Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να ανησυχούν υπερβολικά, να αγχώνονται και να αμφισβητούν τον εαυτό τους. Πολλοί είναι αυτοί που τους λένε «σκέψου θετικά» και «μην
στενοχωριέσαι». Άλλοι πάλι τους λένε στάσου μπροστά στον καθρέφτη και μίλα στον εαυτό σου με θετικές εκφράσεις. Τι σημαίνει όμως σκέψου θετικά και πόσο απλό είναι στην
εφαρμογή του; Και κατά πόσον, σε τελική ανάλυση, δουλεύουν όλα αυτά;

Σκέψου θετικά σημαίνει να κάνεις θετικές σκέψεις, να αποβάλεις τις αρνητικές σκέψεις , που συνήθως κάνεις και να τις αντικαταστήσεις με θετικές. Ο λόγος που πρέπει να το κάνεις είναι
επειδή οι αρνητικές σκέψεις σε οδηγούν σε αρνητικές αποφάσεις, αρνητικές πράξεις, αρνητικά αποτελέσματα και αρνητικά συναισθήματα, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες των αρνητικών συναισθημάτων. Αντίθετα, οι θετικές σκέψεις σε οδηγούν σε θετικές αποφάσεις, θετικές πράξεις, θετικά αποτελέσματα και θετικά συναισθήματα, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες των θετικών συναισθημάτων.

Όσο απλό όμως κι αν ακούγεται το «σκέψου θετικά», εν τούτοις στην εφαρμογή του δεν είναι εύκολο. Εξαρτάται από το πως το εφαρμόζεις. Και ο λόγος που δεν είναι εύκολο είναι επειδή
από μόνο του δεν δουλεύει. Εάν δούλευε, όλοι θα είχαν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των αρνητικών σκέψεων και των αρνητικών συναισθημάτων, θα είχαν απαλλαγεί από τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα και θα ζούσαν καλύτερα.

Η έρευνα δείχνει ότι όταν προσπαθείς να αγνοήσεις τις ανησυχίες σου, το κάνεις χειρότερο. Και ο λόγος είναι επειδή οι αρνητικές σκέψεις λειτουργούν ως καθοδικό σπιράλ και σε βυθίζουν ακόμη περισσότερο στην αρνητικότητα, στο άγχος, στην κατάθλιψη, χειροτερεύοντας ακόμη περισσότερο την άσχημη ήδη ψυχολογική κατάσταση.

Και τι πρέπει να κάνεις;

Να ελέγξεις τη σκέψη σου. Να αλλάξεις τη σκέψη σου. Να πάρεις τον έλεγχο του μυαλού σου, να σταματήσεις την αυτο-αμφισβήτηση και τις ανησυχίες, να απαλλαγείς από το άγχος και κυρίως να δημιουργήσεις μια νέα κατάσταση πολύ πιο θετική.

Επιστρέφοντας στο θέμα της αρχικής παραγράφου, του άγχους και της αυτοαμφισβήτησης, θα ήθελα να σας καθησυχάσω και να σας πω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε
είναι ότι δεν είστε αγχώδεις. Οι άνθρωποι δεν είναι αγχώδεις. Οι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να είναι αγχώδεις. Αυτή είναι μια τεράστια διαφορά. Άλλο πράγμα το «είμαι αγχώδης» και άλλο το «έχω τη συνήθεια να είμαι αγχώδης». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι έχεις αφήσει τη σκέψη σου να παρασύρεται και να παραμένει σε αρνητικές σκέψεις, πράγματα και καταστάσεις, τόσες πολλές φορές, που αυτό δημιουργεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς που επαναλαμβάνεις χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι. Μπορείς όμως να το αλλάξεις.

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον μιλάμε για συνήθειες και οι συνήθειες ως γνωστόν αντιμετωπίζονται. Μπορούμε να σπάσουμε τις παλιές συνήθειες και να τις αντικαταστήσουμε με άλλες καινούργιες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη των συνηθειών και να σπάσουμε τη συνήθεια του άγχους και της αυτο-αμφισβήτησης. Να εφαρμόσουμε τεχνικές που θα μας επιτρέψουν να απαλλαγούμε από τις ανησυχίες και την αυτο-αμφισβήτηση.

Και εάν ρωτάτε αν οι τεχνικές αυτές είναι γνωστές, η απάντηση είναι ΝΑΙ. Υπάρχουν και τις γνωρίζουμε. Βασίζονται στην επιστήμη, είναι απλές στην εφαρμογή τους και μπορεί να τις εφαρμόσει οποιοσδήποτε με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται. Αυτό είναι το μεγαλείο της. Θέματα που ήταν άγνωστα μέχρι χθες, σήμερα είναι γνωστά και αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

Γι αυτό, πάντα να ρωτάτε και να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας.

Νέστορας Κολοβός