“Η ΦΥΣΗ “ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΕ” ΑΜΕΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΕΤΩΝ” ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

– Ακατοίκητο για την ώρα το χωριό, τι περιμένουν οι κάτοικοι μετά την καταστροφή!

Μια πρωτοφανής και τραγική κατάσταση αναγκάζονται να βιώνουν οι κάτοικοι των Αναργύρων Φλώρινας, που από την μια ημέρα στην άλλη είδαν το χωριό τους να κινδυνεύει να βουλιάξει, μετά την τεράστιας έκτασης κατολίσθηση που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο ορυχείο Αμυνταίου. Η καταστροφή έφτασε στα 50 μέτρα από τα τελευταία σπίτια του χωριού, οι κάτοικοι των οποίων ξεριζώθηκαν βίαια και πλέον μένουν για την ασφάλειά τους, σε ξενοδοχεία.

Μιλώντας μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας για δεύτερη φορά στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο  Λεωνίδας Πινόπουλος, αντιπρόεδρος της κοινότητας των Αναργύρων, τόνισε πως δυστυχώς η φύση επιβεβαίωσε τους κατοίκους, οι οποίοι ανησυχούσαν καιρό τώρα πως η καταστροφή θα τους “χτυπήσει” την πόρτα. “Η κατάσταση που βιώνει ο οικισμός μας είναι πρωτοφανής και τραγική”, ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως: “Είχαμε το Σάββατο το πρωί μια βίαιη μετακίνηση εκατομμυρίων κυβικών υλικών προς το ορυχείο, πράγμα που δεν άφησε ανεπηρέαστο το χωριό μας. Στα 250 μ. βρισκόταν το χωριό από το ορυχείο και τώρα βρίσκεται στα 50 μ. από το τελευταίο σπίτι. Αποτέλεσμα αυτής της κατολίσθησης ήταν ο κάτω οικισμός, τα τελευταία 20-30 σπίτια να κοπούν στη μέση, ενώ σε κάποιες αυλές υπήρξαν έντονα προβλήματα . Ο κόσμος μετακινήθηκε έντρομος προς άγνωστη κατεύθυνση και πήρε μαζί του όποια υπάρχοντα μπορούσε να πάρει. Κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός, έτυχε να είναι εκείνη την ημέρα ο υπουργός κ. Τόσκας και ο κ. Κοτζιάς , ήρθαν άμεσα, ο οικισμός κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και από τότε βρισκόμαστε σε μια συνεχή επαφή με δήμους, περιφέρειες και τη ΔΕΗ. Αρχικά, προέχει η ασφάλεια των κατοίκων και έπειτα, να ληφθεί μέριμνα για τις περιουσίες τους. Κάποιοι κτηνοτρόφοι, κάποιες οικιακές βιοτεχνίες προς ασφαλή σημείο. Εδώ και δύο ημέρες μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι σε ξενοδοχεία του Αμυνταίου και της Πτολεμαΐδας”. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η άμεση επέμβαση της πολιτείας, στην περιοχή ήρθε την Κυριακή ο κ. Σταθάκης με τον περιφερειάρχη και τους βουλευτές και ανακοίνωσε αυτό που περίμεναν  χρόνια οι κάτοικοι, δηλαδή την άμεση απαλλοτρίωση του οικισμού , (με στόχο την μετεγκατάσταση στη θέση Κουρί Πτολεμαΐδας).

Κλιμάκια του ΤΑΣ για την αποκατάσταση των ζημιών

Οι κάτοικοι , δειλά -δειλά και με μεγάλη προσοχή, έκτοτε, επιστρέφουν τη μέρα στον οικισμό για να πάρουν κάποια πράγματα. Το χωριό αποκλείστηκε από την αστυνομία και εδώ και δύο ημέρες άπαντες μένουν σε ξενοδοχεία και αναμένουν οδηγίες.  Την Τετάρτη θα έρθουν τα κλιμάκια του ΤΑΣ (Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) της περιφέρειας, για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών εκείνων που επλήγησαν περισσότερο. Ο κάτω οικισμός δεν θα επιστρέψει ποτέ στα σπίτια του, όπως ενημερώθηκαν οι κάτοικοι , ενώ για τα επόμενα 24ωρααναμένεται και νέα εξέλιξη του φαινομένου και πιθανόν να σημειωθούν νέες μετακινήσεις, όπως ενημερώθηκαν οι κάτοικοι από τη ΔΕΗ και  τις μετρήσεις που κάνουν.

“Δεν μας άκουγε κανένας και η ίδια η φύση ήρθε να μας επιβεβαιώσει …”

“Προσπαθούμε να σωθεί ο κόσμος και προέχει η ασφάλεια, αλλά η εικόνα που βλέπουμε στο ορυχείο, για το οποίο δώσαμε την ίδια μας τη ζωή, να έχει καταπλακωθεί. Η εικόνα είναι τραγική”, λέει με απόγνωση ο κ. Πινόπουλος , σημειώνοντας πως δυστυχώς οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τους κατοίκους… “Εμείς τα λέγαμε χρόνια τώρα και ιδίως τον τελευταίο καιρό. προειδοποιήσαμε με επιστολές και μέσα ενημέρωσης. Δεν μας άκουγε κανένας και η ίδια η φύση ήρθε να επιβεβαιώσει και να “αποκαταστήσει” αμέλειες και παραλείψεις των υπευθύνων τα τελευταία χρόνια. Ότι έγινε – έγινε, πρωτίστως κοιτάμε την ασφάλεια των κατοίκων. Η επόμενη ημέρα, όπως μας ανακοίνωσε ο υπουργός, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα νομοθετήσει ώστε και στον καινούριο οικισμό ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μετακινηθούμε στον καινούριο οικισμό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πλέον με την νομοθετική ρύθμιση που θα πάει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα αποκοπεί η απαλλοτρίωση από το σχέδιο Π.Δ. , ανέφερε, λέγοντας πως προέχει η απαλλοτρίωση, μιας και η διαδικασία θα πάρει καιρό, μιας και υπάρχει νομικό πλαίσιο (μετρήσεις, αναγνώριση δικαιούχων, κ.ο.κ.). “Ζητούμε επιτέλους από την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να προχωρήσουν σύντομα και ταυτόχρονα οι διαδικασίες, ώστε να γίνουν οι εργασίες και στον καινούριο οικισμό”, είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως “Να κάνουμε καινούριο οικισμό, να το ξανακάνουμε από την αρχή στη θέση Κουρί, Πτολεμαΐδας. Είμαστε σε επιφυλακή, ο κάτω οικισμός δεν θα ξαναλειτουργήσει, οι κάτοικοι πηγαίνουν μόνο για να πάρουν πράγματα, μέχρι να έρθουν οι υπεύθυνοι να μας πουν ποια σπίτια είναι ακατοίκητα. Αν πάρουμε διαβεβαιώσεις θα συνεχίσουμε κάποιοι  να ζούμε στο χωριό μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση”, κατέληξε.
Β.Σ.

φωτογραφίες: in.gr