Είχα την ευκαιρία, την χαρά και την τιμή, να συμμετέχω στην Ζ΄ Σύνοδο του Μοντέλου της Βουλής των Ελλήνων. Για όσους δεν γνωρίζουν είναι μια προσομοίωση των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων. Για τέσσερις μέρες νέοι φοιτητές αποφασίζουμε ψηφίζοντας νομοσχέδια. Σε κάθε επιτροπή που εξελίσσεται η συζήτηση για την διαμόρφωση των νομοσχεδίων υπάρχουν τέσσερις παρατάξεις. Η Ενωμένη Αριστερά, Η Σοσιαλιστική Δύναμη, Η Φιλελεύθερη Κίνηση και το Εθνικό Κίνημα. Πάντα με πνεύμα δημοκρατίας συζητάμε τα νομοσχέδια που θα καταλήξουν στην ολομέλεια προς ψήφιση. Κάθε μια από τις παραπάνω παρατάξεις δίνει το στίγμα της ανάλογα με τις ιδεολογίες που πρεσβεύει. Οι επιτροπές λοιπόν στην φετινή σύνοδο ήταν :

Παραγωγής και Εμπορίου
Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
Σωφρονιστικού Συστήματος
Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Εγώ συμμετείχα στην τελευταία επιτροπή που συζητήσαμε διεξοδικά τον εκλογικό νόμο καθώς και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν θα αναφερθώ στο νομοσχέδιο. Θέλω να εστιάσω για το πως είδα εμάς τους νέους μέσα σε αυτήν την προσομοίωση.
Υπήρχαν αρκετές συγκρούσεις κατά την διαδικασία, όπως άλλωστε είναι λογικό σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα. Παρά τις εντάσεις, πάντα με σωστά επιχειρήματα προσπαθούσε ο καθένας να απαντήσει στηρίζοντας την ιδεολογία του με σεβασμό όμως προς τις υπόλοιπες. Σε κάθε συζήτηση υπήρχε δημοκρατία και πολιτικός πολιτισμός, κάτι που φαντάζει ξένο στην πραγματικότητα. Προσπαθούσαμε να βρίσκουμε τρόπους ώστε να συγκλίνουμε κάθε φορά και να αποφασίζουμε από κοινού. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η λέξη « συγγνώμη» που ακούγονταν όταν κάποιος ξεπερνούσε τα όρια, μια λέξη που δεν την έχουμε ακούσει ποτέ στην πολιτική σκηνή αυτού του τόπου.

Είμαι πραγματικά αισιόδοξος γιατί γνώρισα νέες και νέους που θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και τον κόσμο. Γνώρισα ανθρώπους με τους ίδιους προβληματισμούς. Γνώρισα ανθρώπους που πιστεύουν στο λαό και στη δημοκρατία. Συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν νέοι που συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων της κοινωνίας και ασχολούνται με την πολιτική. Ενημερώνονται για τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής και δραστηριοποιούνται για την επίλυσή τους. Ακόμη αποβάλλουν το πνεύμα της μισαλλοδοξίας και διαπλάθουν τη δημοκρατική συνείδηση. Παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές απορρίπτουμε κάθε τι παλιό και επιδιώκουμε την ενότητα και την συνεργασία. Ένα ταξίδι μόλις άρχισε και σίγουρα θα αργήσει πολύ να τελειώσει.

του Στέλιου Μήλιου*
*Φοιτητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο τμήμα αρχειονομίας βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας