Η πρώτη χαμογελάει αεράτη επάνω στην πολιτική σκηνή. Επαίρεται για τη δύναμη να στέκεται σε ένα σημείο και να μην υποκύπτει στις όποιες πιέσεις, προκλήσεις, επιθέσεις και αμφισβητήσεις. Επιδεικνύει αξιοθαύμαστη πίστη, επιμονή και θέληση να κρατηθεί εκεί, διότι θεωρεί το σημείο ή την κατάσταση αυτή ως το τέλειο ζητούμενο.

Πίσω της ακριβώς στέκεται ο Φόβος με το ρόπαλο στο χέρι και κρυφογελά για το δικό του δημιούργημα, τη Στασιμότητα, στην πίσω αθέατη πλευρά. Είναι η σκιά της σταθερότητας. Ισχνή, της ρούφηξε όλη την ενέργεια ψυχική, πνευματική και σωματική. Με το ρόπαλο από πάνω της κρατάει πάντα το κεφάλι της χαμηλά, σκυφτό, για να μη βλέπει ψηλά, ουρανό και οράματα. Είναι αυτή η «υπαισθησία», στην οποία υπακούει και το σώμα. Αδυνατεί να κάνει βήμα μπροστά. Δεν τολμάει να μετακινηθεί από τη θέση της, διότι φοβάται το άγνωστο, το καινούργιο, το μετέωρο βήμα με όλες τις πιθανές δυσκολίες, έως να βρει την καινούργια θέση ή το νέο ζητούμενο.

Γεμάτη από ανασφάλεια μένει αδρανής. Αφήνει τους άνωθεν να ενεργούν και δέχεται παθητικά τις αποφάσεις τους, έως νιώθει και υποχρεωμένη « δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα» Κ. Βάρναλης. Της έκλεψαν και το όνομα, της επέβαλαν το δυναμικό της σταθερότητας και το αποδέχτηκε κι αυτό. Είναι το είδωλό της.

Πώς θα βρει τη δύναμη να κάνει το βήμα μπροστά από το είδωλό της; Από σκιά να δείξει το αληθινό της πρόσωπο; Να πετάξει από πάνω της τη σκόνη που έριξε ο φόβος και δεν βλέπει, δεν ακούει καθαρά;

Πρώτα πρέπει να δει την αλήθεια της. Αυτό το σοκ θα την κάνει να αντιδράσει, να σηκώσει το κεφάλι ψηλά, να ξαναδεί τα όνειρα και τα οράματά της. Τότε η ομορφιά τους θα την μαγέψει και θα τρέξει να τα αγγίξει.

Και θα αφήσει πίσω της τη κολλημένη σταθερότητα, ζαρωμένη σαν ένα πουκάμισο αδειανό.

Κοζάνη 6-6-2023

Γκουτζιαμάνη Γιάννα