ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ – ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ

Ο πρωτογενής τομέας θα μας βγάλει από την κρίση , ήταν το μήνυμα που πέρασε από την Κοζάνη όπου βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία. Τον υπουργό υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης.
Νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Καστοριά, όπου είχε συνάντηση με φορείς της περιοχής, ενώ στη συνέχεια την παρουσίας του στην περιοχή θα έχει συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, καθώς επίσης θα επισκεφθεί και τον Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

Ειδικότερα, στις δηλώσεις που έκανε στα μέσα, ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε τον πρωτογενή τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη στήριξη του υπουργείου στις ομάδες παραγωγών. Χαρακτηριστικά η δήλωσή του έχει ως εξής: Επισκέπτομαι τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, εδώ στην έδρα της περιφέρειας, στην Κοζάνη , ερχόμενος να ακούσω τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα , του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Του πρωτογενούς τομέα, που για εμάς είναι πυλώνας ανάπτυξης , με τον οποίο θα βγούμε από την κρίση. Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει ότι η ηγεσία του υπουργείου στηρίζει τις ομάδες παραγωγών και το υγιές συνεταιριστικό κίνημα. “Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά είμαστε εδώ να ακούσουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καλώντας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να ακούσουν την περιφέρεια, η οποία αξιοποιεί τα κονδύλια του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.  “Στόχος μας είναι ο αγρότης να μην είναι εργάτης της γης, αλλά παραγωγός επιχειρηματίας”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης στις δηλώσεις του χαιρέτισε την επίσκεψη του υπουργού, λέγοντας πως οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας πως “για εμάς το πρόταγμα είναι να τολμήσουμε την ανάπτυξη εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες . Ξεκινούμε από τη μεθόριο, τα χωριά και θα φτάσουμε στην πόλη. Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις , υπάρχουν οι πόροι, έχουμε μπροστά μας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  και χρειάζεται σωστός σχεδιασμός”. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί ειδικότερα στην πρόταση – παρέμβαση που είχε γίνει αναφορικά με την φορολογία των αγροτών , στέλνοντας κείμενο προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως στον διάλογο που θα γίνει χρειάζεται ενότητα και δεν πρέπει να απουσιάζουν οι αγρότες.

Στελέχωση των υπηρεσιών

Επίσης, ο περιφερειάρχης ζήτησε από τον υπουργό να στελεχωθούν οι αρμόδιες αγροτικές υπηρεσίες , γιατί λείπουν γεωπόνοι και κτηνίατροι ενώ άδειασαν οι υπηρεσίες της περιφέρειας με τους υπαλλήλους να μεταφέρονται στην αποκεντρωμένη .

1 εκατομμύριο ευρώ για τον κρόκο

Ειδικότερα για τον κρόκο, ο περιφερειάρχης επεφύλαξε μια είδηση, λέγοντας πως πέρα από τα σημαντικά βήματα που γίνονται από πλευράς συνεταιρισμού (με την παρουσία του προέδρου σε επαρχία της Κινεζικής αντιπροσωπείας για το άνοιγμα καταστήματος που θα εμπορεύεται κρόκο), πλέον ανοίγει το βήμα για το μουσείο του κρόκου στην περιοχή. Μάλιστα ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για “εμπαιγμός του παρελθόντος από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ που έλεγε στον πρόεδρο ότι έχει διασφαλιστεί 1 εκ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να γίνει και το Μουσείο του κρόκου αλλά και οι απαραίτητες επενδύσεις”. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης “Μέσα σε 2 χρόνια εμείς καταφέραμε να βρούμε τους πόρους και με το κλείσιμο του προγράμματος σε συνεννόηση με τον κ. Χαρίτση, το 1 εκ. ευρώ βρέθηκε και ήδη το έχω υπογράψει” Αυτό θα σημαίνει ότι άνοιγμα των επενδύσεων για τον συνεταιρισμό.

 

Β.Σ.

Δείτε όλη τη δήλωση του Υπουργού στα μέσα ενημέρωσης:

δείτε όλη τη δήλωση του Περιφερειάρχη στα μέσα