Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΥΣΑΝΔΡΟ ΡΗΓΑ

Στις κάλπες για νέα όργανα διοίκησης οδηγείται στις 8 Νοεμβρίου το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας . Οι εκλογές για πρύτανη, αντιπρυτάνεις, θα γίνουν με τη μέθοδο της απλής αναλογικής και στην περίπτωση ισοψηφίας θα γίνει επαναληπτική διαδικασία στις 9 Νοεμβρίου. Υποψήφιοι για τη θέση του Πρύτανη είναι τρεις διεκδικητές, ο Στέργιος Γκανάτσιος τ. πρόεδρος του ΤΕΙ και πρόεδρος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών , ο κ. Σεραφείμ Σαββίδης πρόεδρος του Τμήματος Μαιευτικής Πτολεμαΐδας και η Παρασκευή Μητλιάγκα Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας .

Ο Στέργιος Γκανάτσιος, ένας εκ των τριών διεκδικητών  για την προεδρία, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα για την υποψηφιότητα και τι σημαίνει αυτή για το ίδρυμα, λέγοντας αρχικά πως το ΤΕΙ πρέπει να επιστρέψει στην θέση που του αξίζει, μεταξύ των κορυφαίων ιδρυμάτων της χώρας

Τι πρέπει να γίνει διαφορετικά

“Είδαμε κάποια πράγματα που χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση και βασισμένοι στην εμπειρία που στηρίζεται στην προηγούμενη θητεία και σε συνεννόηση με πολλούς συνεργάτες, αποφασίσαμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε αρκετά καλύτερα απ’ ότι κάποιος άλλος. Επειδή τα προβλήματα είναι πολλά και δεν είναι μόνο στο θέμα του ΤΕΙ και σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης, τα προβλήματα είναι σύνθετα  και δεν είναι μόνο ως απόρροια της υποχρηματοδότησης, αλλά της λειτουργίας του θεσμού”, απάντησε σχετικά.

Για τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο

Πόσο μπορεί να σταθεί το ίδρυμα σε βάθος χρόνου και τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν, ενόψει και της συζήτησης που γίνεται σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, για συνενώσεις; Όπως απάντησε ο κ. Γκανάτσιος, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση: “Αυτή τη στιγμή το πεδίο στην ανώτατη εκπαίδευση είναι σαφές . Το υπουργείο λέει ότι θα πρέπει να λιγοστέψουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα . Συζητείται συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει. Υπάρχουν συνάδελφοι και στις δύο πλευρές, όμως χρειάζονται να γίνουν πολλά πράγματα πρώτα, όπως να βγει ένα θεσμικό πλαίσιο από πλευράς υπουργείου. Επίσης, θα πρέπει να συζητήσει το ίδρυμα με το Πανεπιστήμιο, να ξεπεραστούν οι διαφορετικές απόψεις και στο τέλος να καταλήξουμε σε κάτι χρήσιμο για την κοινωνία και τους φοιτητές. Είμαστε σε μια κατάσταση που δεν υπάρχουν σαφή πλαίσια διαλόγου , ούτε και καλά καθορισμένη δρομολόγηση από πλευράς υπουργείου”, τόνισε σχετικά.

Για τη διακτίνωση των τμημάτων

Για τη διακτίνωση των τμημάτων του ΤΕΙ σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Γκανάτσιος απαντάει πως αυτό υφίσταται και μπορεί να είναι κακή για όποιον το βλέπει από έξω. Από την άλλη πλευρά, εφόσον το υπουργείο δίνει πολύ μεγάλο αριθμό εισακτέων, αυτός μπορεί να κατανέμετε και στην επαρχία. “Δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερα να γίνει άλλο ένα πανεπιστήμιο στην Αθήνα, ή ένα ακόμα πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία. Εγώ πιστεύω το δεύτερο. Ωστόσο από πλευράς πολιτείας, αποφασίστηκε να ιδρυθούν παραρτήματα και σε πολύ μικρές πόλεις που από μόνες τους δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος ενός ιδρύματος . Είχαμε φτάσει στα άκρα. Όμως, στα πλαίσια ης ανάπτυξης της περιφέρειας και στο πλαίσιο συμπράξεων των νέων επιστημόνων, στόχος είναι να μην φεύγουν από την περιοχή οι επιστήμονες αυτή. Το ΤΕΙ πέρα από την οικονομική ανάπτυξη, συγκρατεί και μεγάλο μέρος των νέων επιστημόνων στην περιοχή. Κάποτε που το ΤΕΙ είχε 27.000 εισακτέους απασχολούσε σε πλήρη ωράριο 500 νέους επιστήμονες της περιοχής μας”, τόνισε ο ίδιος, λέγοντας πως πλέον αρκετοί από αυτούς τους επιστήμονες στράφηκαν στο εξωτερικό και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Για την έρευνα και τους μισθούς των εκπαιδευτικών

Η έρευνα παρά ότι γίνεται σε υψηλό επίπεδο, δεν χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματά της προς όφελος της χώρας, τόνισε ο κ. Γκανάτσιος, αναφερόμενος στα νέα αποτελέσματα επιστημόνων που πρέπει να αξιοποιούνται .

