Η εισαγγελία Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, ενέκρινε την ενέργεια της εισαγγελίας πρωτοδικών Κοζάνης να θέσει στο αρχείο τη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση του μαθητή και της δασκάλας από τη Γαλατινή. Θυμίζουμε ότι το σχολείο στοχοποιήθηκε το Μάρτιο του 2015 με αβάσιμα δημοσιεύματα, τα οποία κατέγραφαν με μελανά χρώματα ενέργεια σχολικού εκφοβισμού μιας δασκάλας σε έναν μαθητή δημοτικού.
Οι καταγγελίες για υποκίνηση από πλευράς της δασκάλας να πατήσουν οι συμμαθητές του παιδιού το κουλούρι του, δεν θεωρήθηκαν βάσιμες για να προχωρήσει η υπόθεση. Πρόκειται δηλαδή για μια δικαίωση της δασκάλας, αλλά και όλου μαζί του εκπαιδευτικού κόσμου, ο οποίος χτυπιέται βάναυσα όταν τα φαινόμενα bullying στις σχολικές τάξεις μεταξύ μαθητών όλο και πολλαπλασιάζονται.
Ο δικηγόρος της δασκάλας Βασίλης Εμμανουηλίδης μίλησε στον «Πρωινό Λόγο» για το παράδοξο της υπόθεσης να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο ο παππούς του μαθητή. «Βρεθήκαμε μάρτυρες μιας παρωδίας, όπου ο παππούς του ανηλίκου βρέθηκε στο επίκεντρο του ατυχούς περιστατικού κι αντί με τη συνετή συμπεριφορά του να προστατεύει την ιδιωτικότητα και τη γαληνή της οικογένειας του και του ίδιου του ανηλίκου, βρέθηκε να περιφέρεται σε τηλεοπτικά κανάλια και διάφορα άλλα μέσα τα οποία ήταν πρόθυμα να τον φιλοξενήσουν και να αναπαράγουν την ιστορία του χωρίς προηγούμενη έρευνα».
Η διόγκωση του θέματος και η παράλληλη σπίλωση της υπόληψης της δασκάλας έθεταν σοβαρά σε αμφισβήτηση την επαγγελματική της καριέρα κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν δικαστικό αγώνα εναντίον της οικογένειας, κάτι που για λόγους σεβασμού τη σχολικής κοινότητας και του παιδιού δεν έγινε.

 

 

«Εμείς προτάσσουμε το έννομο αυτό αγαθό της γαληνής της ιδιωτικής ζωής του παιδιού, (παρότι η ιδία του η οικογένεια δεν το έκανε όταν έπρεπε) έναντι της (κάθε ) ικανοποίησης μας (ηθικής ή χρηματικής) και θέτουμε τέλος σε αυτή την άδικη και αναίτια περιπέτεια σεβόμενοι τους θεσμούς και το πρωτόκολλο των διαδικασιών και αποφεύγοντας εμφανίσεις και δηλώσεις εντυπωσιασμού…» ανέφερε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολειού , καθώς και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και Εορδαίας στήριξαν τη δασκάλα από την πρώτη στιγμή. Η υποτίμηση όμως της εκπαιδευτικής κοινότητας και οι αφορμές για την ολική της απαξία σε μια περίοδο βαθιά κρίσης είναι ένα θέμα που οφείλει να μας προβληματίσει. Αν γίνουμε υποκινητές μιας τέτοιας κατάστασης εκμηδενίζουμε την ίδια την παιδεία που μας παρέχεται και μαζί με αυτήν τα ίδια μας τα παιδιά και τον εαυτό μας. Η σχολική τάξη είναι μικρογραφία της κοινωνίας μας και οφείλουμε να την σεβαστούμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν στόματα ειδικά σε θέματα bullying μεταξύ μαθητών.
Ι.Π.