Η ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΘΕΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

– 16 με 19 Μαρτίου οι προβολές καθημερινά στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Νίκου Κουρού «Ουτοπία» (Utopia, An Adult’s FairyTale) συνεχίζει την πετυχημένη της πορεία, κάνοντας πρεμιέρα για το κοζανίτικο κοινό! Αυτή την Πέμπτη 16 Μαρτίου στις 9.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα της «Ουτοπίας» στην κεντρική αίθουσα του κιν/θεατρου «Ολύμπιον». Οι προβολές θα συνεχιστούν από την Παρασκευή στην επάνω αίθουσα του Ολύμπιον στις 8.00 το βράδυ, μέχρι και την Κυριακή την ίδια ώρα. Ο κουμπαράς της αλληλεγγύης θα υπάρχει αντί εισόδου και στην προβολή της Παρασκευής, ενώ στις προβολές του Σαββατοκύριακου, η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 3 ευρώ.

Ο σκηνοθέτης της,  εραστής του καλού σινεμά και δημιουργός ταινιών τα τελευταία χρόνια, Νίκος Κουρού, μίλησε στον Λύσανδρο Ρήγα και το ΡάδιοΛόγος για το μεγάλο άγχος και την αγωνία που έχει, μιας και το δημιούργημά του θα κάνει πρεμιέρα στο Κοζανίτικο κοινό. “Είναι η μεγάλη μου στιγμή. Η ταινία έκανε πολλές πρεμιέρες σε πολλές χώρες και στην Αθήνα στην Αλκιόνη όπου έκανε πρεμιέρα την προηγούμενη εβδομάδα και θα συνεχίσει, αλλά εδώ στην Κοζάνη είναι ιδιαίτερη η πρεμιέρα, γιατί η ταινία δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε εδώ, από συντελεστές Κοζανίτες, Πτολεμαΐδιώτες και όχι μόνο. Η αγωνία και η συγκίνησή μας είναι πολύ μεγάλη”, λέει μεταξύ άλλων.

Η ταινία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016 και ξεκίνησε να προβάλλεται στην Αθήνα, την Κοζάνη και κινηματογραφικές αίθουσες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως λέει ο ίδιος αν δεν υπήρχαν τα ανεξάρτητα φεστιβάλ να στηρίξουν τους δημιουργούς δεν θα υπήρχαν ταινίες και τα εν λόγω φεστιβάλ πάντα ενισχύουν με τις προβολές τους.

Λίγα λόγια για την ταινία: Μια μικρή πόλη, ελέγχεται οικονομικά από έναν διεφθαρμένο ιδιοκτήτη τράπεζας και τηλεοπτικού καναλιού, με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρώσει όλο το ρευστό της και να εξαθλιώσει τους κατοίκους της. Κάποια μέρα το ‘’αφεντικό’’ μετά από μηχανορραφίες της ‘’συμμορίας’’ του, απολύει τον Αχιλλέα, έναν εργατικό υπάλληλο στην τράπεζα του. Ο Αχιλλέας από τη μια μέρα στην άλλη βρίσκεται στο δρόμο και αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Κάποια στιγμή συναντά στο δρόμο του έναν παράξενο άνθρωπο που του προτείνει να …αλλάξει τον κόσμο με ένα πολύ παράδοξο τρόπο.

Η ΟΥΤΟΠΙΑ πραγματεύεται με ένα δύσκολο θέμα. Όπως λέει ο δημιουργός της, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας Νίκος Κουρού: “Είναι φανταστική, θεότρελη και σουρεαλιστική , με σημερινά θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εργασιακά δικαιώματα που καταπατώνται, σε κοινωνίες όπου παύει να υπάρχει η δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό παύει να υπάρχει η κοινή λογική, οι άνθρωποι σκέφτονται το τώρα και όχι το μέλλον και η ζωή παύει να είναι αθώα. Η “απλοϊκή” κατά πολλούς ιστορία θίγει        και άλλα θέματα, όπως η ύπαρξη κάποιου που αντιστέκεται και να υψώνει τη φωνή του σε όσους έμειναν να στηρίζουν τη δύναμή τους σε όλη αυτή τη θολή κατάσταση…

Η Ουτοπία, είναι η πρώτη βωβή ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 80 χρόνια  . Ο ελληνικός κινηματογράφος ξεκίνησε με βωβές ταινίες το 1907 και συνεχίστηκε λίγο αργότερα με ταινίες με μεγάλους ηθοποιούς του θεάτρου που έκαναν το πέρασμά τους από τον κινηματογράφου. Μέχρι το ΄30 γυρίστηκαν 80 ταινίες και έμειναν μόλις 30. Τα επόμενα χρόνια δεν γυρίστηκαν εξολοκλήρου βωβές ταινίες, αλλά  σε άλλες ταινίες υπήρξαν παρόμοιες αναφορές. Ο Νίκος Κουρού ως λάτρης των βωβών ταινιών αποφάσισε να το κάνει, εντάσσοντας ωστόσο δύο ομιλούσσες σκηνές στην ταινία, σε δύο σημαντικά σημεία της.

Συντελεστές 

Ηθοποιοί: Νίκος Κουρού, Γιώργος Κοντορίκος, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Πίστη Κρυσταλίδου, Σάκης Τριανταφύλλου.
Κοστούμια: Πάρης Κουκουλόπουλος, Εύη Χλιαρά
Ντεκόρ: Βασιλεία Βακιρτζή, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Μακιγιάζ: Νάνσυ Χαρίση, Χαρά Τσιτούρη
Κομμώσεις: Γλυκερία Σερσέμη, Κική Αδαμίδου, Δέσποινα Αδαμίδου
Προσαρμογή υποτιτλων: Judi Caso
Sound Design: Ελένη Φασούλα
Ειδικά εφέ: Χρήστος Τοψαχαλίδης
Colour Grading: Φάνης Τοψαχαλίδης
Εναέριες λήψεις: Σάκης Τσίγγανας
Μουσική: Γιάννης Παπαδημητρίου
Τραγούδι: Ελένη Βουδουράκη
Δ/νση φωτογραφίας- Κάμερα: Κωνσταντίνος Μανουσαρίδης-Φάνης Τοψαχαλίδης-Μιχάλης Τεμέλκος
Μοντάζ: Φάνης Τοψαχαλίδης
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Κουρού

Λίγα λόγια για τον Νίκο Κουρού

Ο Νίκος Κουρού γεννήθηκε στην Κοζάνη.Σπούδασε υποκριτική και παρακολούθησε σεμινάρια κιν/φου και σκηνοθεσίας . Ταινίες μικρού μήκους:’Στο Σκοτάδι'(2013) ‘Fear’ (2014), ‘Ευχαριστώ για την αποδοχή'(βραβεία: κριτικής επιτροπής στο Pervolia Film Festival, »We Can Do» στο Bridges Film Festival, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθηνών και στο CreActive International Open Film Festival), το ντοκιμαντέρ ‘Ειδομένη’ (2016). Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ‘Ουτοπία’ (2016), τιμήθηκε με τα βραβεία α’ αντρικού ρόλου (Νίκος Κουρού) και μουσικής (Γιάννης Παπαδημητρίου), στο 11ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου.

Β.Σ.