ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα με θέμα τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία και στόχο την υποστήριξη των έργων στη Δυτική Μακεδονία, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ιδρύματος σε συγχρηματοδούμενα προγράμματα που συνεισφέρουν στην στρατηγική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας,. Αξίζει να σημειωθεί πως την ημερίδα παρακολουθούν δήμαρχοι της περιφέρειας, τους οποίους και ενδιαφέρει άμεσα το θέμα.
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Finerpol Δρ. Δημήτριος Στημονιάρης, επεσήμανε πως “στόχος της ημερίδας είναι να ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς για τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, πέρα από τα συνηθισμένα εργαλεία στην εκτέλεση ενεργειακών έργων. “Η ημερίδα στοχεύει στην μόχλευση κεφαλαίων και στη χρήση άλλων αναπτυξιακών εργαλείων . Η περιοχή δίνει μεγάλη σημασία στη χρήση τέτοιων εργαλείων, η αναζήτηση των οποίων είναι ζητούμενο για όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως το Jessica, το πρόγραμμα Έλενα, το Margaret κ.α.
Ο Πρόεδρος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας Δρ. Νικόλαος Ασημόπουλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη της ημερίδας τόνισε πως η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την υποστήριξη έργων είναι ένας σημαντικός στόχος . “Μέσα από τη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού μπορούν αυτές οι προσπάθειες να συντονιστούν , ώστε η συνεργασία αυτή να συμβάλει στην επιτυχή ολοκλήρωση των έργων , στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των ετέρων κ.α.”, όπως τόνισε, αναφερόμενος ειδικότερα στην σπουδαιότητα ανάπτυξης συνεργασιών.
Την αγωνία του για το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι δήμοι να υλοποιήσουν αναπτυξιακά έργα, επεσήμανε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης , λέγοντας πως “στόχος είναι να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην έξοδο από την κρίση με όρους βιωσιμότητας, περιβαλλοντικής, κοινωνικής, οικονομικής. Αυτή η αγωνία, αναζητώντας εργαλεία χρηματοδοτικά, καθίσταται μονόδρομος”, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας την αγωνία της τοπικής αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στην εμπειρία του προγράμματος Jessica & σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Απόστολος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Grand Thorton Ελλάδας. Ειδικότερα, σημείωσε ότι τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι δύο ειδών: Η επιχορήγηση (ΠΕΠ, κρατική) ή από ιδιωτικά κεφάλαια, για τα οποία υπάρχει η ανάγκη ανάδειξής τους. “Θα πρέπει όποια κεφάλαια μπουν να ανακυκλωθούν, να γυρίσουν πίσω. Άρα, η ενεργειακή αναβάθμιση, είτε μέσα από την εξοικονόμηση που θα προκύψει, είτε μέσα από δανεισμό με προνομιούχα επιτόκια , οδηγεί τους δήμους προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποίησης των εν λόγω εργαλείων. Οι επιχορηγήσεις, άλλωστε, τελειώνουν”, σημείωσε. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πίεση της ευρωπαϊκής ένωσης και στην ανάγκη ύπαρξης πολιτικής βούλησης, ώστε να προχωρήσουν ώριμα έργα.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Κωνσταντίνος Δεσποτίδης, μίλησε για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης, σε αναζήτηση συμπληρωματικών χρηματοδοτικών εργαλείων“, πέραν του ΕΣΠΑ.”Οι δήμοι δεν έχουν πολλές δυνατότητες να αξιοποιήσουν πόρους και είμαστε σε συνεχή αναζήτηση πόρων . Εμείς παρουσιάζουμε στο στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του δήμου, που προεγκρίθηκε και είμαστε στη δεύτερη φάση του προγράμματος. Στο σχέδιο υπάρχουν προβλέψεις και για έργα που δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και είμαστε σε αναζήτηση κονδυλίων”, τόνισε.
Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG Europe & από Εθνικούς Πόρους.




Β.Σ.


















