ΣΤΟ ΤΕΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

– Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα

Αυξημένος θα είναι ο φετινός αριθμός των εισακτέων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε σχέση με πέρυσι, με το ίδρυμα να χρειάζεται να κάνει κάθε χρόνο “αιματηρές ” οικονομίες για να ανταπεξέλθει οικονομικά κυρίως στο κομμάτι του διδακτικού προσωπικού. Εντωμεταξύ, η ανακοίνωση του αριθμού των φοιτητών για το 2017-2018 βρίσκει το ΤΕΙ σε μια ευνοϊκή συγκυρία, αφού αφενός βγαίνει ενισχυμένο και αφετέρου η επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο παράρτημα του ΤΕΙ στη Φλώρινα, μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί.

Ειδικότερα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Νίκος Ασημόπουλος, πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: “Όπως κάθε χρόνο με την ανακοίνωση του μηχανογραφικού ανακοινώνεται και ο αριθμός των θέσεων που θα είναι διαθέσιμες σε κάθε τμήμα . Κάθε χρόνο γίνεται μια εισήγηση από το ίδρυμα για τον αριθμό των θέσεων που μπορεί να υποστηρίξει ακαδημαϊκά και το υπουργείο κάνει τη δική του κατανομή. Φέτος οι θέσεις για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι λίγο περισσότερες από πέρυσι , ειδικότερα είναι περισσότερες σε όλα τα τμήματα του ιδρύματος, από αυτές που ζήτησε η διοίκηση κατά 20%, όπως ήταν αναμενόμενο, γιατί το υπουργείο δίνει πάντα περισσότερες από αυτές που ζητούν τα ιδρύματα”.

Το ευχάριστο είναι ότι επανέρχεται στο μηχανογραφικό το τμήμα του Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και το 2017-2018.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων, η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στα τμήματα Οικονομίας και Διοίκησης, τα οποία μπορούν μέσω του προγράμματος σπουδών τους να καλύψουν μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών , με τη Λογιστική να έχει 400 και τη Διοίκηση να έχει 360 και ακόμη 460 να εισέρχονται στα Γρεβενά.

Ζητούμενο θα παίξει, σύμφωνα με τον ίδιο, και ο αριθμός των μεταγραφών που γίνονται κάθε χρόνο, οπότε μειώνεται κάπως και έρχεται σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Με τον εν λόγω αριθμό φοιτητών το ίδρυμα δυσχεραίνει να ανταποκριθεί οικονομικά, μιας και όπως τόνισε ο ίδιος, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων δεν συνοδεύεται και από αύξηση των επιχορηγήσεων. “Πάντα προκύπτει πρόβλημα από τον διαθέσιμο αριθμό εκπαιδευτικών και πόρων που μπορούμε να διαθέσουμε. Κάνοντας αιματηρές οικονομίες και τεράστιες προσπάθειες από πλευράς των καθηγητών που κάνουν περισσότερες ώρες διδασκαλίας, πετυχαίνουμε να έχουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εκπαίδευσης”, καταλήγει ο ίδιος.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θα βρεθεί τη Δευτέρα στη Φλώρινα και επί τάπητος θα τεθούν μεταξύ άλλων και τα προβλήματα του ΤΕΙ. “Η επίσκεψη στη Φλώρινα είναι θετική για τη Δυτική Μακεδονία, είναι και η πρώτη επίσκεψη σε περιφερειακά ιδρύματα και απομακρυσμένα ιδρύματα. Προσδοκούμε για μια πολύ καλή και εποικοδομητική συνάντηση και να πετύχουμε κάποιες λύσεις κυρίως για το κομμάτι του προσωπικού και των οικονομικών”, επεσήμανε χαρακτηριστικά. Επίσης, θα συζητηθεί το θέμα της αλλαγής που προτείνει η κυβέρνηση για τα περιφερειακά ακαδημαϊκά συμβούλια, ένας νέος θεσμός που προτείνεται από το υπουργείο.
Δεν ανησυχούμε για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος, κατέληξε ο κ. Ασημόπουλος, εκφράζοντας φόβους για τη χρηματοδότηση που μειώνεται και το εκπαιδευτικό έργο που παρέχεται προς τους φοιτητές.


Β.Σ.