Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή του Καλάμου, που καίει για περισσότερες από 24 ώρες, ενώ αναμένεται δεύτερη δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους, καθώς με τη δύση του ηλίου σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα κηρύχθηκαν νωρίς το βράδυ της Δευτέρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, αλλά υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δραματική. Το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται προς την πλευρά του Καπανδριτίου, όπου η φωτιά εδώ και λίγη ώρα κινείται με μεγάλη ταχύτητα με δυτική κατεύθυνση, μέσα σε μια χαράδρα.

Ολες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν ενισχυθεί, είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, και κυρίως στο μέτωπο του Καπανδριτίου, με στόχο να περιορίσουν την εξέλιξη της μέχρι τις πρωινές ώρες όποτε θα αρχίσουν να επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα.

Επίσης στα πύρινα μέτωπα απειλούνται και σπίτια, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προλάβουν τους δυνατούς ανέμους που αναμένονται την Τρίτη.

Πέρίπου στις 23:30, άρχισε η εκκένωση του οικισμού Ουρμπέρι στο Καπανδρίτι καθώς υπήρχαν μεγάλοι φόβοι, ενώ λίγη ώρα μετά τη μία μετά τα μεσάνυχτα στο Μετόχι Καπανδριτίου οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών (κυρίως επί της οδού Οδυσσέως Ελύτη). Ωστόσο, οι κάτοικοι ιδιοκτήτες των σπιτιών δεν εγκαταλείπουν τις οικίες τους και ρίχνουν νερό για να κατασβέσουν τις φωτιές με κάθε τρόπο. Πάντως σε πρώτη φάση φαίνεται να κατάφεραν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια, αν και ο άνεμος αλλάζει τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή.

Στις 6 το πρωί και με το πρώτο φως της ημέρας θα προστεθούν ξανά και τα εναέρια μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν την μάχη με τις φλόγες.

Κλειστοί δρόμοι και εκτροπή οχημάτων

Λόγω της πυρκαγιάς πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας οχημάτων στα παρακάτω σημεία:

Πλατεία Καλάμου προς Αγίους Αποστόλους
Κόμβος Μικροχωρίου προς Κάλαμο
Διχάλα Βαρνάβα προς παραλία
Α’ στρατόπεδο Βαρνάβα


Πυροσβεστική: Η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε περιοχή ιδιαίτερης επικινδυνότητας

Σε νεότερη ανακοίνωση (στις 18:30), η πυροσβεστική επισημαίνει ότι η πυρκαγιά στον Κάλαμο είναι σε πλήρη εξέλιξη και πως αναπτύσσεται με ταχύτητα σε «ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή», δηλαδή σε μικτή οικιστική ζώνη. Για αυτό καλεί τους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα, για την ασφάλειά τους, αλλά και για να μην εμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

«Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών. Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», επισημαίνει ακόμη η πυροσβεστική.

 

Πηγή: iefimerida.gr