Μια ξεχωριστή βραδιά πού είχε «άρτον ψυχής και θεάματα» έζησαν όσοι βρέθηκαν χτες το βράδυ στην Κορυφή Βοίου. Η βραδιά τα είχε όλα. Ήταν μια επιστροφή στις ρίζες που ζωντάνεψε μνήμες και έφερε στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές της ιστορίας του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Είχε μια υπέροχη συλλογή από γκλίτσες κομψοτεχνήματά και έκλεισε με την εκπληκτική ορχήστρα του Χάρη Σαλαγκιώτη χορό και τραγούδι

Η Βραδιά ξεκίνησε με την παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Αντωνόπουλου «Κορυφή -Η ιστορία του τόπου και των ανθρώπων της» στο οποίο περιγράφετε η ισχυρή σύνδεση με την παράδοση και με το παρελθόν της Κορυφής που, έχει συντελεστεί καθοριστικά στη πορεία του χωριού μέσα τους αιώνες

Είναι ένα βιβλίο πυξίδα προσανατολισμού από το παρελθόν στο παρών και το μέλλον καθώς ο γενέθλιος τόπος -καθορίζει τον καθένα στη μετέπειτα πορεία του. Ένα βιβλίο παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές και ένα εργαλείο για τους μελετητές Άλλωστε η ζωή δεν είναι παρά ένας κύκλιος χορός της περιπέτειας με τις ρίζες μας. Η επιστροφή στις ρίζες έχει νόημα για να γίνουν αυτές βαθιές και υγιείς, βυθισμένες σε παρθένα χώματα και ποτισμένες από άειρροους υδροφόρους ορίζοντες. Ομιλητές ήταν η Μαλαματή Αντωνοπούλου Εκπαιδευτικός, ο Στέργιος Μιχόπουλος Εκπαιδευτικός και ο Πάνος Σόμπολος Δημοσιογράφος, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Σολιόπουλος

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης γκλίτσας σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του δημοτικού σχολείου Το όλο ντεκόρ σε γύριζε πίσω στην ποιμενική ζωή του περασμένου αιώνα στο χωριό. Κυριαρχούν οι γκλίτσες που ήταν και είναι το σκήπτρο εξουσίας των τσελιγκάδων και των βοσκών στο κοπάδι.

Περισσότερες από 400 γκλίτσες της συλλογή του προέδρου της Βοϊακής εστίας Γιώργου Παπαδόπουλου εκτίθενται στον χώρο.
Γκλίτσες απ’ όλη την Ελλάδα,, δημιουργίες της μοναξιάς και της φαντασίας, που αποπνέουν αγνότητα και ειλικρίνεια των αγνών ανθρώπων της υπαίθρου και εξυμνούν το μεγαλείο της φύσης.
Γκλίτσες με παραστάσεις, οράματα, συμβολισμούς, γεωμετρικά σχήματα, ρόδακες, λουλούδια, πουλιά, αετούς, άλογα, λύκους, φίδια, γοργόνες, κριάρια καθώς και ερωτικές παραστάσεις αλλά και ιστορικά θέματα.

Ξυλόγλυπτοι μονόλογοι. Ξυλοσμιλέματα της ψυχής, φτιαγμένα σε κάποιες ώρες απομόνωσης, και μοναξιάς που σήμερα αποτελούν ένα ανεκτίμητο κομμάτι της λαϊκής τέχνης και παράδοσης.
Στην συνέχεια άρχισε το άρχισε να κελαηδάει η μουσική εγινε μαγεία και η ψυχή μας ταξιδεύει…! Το κλαρίνο και ο χορός που ήταν αναπόσπαστο μέρος της ζωής των προγόνων μας ικανοποίησαν αισθήματα, ξευγένισαν τα συναισθήματα και νικήσαν την κούραση.

Το κλαρίνο του Χάρη Σαλαγκιώτη αλλάζει φωνές, με αυθεντικές μουσικές περικοκλάδες, χωρίς υπερβολές, αλλά και χωρίς να τους λείπουν γυρίσματα και τσαλίμια.
Όλα με μέτρο. Στο αυτί μας φτάνει μουσική καθαρή, ευχάριστη, ολοκληρωμένη, πηγαία που μας παρασέρνει σε ένα ξεφρενο γλέντι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορυφής “Αγιος Δημήτριος “¨ ευχαριστεί όλους εσάς που παραβρεθήκατε σε αυτή την μοναδική βραδιά για την Μπόρσα καθώς παραδόθηκε στους κατοίκους του χωρίου ένα μοναδικό βιβλίο με την ιστορία της.

Βασιλης Παπαδημουλης