Ήδη στην οδό Παύλου Μελά της Κοζάνης καταστήματα εστίασης έχουν βάλει επιπρόσθετα τραπεζοκαθίσματα αφήνοντας 1,5 μέτρο για τη διέλευση των πεζών. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται να είναι ελεύθερο το πλακάκι για την όδευση των τυφλών συμπολιτών μας.

Στον πεζόδρομο δόθηκε η δυνατότητα επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων, 1 μέτρο σχεδόν περισσότερο στα λιγοστά πια μαγαζιά που δραστηριοποιούνται. Πέραν αυτών και σε άλλες πλατειούλες που υπάρχουν καταστήματα θα δοθούν επιπλέον τραπεζοκαθίσματα. Η τοποθέτηση καθισμάτων στο φανό Πηγάδ’ Απ΄το Κεραμαριό κρίνεται επικίνδυνη και δεν θα δοθεί άδεια για την ανάπτυξή τους.

Στην κεντρική πλατεία θα τοποθετηθούν τραπέζια σε όλο το μήκος της τζαμαρίας στο πάνω μέρος της πλατείας, περίπου 15 τον αριθμό, με πέρασμα δύο μέτρων τουλάχιστον για τους πεζούς. Δύο+δύο τραπεζάκια θα μπουν και στο κυκλικό παρτέρι απέναντι από το ρολόι, δύο κοντά στα παγκάκια, στην μεριά προς το δημαρχείο και δύο προς την πλευρά της πλατείας. Η πρόταση για take away ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μετακινήσεις στην Παύλου Μελά υπερισχύει, δεν είναι όμως εύκολο να ελεγχθεί.

Πεζοδρομήσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας δεν προβλέπονται, αν και θα ήταν μια διαφορετική πρόταση για την πόλη που χρειάζεται όραμα. Πραγματικά λείπει ο περίπατος στην Κοζάνη, όχι ο μεγάλος του Κώστα Μπακογιάννη, τουλάχιστον ο μικρός περίπατος.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης;-Καμία πρόταση για πεζοδρόμηση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας