Ένα όνειρο ζωής για τους κατοίκους της Καστοριάς αποτελεί η κατασκευή του δημοτικού κολυμβητηρίου στο Άργος Ορεστικό που θα λειτουργεί ως το πρώτο “πράσινο” στην Ελλάδα.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σοφία Ζουζέλη, διαπιστώνει την ταχύταταη εξέλιξη του έργου.

Το πρώτο πράσινο κολυμβητήριο της χώρας, με μηδενικό ενεργειακό κόστος γίνεται πραγματικότητα και έρχεται να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων ολόκληρου του Νομού Καστοριάς, εξηγεί ο Πάνος Κεπαπτσόγλου, δήμαρχος Άργους Ορεστικού. Η Καστοριά είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα, που απέχει από την θάλασσα και η κολυμβητική παιδία είναι αναγκαία για τα νέα παιδιά.

Οι διαστάσεις της κολυμβητικής δεξαμενής είναι 25 μ. x 15 μ., με δυο μέτρα βάθος για να μπορεί να φιλοξενεί και αγώνες water polo, όπως αναφέρει ο δήμαρχος. «Μάλιστα ο ένας από τους έξι διαδρόμους, θα είναι ρυθμιζόμενος για να μπορεί να εξυπηρετεί νήπια ή άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία προς το παρόν εξυπηρετούνται θεραπευτικά σε ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν πισίνες». Επομένως δεν είναι μόνο για άθληση ή ψυχαγωγία. Μια υπηρεσία που παρέχεται από τον δήμο για όλους.

Το κλειστό κολυμβητήριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης κλείνει την επιφάνεια της πισίνας, προκειμένου να διατηρείται η θερμοκρασία και να αποφεύγεται η εκ νέου θέρμανση. Επίσης, υπάρχει ξεχωριστό σύστημα θέρμανσης του χώρου, που ηλεκτροδοτείται από ένα φωτοβολταϊκό πάνελ στην οροφή του κτηρίου. Έτσι, με τα θερμομονωτικά πάνελ, το φωτοβολταϊκό στην ειδικά διαμορφωμένη κεκλιμένη στέγη και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του, θα έχει σχεδόν μηδενικό ενεργειακό κόστος λειτουργίας, τόσο για τη θέρμανση της πισίνας, όσο και για τη θέρμανση του χώρου και την λειτουργία των συστημάτων αφύγρανσης.

Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν δεσμευτεί να παραχωρήσουν όλες τα μελέτες στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου όσοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν το υλικό για ένα παρόμοιο έργο, να μην υποχρεούται να συντάσσουν νέες μελέτες. Να έχουν έτοιμη την υποδομή. Ο κ. Κεπαπτσόγλου ευελπιστεί ότι σε περίπου ένα χρόνο το κολυμβητήριο θα είναι έτοιμο και λειτουργικό. Στα συν του Δήμου προστίθεται και η εγκατάσταση φυσικού αερίου, και παρ’ ότι θα έχουν υγροποιημένο φυσικό αέριο θα έχει το ίδιο κόστος παρά την διαφορά της τιμής στην αγορά.

Πηγή: ditikostipos.gr