Συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ την Πέμπτη το βράδυ .Παρότι η εισήγηση της υπηρεσίας αφορούσε αύξηση 42, 53% στους λογαριασμούς της τηλεθέρμανσης τελικά αποφασίστηκε αύξηση 10%.
Συγκεκριμένα η υπηρεσία εισηγήθηκε την αύξηση της τιμής μονάδας πώλησης της μονάδας θερμικής ενέργειας τηλεθέρμανσης κατά 42,53 % και την διαμόρφωση της από 43,50 € στα 62,00 € πλέον ΦΠΑ 6% (ήτοι 65,72 € / MWhth συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) με έναρξη ισχύος από 1.11.2021.
Για τα τιμολόγια ύδρευσης η υπηρεσία εισηγήθηκε:

1. Καταργείται το ειδικό τέλος 80% του ν.1069/1980.

2. Το τέλος βιολογικού καθαρισμού από 85% επί της αξίας νερού μειώνεται σε 50%.

3. Το τέλος αποχέτευσης από 40% επί της αξίας νερού μειώνεται σε 25%.

4. Οι δύο παραπάνω μειώσεις γίνονται, για να μην υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση, αιτία της μεταβολής της αξίας του νερού, η οποία είναι η βάση υπολογισμού των παραπάνω τελών.

5. Η αναπροσαρμογή της αξίας νερού, είναι προοδευτικά αυξανόμενη, όσο αυξάνει η κατανάλωση, για να αποθαρρύνει την υπερβάλλουσα κατανάλωση, όπως η νομοθεσία προβλέπει.

6. Η αύξηση της τιμής στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης, είναι τόση ώστε οι καταναλωτές τόσο της πόλης της Κοζάνης, όσο και των τοπικών διαμερισμάτων, σε ετήσια βάση να έχουν περίπου την ίδια επιβάρυνση με την προηγούμενη τιμή της κλίμακας.

7. Η μεσοσταθμική αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές της πόλης της Κοζάνης ανέρχεται σε 6,79% και για τα τοπικά Διαμερίσματα σε 10,11%.

8. Διατηρούνται οι κλίμακες κατανάλωσης, τόσο στα τοπικά Διαμερίσματα, όσο και στην πόλη της Κοζάνης.

9. Η αναμενόμενη αύξηση εσόδων της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., ανέρχεται στα 690.000€.

10. Η προτεινόμενη αναπροσαρμογή του τιμολογίου ύδρευσης – αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., βελτιώνει την ανάκτηση του συνολικού κόστους των αντίστοιχων υπηρεσιών και στοχεύει στην σταδιακή πλήρη ανάκτηση του συνολικού κόστους αυτών, όπως η σχετική νομοθεσία ορίζει.

11. Η εφαρμογή του νέου τιμολογίου ύδρευσης – αποχέτευσης θα είναι άμεση μετά την έγκριση του.

Ι.Π.