Ο Άρειος Πάγος έκρινε νόμιμη τη μείωση των αποδοχών σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο στους47 εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Εορδαίας. Τυχόν υπερβάσεις της τελευταίας πενταετίας θα αναζητηθούν και θα επιστραφούν δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑ Εορδαίας Δημήτρης Τσεχελίδης. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ποσό της επιστροφής ούτε για το νέο βασικό μισθό με τη νομοθεσία να ορίζει ότι μπορεί να παρακρατηθεί μέχρι το 10% αυτού, σύμφωνα με τα λεγόμενά του. Πράγματι οι μισθολογικές διαφορές, αλλά και το γεγονός ότι παραμένει η προσωπική διαφορά καθιστά δύσκολο τον καθορισμό του νέου μισθού.

Και στην περίπτωση της Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής ανάλογη απόφαση το Μάη του 2022 δικαιολογούσε τη λήψη μέτρων που εντάσσονται σε ενιαία δημοσιονομική πολιτική, όπως η περικοπή των μισθολογικών παροχών, ώστε να εξασφαλιστεί η επίτευξη του δημόσιου σκοπού της. Σύμφωνα με την άνω οι Δ.Ε.Υ.Α. πληρούν το κριτήριο που τάσσεται από τους μνημονιακούς νόμους, δηλαδή ανήκουν σε συγκεκριμένο ΟΤΑ υπό την έννοια ότι δημιουργούνται από τους ΟΤΑ χάριν της επίτευξης αυτοδιοικητικού σκοπού, τελούν υπό την εποπτεία τους, ενώ ο έλεγχος και ο διορισμός της πλειοψηφίας της διοίκησής τους γίνεται από τους ΟΤΑ.

Τρίπολη, Καρδίτσα, Βέροια και άλλες μεγάλες πόλεις έχουν ήδη μπει στο ενιαίο μισθολόγιο με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ύδρευσης ανά τη χώρα να αναμένουν τις εξελίξεις με τη συγχώνευση των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης. Σε αυτή την περίπτωση το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί κρατώντας όμως την προσωπική διαφορά. Μόνο αν δόθηκαν αυξήσεις τα τελευταία χρόνια θα υπάρχει μεγάλη αναμόρφωση στους μισθούς.

Στη ΔΕΥΑ Κοζάνης εργάζονται 125 άτομα περίπου. Από αυτά όσοι μπήκαν με την προκήρυξη 3Κ/2018, 25 περίπου πληρώνονται με το ενιαίο μισθολόγιο και δεν παίρνουν ούτε δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Οι υπόλοιποι 100 δεν ανήκουν στο ενιαίο μισθολόγιο και μάλιστα έχουν στα χέρια τους και αμετάκλητη δικαστική απόφαση του εφετείου που τους δικαιώνει με παρέλευση πενταετίας. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις σε ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα με τους εργαζόμενους να έχουν δικαιωθεί και στο πρωτοβάθμιο και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και να διαθέτουν οριστικές αποφάσεις.

Όσο για το τροφείο των 4 ευρώ ημερησίως που καταβάλλεται, εφόσον οι αποδοχές δεν υπερβαίνουν μηνιαίως το ποσό των 1.350 ευρώ για το έτος 2024 και προκύπτει από τη συλλογική σύμβαση εργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης τίθεται πλέον εν αμφιβόλω και γίνεται επίσης αγώνας να ισχύουν, αν τελικά το ΥΠΕΝ καταργήσει τις 126 ΔΕΥΑ της χώρας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

500 χιλιάδες ευρώ καλούνται να επιστρέψουν 48 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Εορδαίας με απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τη διοίκηση της δημοτικής Επιχείρησης