Για τον μητροπολίτη Νικήτα Λιούλια αρχιεπίσκοπο Θυατειρών της Μεγάλης Βρετανίας καταγόμενος από τον Κρόκο Κοζάνης

Το Σάββατο 16-11-2019, η εφημερίδα των Αθηνών Καθημερινή, έγραφε στη δεύτερη σελίδα, επιφυλλίδα της δημοσιογράφου Στουρνάρα , «Μια νέα πρωτοβουλία για τον Ελληνισμό της Μεγάλης Βρετανίας»

Αναφερόμενη στο νέο Αρχιεπίσκοπο των Θυατείρων της Μεγάλης Βρετανίας κ. ΝΙΚΗΤΑ που τοποθετήθηκε το καλοκαίρι στην Αρχιεπισκοπή θυατείρων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο . Ο νέος Αρχιεπίσκοπος αναπτύσσει πρωτοβουλία και δημιουργεί

«Διεθνή ένωση φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων Μεγάλης Βρετανίας». Την οποία ανακοίνωσε στην αίθουσα Εσπερίδων στο Νομισματικό μουσείο, στόχος της οποίας είναι να συσπειρωθούν τα μέλη των δεκάδων Ελληνικών κοινοτήτων γύρω, αλλά και να προχωρήσει στο φιλανθρωπικό έργο της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην περιοχή αυτή . Στη εκδήλωση παρίστατο μεταξύ των άλλων η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα και η Μαριάνα. Βαρδινογιάννη , που έγινε και πρώτο επίτιμο μέλος της Ένωσης» Μιλώντας ο Αρχιεπίσκοπος για τη Διεθνή Ένωση φίλων της Αρχιεπισκοπής αναφέρθηκε με συγκίνηση στην καταγωγή της οικογενείας του, που μετανάστευσε από την Κάλυμνο στην Αμερική , όπου και γεννήθηκε ο ίδιος».

Διαβάζοντας περί Καλύμνου καταγωγής του μητροπολίτου ΝΙΚΗΤΑ, που ως γνωστόν κατάγεται από τον Κρόκο Κοζάνης και είναι της οικογένειας Λιούλια. Έστειλα αμέσως με Ημέϊλ την παρακάτω επιστολή προς αποκατάσταση της πραγματικής του καταγωγής .

Παραθέτω παρακάτω την αποσταλλείσα επιστολή.

Κυρία Μαργαρίτα Πουρνάρα Κοζάνη 17-11-2019
Δημοσιογράφο στην Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Κυρία Πουρνάρα

Γράφετε καθημερινά στη δεύτερη σελίδα της Εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, την οποία και παρακολουθώ , για θέματα και γεγονότα, τα οποία είναι υψηλού πνευματικού και πολιτισμικού περιεχομένου .Ώστε να Βλέπουμε και μια άλλη πλευρά της ζωής, αξιόλογη και με ανθρώπινο πρόσωπο, πέρα από τους πολέμους και τις καταστροφές που υφίστανται πολλές χώρες της υφηλίου και μας βομβαρδίζουν συνεχώς τα ΜΜΕ. Πλήττοντας τη ζωή μας , την αναζητούσα ευημερία μας και διακινδυνεύουσα η παγκόσμια Ειρήνη.

