ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

– “Δεν θα αφήσουμε την τύχη μας, επάνω στον πανικό. Θέλουμε τη μετεγκατάσταση” λένε οι κάτοικοι

Προβληματισμένοι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στους Αναργύρους Φλώρινας,  είναι οι κάτοικοι της Ακρινής, οι οποίοι περιμένουν χρόνια τώρα τη μετεγκατάσταση του οικισμού τους και πλέον φοβούνται πιθανό πρόβλημα μετά τις δυσμενείς εξελίξεις και την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου, που οδήγησε σε εκκένωση του χωριού των Αναργύρων. “Θα διεκδικήσουμε τη μετεγκατάσταση του οικισμού, στα πλαίσια του νόμου”, λέει στο ράδιολόγος ο  Κώστας Πουτακίδης, πρόεδρος Συλλόγου περιβάλλοντος και μετεγκατάστασης Ακρινής , λέγοντας πως οι κάτοικοι της Ακρινής, όπως και των Αναργύρων, δεν βρέθηκαν προ εκπλήξεων με την κατολίσθηση, την οποία περίμεναν και για την οποία είχαν προειδοποιήσει τους πάντες.

“Αν και φαίνεται παράδοξο για πολλούς η συγκεκριμένη εξέλιξη με την κατολίσθηση στους Αναργύρους, αρκετοί γνωρίζαμε και το περιμέναμε. Πριν από ένα μήνα, σε συνεργασία με την κοινότητα Αναργύρων, πήγαμε στην επιθεώρηση μεταλλείων και κάναμε τις σχετικές αναφορές . Με την παρότρυνσή μας, να κάνουν αίτηση για να ελεγχθεί η περιοχή. Εμείς προχωρήσαμε και σε εξώδικη προς τους υπευθύνους, τα υπουργεία και τη ΔΕΗ, ενώ είχαμε ενημερώσει και τον Εισαγγελέα Φλώρινας , καταγγέλλοντας την επικινδυνότητα του φαινομένου και τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά στον Λύσανδρο Ρήγα ο κ. Πουτακίδης.

Οι εξελίξεις μας πρόλαβαν, σημείωσε με απογοήτευση.” Έγινε ό,τι έγινε, ο υπουργός εξήγγειλε έστω και καθυστερημένα, την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού γιατί υπάρχει περίπτωση να έχουμε και χειρότερα . Για να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις και των δύο οικισμών, σε ιδία συζήτηση που είχαμε με τον υπουργό, δεσμεύτηκε ότι θα βγει και το Προεδρικό Διάταγμα. Να γίνει και το ΠΔ που θα απελευθερώσει την αναγκαστική απαλλοτρίωση, για τον νέο οικισμό. Δεσμεύτηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει και τα δύο, και για την Ακρινή και για τους Ανάργυρους. Μέχρι τότε περιμένουμε, αλλά έχουμε αμφιβολίες και ερωτηματικά. Θα δούμε , όμως τι θα γίνει, περιμένοντας για λίγες ημέρες”, προσέθεσε, λέγοντας πως αυτό που ζητούν οι κάτοικοι στην παρούσα φάση είναι να προχωρήσουν χέρι – χέρι οι δύο μετεγκαταστάσεις. .

Μάλιστα την προσεχή Τετάρτη στο χωριό θα γίνει προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο όπου πλέον θα συζητηθούν τα πάντα. “Τώρα προέκυψαν θέματα και φοβόμαστε μήπως μας ξεχωρίσουν. Θα ζητήσουμε στο ΔΣ να σταθεί αρωγός σε όλα . Εμείς θα αναδείξουμε τα προβλήματα που έχει ο οικισμός με το περιβάλλον, με τις επιπτώσεις στα νερά, στον αέρα, με το χρώμιο και ανάλογα θα κινηθούμε. Δεν θα σταματήσουμε, θα δώσουμε τη μάχη. Σκοπός μας είναι να γίνει μετεγκατάσταση, γιατί το χωριό δεν μπορεί να παραμείνει”, σημείωσε ο κ. Πουτακίδης;.

Πόσο, όμως, θα ωφελήσει την Ακρινή, η επίσπευση των διαδικασιών για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων; Ο κ. Πουτακίδης απαντάει πως “εγώ από πριν έλεγα πως δεν θέλω να προχωρήσουμε αναγκαστικά σε μετεγκαταστάσεις οικισμών , να έχουμε θύματα και να κινδυνεύσουν ζωές. Όταν όλοι έλεγαν ότι θα συντρέχει κίνδυνος, εμείς τρέχαμε. Δεν μπορεί τόσα χρόνια ένα χωριό να ζητάει μετεγκατάσταση και σήμερα να το κάνει με πολλαπλάσια έξοδα. Είχαν όλη την ευχέρεια προγενέστερα να προχωρήσουν. Τώρα, με τη ζημιά που έγινε, θα σήκωναν πέντε χωριά αντί για δύο που θα γίνει τώρα. Εμείς θα τους παρακολουθούμε και δεν θα αφήσουμε την τύχη μας, επάνω στον πανικό. Θα συζητήσουμε υπεύθυνα, οφείλει και η περιφέρεια να τοποθετηθεί αν μείνουμε έξω από το Προεδρικό Διάταγμα. Τα προβλήματα ήταν, είναι και παραμένουν και για δύο χωριά, ωστόσο στους Ανάργυρους οι κάτοικοι έχουν προτεραιότητα στο θέμα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και στο ΠΔ θα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Αυτό, θεωρώ πως δεν θα είναι σε αντιδικία”.
Τα προβλήματα της Ακρινής  παραμένουν και ζητούν λύση, καταλήγει ο ίδιος, λέγοντας πως το πρόβλημα της Ακρινής είναι θέμα περιβάλλοντος και βιωσιμότητα και οφείλει η πολιτεία να επέμβει. “Θα διεκδικήσουμε τη μετεγκατάσταση του οικισμού, στα πλαίσια του νόμου”, κατέληξε.

Β.Σ.