Στο προσκήνιο έρχεται για μια ακόμη φορά η απώλεια βάρους, μετά τις κραιπάλες του Πάσχα και ενόψει του καλοκαιριού. Η προσπάθεια φαντάζει… βουνό και το αποτέλεσμα όνειρο θερινής νυκτός. Όμως, υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά και μάλιστα χωρίς να τα ξαναπάρετε αργότερα.

«Η σωστή διάγνωση, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας. Με άλλα λόγια να καταλάβουμε με τι οργανισμό έχουμε να κάνουμε», επισημαίνει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σωστή διάγνωση διακρίνεται σε 3 στάδια:

1. Λήψη ενός πλήρους ιατρικού και διατροφικού και συμπεριφορικoύ ιστορικού. Να συνυπολογιστούν, δηλαδή, παθήσεις αλλά και διατροφικές ιδιαιτερότητες, όπως αλλεργίες δυσανεξίες αλλά και διατροφικές προτιμήσεις, να προσδιοριστούν οι δυσλειτουργικές σκέψεις και καταστάσεις που σάς οδηγούν στην υπερφαγία.

2. Ανάλυση σύστασης σώματος και προσδιορισμός του μεταβολικού ρυθμού. Είναι γνωστό ότι το σωματικό βάρος από μόνο του δεν λέει όλη την αλήθεια. Χρειάζεται να γνωρίζουμε το ποσοστό λίπους αλλά και μυϊκού ιστού στο σώμα μας, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα του οργανισμού μας. Παράλληλα, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε και το βασικό Μεταβολισμό ή αλλιώς τον Μεταβολικό Ρυθμό Ηρεμίας, δηλαδή, τον τρόπο που μεταβολίζει το σώμα μας, ώστε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τις θερμίδες που χρειαζόμαστε για να πέτυχουμε το στόχο μας.

3. Βαθμός ενεργοποίησης, δηλαδή πόσο έτοιμο είναι το άτομο να σπάσει τις κακές συνήθειες και να υιοθετήσει νέες πιο υγιεινές. Το εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του βαθμού κινητοποίησης είναι πολύ σημαντικό, γιατί παρέχει μια πολύ ισχυρή ένδειξη για τις πιθανότητας επιτυχίας ή μη.
Εξατομικευμένη διαιτητική προσέγγιση

Η εξατομικευμένη διαιτητική προσέγγιση διακρίνεται σε 2 στάδια:

1. Το πρώτο είναι μια σωστά εξατομικευμένα σχεδιασμένη δίαιτα, ώστε να επιφέρει την επιθυμητή απώλεια βάρους. Σήμερα, αντίθετα με αυτό που πιστεύαμε παλιά, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι και γρήγορη και ασφαλής και πολλές φορές ενδεικνυόμενη. Απώλεια βάρους της τάξης των 8 με 10 κιλών ανά μήνα, με υψηλούς βαθμούς διατήρησης με δίαιτες χαμηλών αλλά και πολύ χαμηλών θερμίδων, κάτω από 1.200, μπορεί να επιτευχθεί σωστά σε άτομα με παχυσαρκία που είναι ισχυρά κινητοποιημένα.

Οι προϋποθέσεις να για να συμβεί αυτό, όπως υποδεικνύει η διεθνής βιβλιογραφία είναι:

Το διαιτολόγιο να είναι εξατομικευμένο

Να καλύπτει το πρωτεϊνικό ισοζύγιο ώστε να διασφαλίσουμε απώλεια κυρίως λιπώδους ιστού και παράλληλα την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών σε ημερήσια βάση.

2. Το δεύτερο και σημαντικότερο, είναι να αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά. «Ακούστηκε σε ένα συνέδριο και το αναπαράγω: Αν δεν αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά, είναι σαν να προσπαθούμε να γεμίσουμε ένα κουβά με νερό που έχει μια τρύπα στον πάτο. Αφού, λοιπόν, προσδιορίσουμε την προβληματική συμπεριφορά (π.χ. τρώω μπροστά την τηλεόραση, τρώω στο πόδι, αδειάζω πάντα το πιάτο μου) πρέπει να προσπαθήσουμε να σπάσουμε αυτόν τον δυσλειτουργικό κρίκο και να δημιουργήσουμε μια νέα υγιεινή συνήθεια χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως η αυτό-καταγραφή, η στοχοθεσία και η αυτοξιολόγηση», σημειώνει ο κ. Παπαλαζάρου.

«Γνωρίζουμε ότι 9 στους 10 ξαναπαίρνουν τα κιλά τους μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Τι κοινό όμως έχουν αυτοί οι 1 στους 10 που καταφέρνουν και τα διατηρούν; Έχουν ορισμένες κοινές «έξυπνες συμπεριφορές» και πάνω σε αυτές δουλεύουμε, ώστε να πετύχουμε τη διατήρηση. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε κι αισθανόμαστε στο φαγητό θα καταφέρουμε να χάσουμε τα κιλά του Πάσχα, αλλά κυρίως θα τα διατηρήσουμε», καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή: insider.gr