Στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης της Δευτέρας έγινε λόγος για το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδήλωσε μια γερμανική εταιρία σε δημοτικές εκτάσεις .Συγκεκριμένα μέσω του Enterprise Greece, αρμόδιου εθνικού φορέα για την προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα και εν όψει της απολιγνιτοποίησης έγινε πρόταση στο δήμο για ένα σύγχρονο πολυδύναμο αγρόκτημα.

Ακολούθησε συνάντηση με τους προέδρους της Κοιλάδας, του Δρεπάνου, του Καπνοχωρίου, του Αγίου Δημητρίου και του Ρυακίου για να αναλυθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Η επένδυση απαιτεί 5.500-6.000 στρέμματα δημοτικών εκτάσεων σε επτά-οκτώ διαφορετικά σημεία σε Ελλήσποντο, Βοσκοχώρι, Ξηρολίμνη, Αλωνάκια.

Στα 4.500 από αυτά θα αναπτυχθούν φάρμες πτηνοτροφίας και στα υπόλοιπα οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας για τη συσκευασία αυγών ,όπως και η βιομηχανία παραγωγής ζωοτροφών. Με την παραγωγή ζωοτροφών διασφαλίζονται δεκάδες αγρότες μέσω της συμβολαιακής γεωργίας για την απορρόφηση της παραγωγής τους.

Σε κάποιο σημείο πιο απομακρυσμένο θα δημιουργηθεί και χοιροτροφική μονάδα.1200 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν γύρω από αυτό το πρότυπο αγρόκτημα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας σε μια ενεργειακά αυτόνομη επιχείρηση με καύση βιομάζας. Και οι μισές θέσεις εργασίας να έρθουν με τις όποιες δορυφορικές επιχειρήσεις γύρω από αυτό αξίζει η πρόταση να αξιολογηθεί, όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Αρκεί να βρεθούν οι εκτάσεις…

Ιωάννα Παπαδημητρίου