Μέσα στο καλοκαίρι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας ενημερώθηκαν για την μεταφορά των σκουπιδιών της Αιγιαλείας στην Κοζάνη. Στις 4 Ιουλίου το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ έκανε δεκτή την ποσότητα 15.000 τόνων Αστικών Στερρών Αποβλήτων του Δήμου Αιγιαλείας για επεξεργασία στη Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η απόφαση των αποκεντρωμένων διοικήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου και Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εσωτερικών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τη 19η Ιουλίου 2019.Ισχύει για ένα χρόνο και λαμβάνεται κατά παρέκκλιση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Δυτικής Ελλάδας, αλλά όχι μόνο. Η προσωρινή αυτή διαχείριση προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία λήφθηκε και κατά παρέκκλιση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο σαφώς και δεν αναφέρεται στην υποδοχή αποβλήτων της Αιγιαλείας παρά μόνο της Βέροιας.

Θα θυμίσουμε μάλιστα ότι για τα σκουπίδια της Κέρκυρας ακούγαμε ότι είναι πολύ μακριά για να ταξιδέψουν ως την Κοζάνη, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει με αυτά της Αιγιαλείας με απόσταση 375 χλμ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής ο δήμος Αιγιαλείας ανέθεσε απευθείας σε ιδιώτη τη μεταφορά 4.000 τόνων στον ΧΥΤΑ Κοζάνης.«Η λύση της Κοζάνης δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ, λόγω υψηλού κόστους. Ήδη, όλα τα χρήματα που είχαν δοθεί μέσω “Φιλόδημου” για έργα, μεταφέρθηκαν για τα σκουπίδια», λέει ο κ. Καλογερόπουλος, ο νέος δήμαρχος.

Ακόμα η μεγάλη ποσότητα των σκουπιδιών της Αιγιαλείας δεν έφτασαν στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας με τις τελευταίες λεπτομέρειες να ρυθμίζονται και την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας να επιβάλλεται μετά από έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ίσως εκεί παρθεί επιτέλους και μια γενναία απόφαση για τα απόβλητα αμιάντου, τα οποία ακόμα σήμερα μεταναστεύουν με πολύ υψηλά κόστη …

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Σώστε την Κέρκυρα-Τα σκουπίδια στην Κοζάνη και οι δεκάδες μικροί «κάβοι» – Άδωνις Γεωργιάδης : «Προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία»

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ-ΦΕΚ