Εξαγορά έκπληξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποκάλυψε η ετήσια οικονομική της έκθεση για το 2021.

Η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Φυσικού Αερίου προχώρησε τον περασμένο Απρίλιο στην εξαγορά της εταιρείας NEW SPES CONCEPT.

Πρόκειται για μια κίνηση που ενισχύει την καθετοποίηση και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, λαμβάνοντας θέσεις και στον κλάδο των ΑΠΕ.

Η εν λόγω εταιρεία, διαθέτει και αναπτύσσει 17 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ίσχυος 368 MW, με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να αποκτά το 100% των μετοχών της.

Πρόκειται για 6 άδειες σε περιοχές της Θεσσαλίας (Τύρναβος, Ελασσόνα, από 5MW έως και 14 MW), 7 άδειες για περιοχές της Φωκίδας (Γαλαξίδι, Δεσφίνα, Άμφισσα, από 3,094 MW έως 43,43 MW), 3 για τα Σέρβια Κοζάνης (50,68MW, 15,58MW, 14,27MW) και μία για τα Δερβενοχώρια Βοιωτίας που είναι και η μεγαλύτερη, ισχύος 65 MW.

Από πέρυσι υπήρχαν πληροφορίες, αλλά και η γενικότερη αίσθηση στην αγορά ότι ο Όμιλος Παναγάκου, από τον οποίο αγοράστηκε η εταιρεία, βρισκόταν σε επαφές με διάφορες πλευρές για την πώληση μέρους ή του συνόλου των νέων αδειοδοτημένων έργων.

Αυτή η αίσθηση μετουσιώθηκε σε πράξη αρχικά μετά τη «σύμπλευση» με την αμερικανικών συμφερόντων ελληνο-βρετανική National Energy International, η οποία ίδρυσε για λογαριασμό της στις 3 Ιουνίου 2019 (και με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ) την “New NE Solar Developments” με αρχικό μοναδικό σύμβουλο-διαχειριστή το διευθυντικό στέλεχος της National Energy, Giles Clark. Από τον Ιανουάριο του 2020 τη διαχείριση ανέλαβε ο οικονομικός διευθυντής της National Energy Keith Symons, ενώ τον Απρίλιο του 2020 εκλέχθηκε Δ.Σ. με πρόεδρο τον Λεωνίδα Παναγάκο, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον (country manager της National Energy) Γεώργιο Λάγιο και μέλη τους Keith Symons και Σοφοκλή Πιταροκοίλη. Η θητεία του Δ.Σ. προβλεπόταν πενταετής, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2025, ενώ όσον αφορά την εκπροσώπηση της εταιρείας καθοριζόταν ότι απαιτείται διπλή υπογραφή «όπου η μία εκ των δύο υπογραφών, θα είναι είτε του Γεώργιου Λάγιου είτε του Keith John Symons, ενώ η δεύτερη, θα είναι του Σοφοκλή Πιταροκοίλη».

Μόλις στις 17 Μαρτίου 2021, ωστόσο, αναρτήθηκε απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευση της εταιρείας (από τις 2 Μαρτίου), υπό τη νέα επωνυμία της “New Spes Concept Α.Ε.” για την εκλογή νέου τριμελούς Διοικητικού Συμβουλίου, με πρόεδρο τον Σοφοκλή Πιταροκοίλη, διευθύνοντα σύμβουλο τον Λεωνίδα Παναγάκο και μέλος τον Θεόδωρο Θάνο. Η θητεία του μάλιστα προβλέπεται μέχρι το 2027. Όσον αφορά την εκπροσώπηση, ανατέθηκε στον πρόεδρο και σε περίπτωση κωλύματος στον CEO Λ. Παναγάκο.

Η North Solar

Υπενθυμίζεται ότι το περσινό Φθινόπωρο είχε αποκτήσει και το 49% της NORTH SOLAR η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 500 MW στη Δυτική Μακεδονία. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς αναμένει και την οριστική προσφορά των όρων σύνδεσης των πάρκων με το δίκτυο. Από κει και πέρα ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή τους.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται στην εξαγορά και του υπόλοιπου 51% της NORTH SOLAR, βάσει option που είχε συμφωνηθεί. Το δικαίωμα αυτό αναμένεται να ενεργοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, λένε οι ίδιες πηγές.

Η δημόσια επιχείρηση αερίου με τις δύο εξαγορές φτιάχνει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 732 MW στοχεύοντας στα 1 GW, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Η αναγκαιότητα της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής στην οποία εισέρχεται ο όμιλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει να κάνει με τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών από τη θυγατρική του στη λιανική ενέργειας «Φυσικό Αέριο Ελλάδος».

Ο όμιλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας μεγαλώνει και μέχρι τώρα οι συμμετοχές του απαριθμούνται στο 100% της NEW SPES CONCEPT, στο 49% της NORTH SOLAR και στο 20% της Gastrade που αναπτύσσει το FSRU Αλεξανδρούπολης. Και φυσικά κατέχει και το 100% της «Φυσικό Αέριο Ελλάδος».

πηγή:energymag.gr