Άνοιξε η συζήτηση για την ανάπτυξη δικτύων φ/α στη Δυτική Μακεδονία, με το ΔΕΣΦΑ να αποκλείει – για το επόμενο διάστημα – αυτή την προοπτική. Πριν, όμως, φτάσουμε να συζητήσουμε για αυτό οφείλουμε να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα: παροχή αερίου για ποιο λόγο; Μερικά δεδομένα στη συζήτηση:

α) Η εγκατάσταση δικτύου φ/α για οικιακή χρήση σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο και Φλώρινα δεν έχει νόημα εφόσον υπάρχει ανταγωνιστικό δίκτυο τηλεθέρμανσης, συνεπώς η επένδυση κρίνεται μη βιώσιμη.

β) Στα Γρεβενά και στην Καστοριά μένει σε εκκρεμότητα να απαντηθεί αν είναι βιώσιμη η ανάπτυξη και λειτουργία δικτύου φ/α για οικιακή χρήση. Η εκτίμηση είναι ότι τα Γρεβενά δεν έχουν το απαιτούμενο μέγεθος για κάτι τέτοιο, ενώ η Καστοριά, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα.

γ) Απομένει, ως επιλογή, η χρήση φ/α για βιομηχανική χρήση και ως λύση εφεδρείας για τις Τ/Θ. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διερευνυθεί ποια είναι η ελάχιστη ποσότητα φ/α που πρέπει να δεσμεύσουν οι δυνητικοί χρήστες για να είναι βιώσιμη η επένδυση.

δ) Η Πτολεμαΐδα V σε περίπτωση που εγκαταστήσει καυστήρα φ/α δεν συμφέρει να συνδεθεί από τον ΤΑΡ (ακριβή επιλογή) αλλά από το εθνικό δίκτυο φ/α στη Βέροια (συμφέρουσα επιλογή).

ε) Στον Περδίκκα υφίσταται βαλβίδα εκτόνωσης του ΤΑΡ και όχι αναμονή. Απαιτείται μετασκευή για παροχή φ/α με κόστος περίπου 9 εκ. ευρώ που για αναληφθεί θα πρέπει να δεσμευτεί ικανή ποσότητα φ/α. Δεδομένου ότι το θέλουμε για εφεδρεία και όχι ως κύριο καύσιμο – κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει το κόστος τηλεθέρμανσης για το χρήστη – τίθεται πάλι θέμα βιωσιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει νηφάλια και με ψυχραιμία να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές. Η σπατάλη κρίσιμων πόρων δεν είναι συνετή επιλογή στην εποχή μας.

του Παντελή Σαββαίδη