκάθαρο τοπίο απέναντι στην άναρχη τοποθέτηση ΑΠΕ και το θέμα πήρε διαστάσεις. Έτσι μάθαμε ότι μοιράστηκαν 150 τόνοι ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους της Ερμακιάς, της Σπηλιάς, των Κομνηνών και του Μεσοβούνου που δέχτηκαν την πρόταση της εταιρείας αφενός, αφετέρου πλήττονται από το αιολικό πάρκο. Μετά από συνεννόηση με το νεοσυσταθέντα κτηνοτροφικό Σύλλογο Εορδαίας υπογράφτηκε και σύμβαση για τις ζωοτροφές, ποτίστρες, κτηνοτροφικούς δρόμους, ακόμα και κατασκευή φράγματος σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του προέδρου της Ερμακιάς.

Αυτό όμως που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι ο ιδιοκτήτης των εκτάσεων στην Ερμακιά , όπου σύμφωνα με τη μελέτη της Αιολικής Βερμίου θα εγκατασταθούν οι 16 από τις 27 ανεμογεννήτριες. Με τη Διεύθυνση Δασών να ζητά εδώ και μήνες από το Δήμο Εορδαίας τους τίτλους των εκτάσεων, όταν ήδη το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει απόφαση κατά του έργου .Μια κίνηση που ασφαλώς δεν έγινε τυχαία.

Προφανώς και αν γίνουν δημόσιες οι εκτάσεις , ανοίγει εύκολα ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου από την εταιρεία. Αν είναι δημοτικές, θα υπάρχουν εμπόδια, αν πάλι είναι κοινοτικές, η Αιολική Βερμίου που έχει δίπλα της την κοινότητα Ερμακιάς απλά θα πληρώνει τα μισθώματα στους ιδιοκτήτες. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν το χειρότερο σενάριο είναι για την εταιρεία είναι ο ιδιοκτήτης να είναι ο Δήμος Εορδαίας.

Οι Ερμακιώτες μέσω του προέδρου τους κάνουν τους αγώνας τους για να χαρακτηριστούν ιδιωτικές πλέον 72.000 στρέμματα με αγορά αυτών επί τουρκοκρατίας από τον Σαούλ Μοδιάνο. Πρόκειται για εκτάσεις στις ΤΚ Ερμακιάς, Κομνηνών, Μεσοβούνου, Ακρινής, Κλείτους, Χαραυγής, Αγίου Χριστοφόρου, Πτελεώνα που αν και δεν υπάγονται διοικητικά στην Ερμακιά, διεκδικούνται με 153 συμβόλαια Ερμακιωτών. Παρότι αυτοί οι τίτλοι δεν αναγνωρίζονται, πιθανό είναι να ξεκινήσει ένας δικαστικός αγώνας για τη δικαίωσή τους. Στο Βέρμιο άλλωστε και στην επίμαχη περιοχή υπάρχουν και αρκετοί ιδιώτες βλάχικης καταγωγής με τίτλους κυριότητας που επωφελούνται με μισθώματα από την Αιολική Βερμίου.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δημοτικός Σύμβουλος της Εορδαίας διαβουλεύεται με την Αιολική Βερμίου ως πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου – Τριβές στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις ανεμογεννήτριες στην Ερμακιά και τις απευθείας συζητήσεις