Στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε δημοτικό σύμβουλο  της μείζονος αντιπολίτευσης  και  πρόεδρο Κτηνοτροφικού Συλλόγου Εορδαίας που είχε επικοινωνία με την Αιολική Βερμίου. Να αναφέρουμε ότι υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά των ανεμογεννητριών στο Βέρμιο.

«Δεν μπορούμε να μαθαίνουμε για έργα στο δήμο ερήμην των υπηρεσιών .Ούτε πρόβλημα με τον κτηνοτροφικό σύλλογο έχουμε  που μίλησε με την εταιρεία. Ο κτηνοτροφικός σύλλογος είναι ο πιο αδικημένος .3, 5 εκ  εντάχθηκαν στο Αντώνης Τρίτσης για ασφαλτοστρώσεις στις κτηνοτροφικές μονάδες», τόνισε ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς. Μάλιστα μίλησε και για γεωτρήσεις της εν λόγω εταιρείας χωρίς άδεια. όπως και για την υλοποίηση του φράγματος της Ερμακιάς από την Περιφέρεια, ένα έργο που υπόσχεται η εταιρεία ως ανταποδοτικό.

Ο κ.  Στάθης Κοκκινίδης  σε ιδιαίτερα έντονους τόνους μίλησε για τις διαβουλεύσεις του εν λόγω συμβούλου  με  την εταιρεία ως πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Εορδαίας . «Η παράταξη που έθεσε ηθικά θέματα έχει ηθικό θέμα με τις διαβουλεύσεις κάτω από το τραπέζι ;  Γίνεται δημοτικός σύμβουλος να μοιράζει  ζωοτροφές σε κάποιες άλλους

Η κα Αθηνά Τερζοπούλου απάντησε :«Θα ήταν ηθικό το  θέμα αν εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του ως δημοτικός σύμβουλος για να εισπράξει χρήματα από το δήμο. Για τα οφέλη του συλλόγου που είναι ιδιωτικού δικαίου  κανείς δεν μπορεί να φράξει τις δραστηριότητές του. Η ίδια  η πολιτεία θέσπισε νόμους να δίνονται ανταποδοτικά τέλη από τις ΑΠΕ .Το Μεσόβουνο παίρνει 1% επί του τζίρου, 22.000 ευρώ περίπου τον χρόνο,  τα Κομνηνά 44.000, ευρώ  η Σπηλιά 44.000.Ερμακιά 39. 000 ευρώ κάθε χρόνο .Έχουν κάνει συμφωνίες στα νόμιμα πλαίσια για να παίρνουν ζωοτροφές και ποτίστρες .Αν τα 6, 5 μεγαβάτ θα  τα στείλουμε σε άλλο μέρος της Ελλάδος , οι μεγάλες εταιρείες δεν έχουν ανάγκη από υποσταθμούς, τις κάνουν μόνοι τους».

Υπέρ η Κοινότητα της Ερμακιάς και οι κτηνοτρόφοι

Οι εκτάσεις ανήκουν στην κοινότητα Ερμακιάς ,ανέφερε ο πρόεδρος Δημήτρης Σακελλάρης  . «Από τις 27 ανεμογεννήτριες οι 16 γίνονται στη δημοτική έκταση που ανήκει στην Κοινότητα Ερμακιάς. Η κοινότητα πρέπει  να έχει λόγο. Ήρθαμε σε επικοινωνία με την Αιολική Βερμίου. Ό, τι ειπώθηκε είναι γραμμένο στα πρακτικά. Ένα από τα έργα που πρότεινε είναι η κατασκευή ενός φράγματος για την άρδευση του μισού κάμπου της Ερμακιάς. Το να εκφράσει μια κοινότητα μια διαφορετική άποψη είναι δικαίωμα».

Κτηνοτρόφος ανέφερε ότι ήρθε η Αιολική Βερμίου και έκανε δρόμους 14 μέτρων που μέχρι τότε οι κτηνοτρόφοι έσπαγαν τα αμάξια τους . Άλλος κτηνοτρόφος, ο κ. Κυριακίδης δήλωσε ότι  «κάποιοι ρίχνουν κάποια εκατομμύρια και δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε .Είναι θέατρο αυτό που κάνουμε .Είμαι κατά των ανεμογεννητριών , αλλά μας φτιάχνουμε αυτά που θέλουμε».

Δεν ξέρω ποιους έχουν συμμάχους μέσα από το δημοτικό συμβούλιο πρόσθεσε ο κ. Κάλφας ζητώντας τη σύμβαση . Για τις 27 ανεμογεννήτριες στο Δήμο Εορδαίας δεν πρέπει να δίνουμε πατήματα τόνισε ο κ. Νίκος Βουνουτρυπίδης. «Δίνονται ζωοτροφές , καθρεφτάκια για ιθαγενείς για να εξαγοράσουν την εύνοια από ένα σύλλογο που πρόεδρος είναι δημοτικός σύμβουλος».

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Φώτης Ζυγούρης , εκπρόσωπος της Αιολικής Βερμίου Α.Ε.: Θα το ξεκινήσουμε το έργο με την παλιά απόφαση περιβαλλοντικών όρων

Βρέθηκε προϊστορική εγκατάσταση πάνω από την Ακρινή στις εργασίες του αιολικού πάρκου του Βερμίου

Την αναστολή των έργων ΑΠΕ στο Βέρμιο και την προσφυγή στη δικαιοσύνη αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο