Στο περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης συζητήθηκε το θέμα των ΑΠΕ στο Βέρμιο μετά από εισήγηση της κας Γεωργίας Ζεμπιλιάδου και της αντιπολίτευσης. 2,9 GW είναι οι συνολικές επενδύσεις ΑΠΕ στο Βέρμιο, εκ των οποίων 932 ΜW είναι τα αιολικά και τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά χωρίς να συνυπολογίζονται τα μικρότερα. Να μην γίνει τίποτα αν δεν εκτιμηθεί η σωρευτική επίπτωση όλων των ΑΠΕ, μέχρι τότε να σταματήσουν ανέφερε η ίδια ζητώντας να αλλάξει η νομοθεσία. Εκεί υπάρχουν βοσκότοποι, περιοχές Natura, υδροληψίες. Για την προσφυγή στο ΣΤΕ τίθεται θέμα γιατί δεν έχει γίνει προδικαστική προσφυγή, πέρασαν οι ημερομηνίες, αλλά υπάρχει η δυνατότητα προσφυγών από συλλογικότητες, τόνισε η κα Ζεμπιλιάδου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πράσινου Μετασχηματισμού κα Φρόσω Ντιο μίλησε για απαράδεκτη αναρχία στις αδειοδοτήσεις, όταν αυτές δίνονται κεντρικά χωρίς χωροταξική και περιβαλλοντική πρόβλεψη και χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις τοπικές κοινωνίες. Πρότεινε να γίνε παράσταση στους φορείς για ανάδειξη του θέματος, την αναστολή των εργασιών στο όρος Βέρμιο, να κατατεθούν οι μελέτες επιπτώσεων από τις κατασκευάστριες εταιρείες, όπως και εκτιμηθεί η σκοπιμότητα προσφυγής κατά των εν λόγω έργων μετά γνωμοδότηση από νομικό.

Από την Αιολική Βερμίου ο κ. Βλαμάκης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο 70 ανεμογεννητριών 315 μεγαβάτ, εκ των οποίων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι 27 ανεμογεννήτριες. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συντάχθηκε με βάση το υφιστάμενο ισχύον πλαίσιό των ΑΠΕ. Επίσης πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσαν να εκτιμήσουν τις σωρευτικές επιπτώσεις του έργου, όταν το έργο ξεκίνησε το 2014 και από το 2019 έγιναν οι περισσότερες αιτήσεις για ΑΠΕ. Ο κ. Φώτης Ζυγούρης, συνεργάτης της εταιρείας, εξήγησε ότι το έργο έχει προχωρήσει και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, τα υπόλοιπα δεν έχουν λύσει ούτε το ιδιοκτησιακό.

Ιωάννα Παπαδημητρίου