Σας απευθύνω την επιστολή μου αυτή για να σας γνωρίσω ότι στο φύλλο της εφημερίδας 30.274, της 16ης Νοεμβρίου λήγοντος έτους γράφετε, μεταφέρω την παράγραφο, ότι ο κ. Νικήτας , αναφέρεστε στον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων της Μεγάλης Βρετανίας , «αναφέρθηκε με συγκίνηση στην καταγωγή της οικογένειάς του, που μετανάστευσε από την Κάλυμνο, στην Αμερική όπου και γεννήθηκε ο ίδιος» . Θεωρώ ότι έγινε κάποιο λάθος, Διότι είναι από το χωριό Κρόκος Κοζάνης, που παράγει το φυτό Κρόκος. Η ιστορία της οικογενείας είναι η εξής: Ο Γιάννης η Γιαννούλης Ευ. Λιούλιας, αφήνοντας πίσω του στον Κρόκο τα αδέρφια του Παπαθανάση ( πατέρα του αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Λιούλια θα μιλήσουμε για αυτόν) και Γιώργο πήγε στην Αμερική και εγκαταστάθηκε στη Φλώριδα . Παντρεύτηκε Ελληνίδα από το πλατανόρευμα χωριό της Κοζάνης και απέκτησε μαζί της (8) οκτώ παιδιά. Ο κ. Νικήτας είναι γιος του Κωνσταντίνου και εγγονός του Γιαννούλη. Και ο κ. Νικήτας γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1955 στην Τάμπα της Φλώριδας των ΗΠΑ. Επισκέφτηκε πολλές φορές τον Κρόκο και ως Μητροπολίτης , για να γνωρίσει τους συγγενείς του και εζήτησε από την κοινότητα να εγγραφή στα μητρώα της κοινότητας Κρόκου. Αριθμός μητρώου 33/1955 και αριθμός Δημοτολογίου 1349/3, , έτος εγγραφής 1976 , όταν ήταν φοιτητής στη Θεολογική σχολή του ΑΠΘ. Αυτά και άλλα πολλά γράφει για τον κ. Νικήτα που έχει και φωτογραφίες από την επίσκεψή του στον Κρόκο,. Στο Βιβλίου που έγραψε ο Δάσκαλος Γεώργιος Σιώζος με τίτλο «Αρχιμανδρίτης ΙΩΑΚΕΙΜ ΑΘ. ΛΙΟΥΛΙΑΣ ο Δυτικομακεδόνας Εθνομάρτυρας» καταγόμενος από τον Κρόκο Κοζάνης. Στο οποίο συμπεριέλαβε και μερικά στοιχεία για τον συγχωριανό του μητροπολίτη Νικήτα Λιούλια και συγγενή του Ιωακείμ Λιούλια.

Λίγα λόγια για τον Ιωακείμ Λιούλια

Υπηρετούσε ως Αρχιμανδρίτης στη Μητρόπολη Σερβίων-Κοζάνης και αντικαθιστούσε τον μητροπολίτη Ιωακείμ Αποστολίδη, ο οποίος είχε βγει στο Βουνό τον Φεβρουάριο του 1942. Οι Γερμανοί συνέλαβαν το 1943 τον Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ , τον μετέφεραν στο στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης και μετά από άγρια βασανιστήρια τον εξετέλεσαν την 3η Ιουλίου 1943.Ο Ιωακείμ Λιούλιας είχε σπουδάσει στη Θεολογική σχολή της Χάλκης και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν δεινός Ρήτορας. Γεννημένος το 1911 στον Κρόκο Κοζάνης και ήταν πρώτος εξάδελφος του πατέρα του κ. Νικήτα. Υπηρέτησε στον πόλεμο του ‘40 στο μέτωπο ως ιερέας εμψυχώνοντας τους μαχητές. Η κοινότητα ανήγειρε προτομή του στην πλατεία του χωριού, τιμώντας τον Εθνομάρτυρα και κάθε φορά που έρχεται στον Κρόκο ο μητροπολίτης Νικήτας κάνει τρισάγιο στην προτομή του.

Εάν ενδιαφέρεστε μπορώ να σας στείλω και το βιβλίο για τον Ιωακείμ Λιούλια το οποίο θα ζητήσω από την οικογένεια του συγγραφέα που είναι αείμνηστος και ήταν φίλος καλός.

Με Κοζανίτικους Χαιρετισμούς
Ιωάννης Γ. Κορκάς
Λαογράφος- Συγγραφέας
Ζαλόγγου 4, 50132 ΚΟΖΑΝΗ
Mail:[email protected]

Κοινοποιείται
Στον πολιτιστικό σύλλογο Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλια».
Με την ευκαιρία τιμούμε και τον αείμνηστο Εθνομάρτυρα Ιωακείμ, τον οποίο θυμάμαι να ομιλεί στον Άγιο Αθανάσιο Κοζάνης του Αγίου Θωμά 2-Μαίου -1943, πανηγύριζε η εκκλησία .Ήμουνα τότε μικρός έχω την εικόνα του στα μάτια μου, και ο κόσμος να είναι ενθουσιασμένος από την ομιλία του που έγινε έξω από το Ναό λόγω μεγάλης παρουσίας ανθρώπων. Μιλώντας για Ελευθερία και απελευθέρωση .Πιστεύω ότι αυτή ήταν και η αιτία να τον συλλάβουν μετά από τρεις ημέρες και να τον εκτελέσουν στη Θεσσαλονίκη .

Γιάννης Κορκάς 20-11-2019