ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

– Μέχρι πότε  θα διαρκέσει ο χιονιάς!

Συνεχίζεται ο ολικός παγετός και οι θερμοκρασίες…Σιβηρίας στη Δυτική Μακεδονία, με τον υδράργυρο κατά περιπτώσεις να πέφτει το προηγούμενο τριήμερο ακόμη και τους -19 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αίσθηση του κρύου ήταν πολύ μεγαλύτερη! Σύμφωνα με τις καιρικές προβλέψεις ο παγετός συνεχίζεται, ενώ Τρίτη και Τετάρτη χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Νομό Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος ο Πρόδρομος Ασλανίδης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Μακεδονία, από την Παρασκευή το πρωί σημειώθηκαν  πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή, που έφτασαν μέχρι και τους -15 βαθμούς Κελσίου στο Νομό Κοζάνης και στα ορεινά της Φλώρινας έφτασε μέχρι και τους -19 βαθμούς Κελσίου. “Πρόκειται για πολικές θερμοκρασίες που δεν ανέβηκαν καθόλου πάνω από τους -5 βαθμούς Κελσίου σε καμία περίπτωση. Επικρατεί κατάσταση ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία, με την αίσθηση του ψύχους να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι άνεμοι σήμερα μπορεί να είναι εξασθενημένοι, αλλά τις προηγούμενες ημέρες ήταν ενισχυμένοι και έδιναν την αίσθηση ακόμη μεγαλύτερου ψύχους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα, επεσήμανε πως μέχρι τώρα δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα ή ζημιές στο οδικό δίκτυο , ενώ η κατάσταση είναι καλή, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με προσοχή. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν σημεία στο οδικό δίκτυο μπορεί να υπάρχει παγετός πρέπει οι οδηγοί να είναι πολύ προσεκτικοί, μέσα στο οδικό δίκτυο αλλά και στην πόλη όπου επικρατεί πάγος στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, για τους πολίτες που κινούνται σε αυτά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προγνώσεις κάνουν λόγο για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και την Τετάρτη και την Πέμπτη το πρωί, σε αυτά τα επίπεδα, μέχρι -10 και -12 βαθμούς Kελσίου. Αυτό μέχρι το πρωί της Πέμπτης . Οι χιονοπτώσεις από τα ξημερώματα μέχρι και το βράδυ της Τρίτης  θα είναι παροδικές, δεν θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση, ωστόσο με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή.

Στη συνέχεια, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μια μικρή ύφεση σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις . Το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας θα είναι από την Τετάρτη, με νέο κύμα χιονοπτώσεων  που θα εκδηλωθούν από το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις απογευματινές ώρες της ίδια ημέρας, με λιγότερης έντασης ανέμων, αφού οι βοριάδες εξασθενούν και δεν δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα με τα γνωστά ανεμοσούρια στο οδικό δίκτυο, ωστόσο θα απαιτηθεί μεγάλη προσοχή.

Ο κ. Ασλανίδης σημείωσε πως οι πολίτες αν δεν χρειάζεται δεν πρέπει να μετακινηθούν, συμβουλεύοντας να κάνουν χρήση των  αλυσίδων όπου  και  όταν χρειαστεί.

“Ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα, οι υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων, ενώ έχει γίνει προμήθεια αλατιού στους σταθμούς αποχιονισμού. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε αυξημένη ετοιμότητα τις υπηρεσίες με τον κ. Ασλανίδη να συνιστά ψυχραιμία και προσοχή σε όλους, ζητώντας τους να δείξουν κατανόηση μέχρι να περάσει ο χιονιάς”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο καιρός θα μαλακώσει από το μεσημέρι της Πέμπτης με θερμοκρασίες άνω του μηδενός, και το Σαββατοκύριακο ο καιρός βελτιώνεται με τον υδράργυρο να παραμένει πάνω από το μηδέν.
Β.Σ.