Απαντώντας για τους μισθούς των καθηγητών ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, τόνισε πως έχουν υποστεί μεγάλη μείωση μιας και ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια αλλά σήμερα, όπως απάντησε, είναι καλύτερες από άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού

Σύμφωνα με τον κ. Γκανάτσιο κρίνεται απαραίτητη η στελέχωση του ιδρύματος με νέο εκπαιδευτικό προσωπικό. Όπως είπε σχετικά: “Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς το 2008 άφησα 160 εκπαιδευτικούς και σήμερα είναι 98, ενώ τότε απασχολούσαμε  500 έκτακτους σε πλήρες ωράριο, ενώ σήμερα απασχολούνται 50 άτομα, εκ των οποίων οι 10 πληρώνονται από το υπουργείο και οι υπόλοιποι από τα αποθεματικά του ΤΕΙ. Είναι απαραίτητη η στελέχωση με εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό. Φτάσαμε στην κατάσταση οι σπουδαστές που κόβονται στα εργαστήρια, να δίνουν μόνο εξετάσεις, ακριβώς λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό συμβαίνει πανελλαδικά και αυτό δεν είναι καλό για το επίπεδο σπουδών”, τόνισε. Εντωμεταξύ γίνεται μια προσπάθεια κάλυψης με τις 15 πρώτες θέσεις στο ίδρυμα , ενώ δόθηκαν υποσχέσεις για ακόμη 16 θέσεις, τις επόμενες χρονιές.

Για το έργο της απερχόμενης διοίκησης

“Ακόμη δεν ανακαλύψαμε την χρονοκάψουλα, για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Ότι έγινε , έγινε. Βρέθηκαν σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και κατάφεραν ότι κατάφεραν. Το παρελθόν δεν διορθώνεται, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον”, απάντησε ο κ. Γκανάτσιος σε σχετικό ερώτημα, λέγοντας επίσης ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πλέον στον παραδοσιακό τρόπο χρηματοδότησης και πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης. Ο ιδιωτικός τομέας αντιστέκεται στον οικονομικό αυτό Αρμαγεδδών, για αυτό η μόνη λύση είναι τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πρωτόκολλα.

Ο καθένας να αναλογιστεί τις ευθύνες του….”.

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα , λέγοντας πως  τα μηνύματα είναι θετικά και ο ίδιος θα κερδίσει τις εκλογές. “Ας μην το ματιάξουμε, όμως, τα αποτελέσματα φαίνονται στην κάλπη”, είπε κλείνοντας , λέγοντας πως “αυτό που λείπει αυτή την περίοδο, είναι ότι όλοι παραδοθήκαμε. Και από την πλευρά της διοίκησης, υπήρξε μια παράδοση, που οφείλεται στο ότι δεν βρήκαν ανταπόκριση , ενώ υπήρξε  και μια εγκατάλειψη της τοπικής εξουσίας. Κάποτε φτάσαμε να είμαστε το 4ο εκπαιδευτικό ίδρυμα σε προσωπικό, αριθμό χρηματοδοτών και χρηματοδοτήσεων. Αυτά τα χάσαμε και τα είχαμε πετύχει παρά τις διαφορές μας σε πολιτικό επίπεδο. Όταν ανέλαβα το ΤΕΙ ήταν στην 8η -9η θέση και το ό,τι φτάσαμε στην 4η θέση, οφείλεται στο ότι παρά στο ότι υπήρχαν διαφορές καταφέραμε να συνεργαστούμε. Αυτό λείπει και θα επιδιώξουμε να γίνει. Είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο για το ΤΕΙ, αλλά για την περιοχή μας. Για να βελτιωθεί και να μην είναι έρημη περιοχή. Ο καθένας να αναλογιστεί τις ευθύνες του….”. Μάλιστα τόνισε πως αυτό ισχύει και για το ΑΕΙ όχι μόνο για το πανεπιστήμιο, αφού του χρόνου μπορεί να είναι ένα το ίδρυμα.

Β.Σ.