Στα μέσα της δεκαετίας του 50 η βιομηχανική επανάσταση πού καθυστερημένα έφτασε στην περιοχή μας ανατρέπει το παραδοσιακό τρόπο ζωής, αλλάζει ριζικά το οικοσύστημα και αναστατώνει την πολιτιστική και κοινωνική εξέλιξη.

Η Κοζάνη μία πόλη με αδιάκοπη παράδοση στα γράμματα και το εμπόριο, αντιστέκεται στην πρόκληση ότι μοναδικός σκοπός πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη και αναζητά τη νέα Ταυτότητα της.

Η δημογραφική αλλοίωση φέρνει νέες συνήθειες, η απότομη αλλαγή των παραγωγικών και βιοτικών δεδομένων οδηγεί στην εγκατάλειψη της παράδοσης εισβάλλει η αντιπαροχή που εξαφανίζει την παλιά πόλη και χάνονται έθιμα αιώνων.

Μία μεγάλη παρέα έχοντας ανησυχίες για όλα αυτά αποφασίζει το 84 να φτιάξει ένα σύλλογο με σκοπό τη διαφύλαξη της κοζανιτικης παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στις δραστηριότητες του συλλόγου περιλαμβάνονται.
α) Η διαφύλαξη του περιβάλλοντος του ιστορικού χαρακτήρα της πόλης μας και της παραδοσιακής της μορφής.
β) Τη καταγραφή έρευνα αναβίωση και προβολή των κοζανίτικων εθίμων του παραδοσιακού τρόπου ζωής και των δραστηριοτήτων των κατοίκων από την ίδρυση της πόλης μέχρι σήμερα.
γ) Η συμμετοχή του συλλόγου στις πολιτιστικές εκδηλώσεις προβάλλοντας τον τοπικό χαρακτήρα
δ) Η σύσταση μόνιμης ομάδας μελων για την διοργάνωση του κορυφαίου κοζανίτικου εθίμου του φανού.
Ο σύλλογος εξέδωσε δύο βιβλία 100 χρόνια κασμιρτζιδες και τα κοζανιώτκα.
Δημιούργησε στη θέση σμαθκο αίθουσα συνεστιάσεων χωρητικότητας 150 ατόμων, κατασκεύασε ανοιχτό αμφιθέατρο χωρητικότητας 250 ατόμων για καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

Κάθε χρόνο ανεβάζει μία θεατρική παράσταση της απόκριες γραμμένη στο γλωσσικό ιδίωμα της Κοζάνης με μέλη του συλλόγου.

Από τα έσοδα των παραστάσεων αγοράστηκε πουλμανάκι για το Σύλλογο αυτιστικών παιδιών Κοζάνης καθώς επίσης και στη λειτουργία του ημερήσιου σχολείου.

Κασμιρτζήδις