«Με την ενεργειακή κοινότητα θα εξοικονομήσουμε ποσό που ξεπερνά το 1,5 εκ το χρόνο»

Ο Κώστα Κυριακίδης στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας αναφέρθηκε στην απόφαση για τη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας του δήμου με Φ/Κ ισχύος 7 μεγαβάτ για να καλυφθούν όλες οι ενεργειακές του ανάγκες. Σε αυτά σε έξι διαφορετικά σημεία θα κουμπώσουν και τα ρολόγια των αρδευτικών γεωτρήσεων. Δημιουργήθηκε μάλιστα και γραφείο ενέργειας με τις ανησυχίες στο ΤΣ Δρεπάνου να επιλύονται, ενώ θα υπάρχουν και ανταποδοτικά στην κοινότητα. «Ίσως να γίνουμε ο πρώτος πράσινος ενεργειακός δήμος» πρόσθεσε.

Υπάρχει ομόφωνη απόφαση από τους πέντε τοπικούς συμβούλους στου Δρεπάνου για τα φ/τ και την παραχώρηση 150 στρεμμάτων στην Κοινότητα. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νούλα Τουμπουλίδου σημείωσε ότι η πρόταση του δήμου για παραχώρηση των δημοτικών εκτάσεων είναι ένα πρώτο βήμα που τον κάνει συμμέτοχο στην ιδιοκατανάλωση και ιδιοπαραγωγή, ένα πρώτο βήμα για να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον, ένα πρώτο βήμα ότι τα φ/τ δεν θα αποτελέσουν ως νέα τάση μια μονοκαλλιέργεια στο μέλλον, αλλά είναι μια ευκαιρία σύνθεσης και όχι καχυποψίας.

Ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας σημείωσε ότι «η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη κοντεύει τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στις ΑΠΕ είναι κοντά στις 40 η μεγαβατώρα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η εξέλιξη είναι αυτή. Υπηρετούμε με συνέπεια το στρατηγικό στόχο ο δήμος να είναι ενεργειακός και την επόμενη μέρα περνώντας στις ΑΠΕ φεύγοντας από τα τεράστια περιβαλλοντικά προγράμματα σε άλλες λύσεις. Με την ενεργειακή κοινότητα θα εξοικονομήσουμε ποσό που ξεπερνά το 1,5 εκ το χρόνο με Φ/Τ και άλλους τομείς στον τομέα της ενέργειας. Όλα αυτά δίνουν ταυτότητα στον τόπο και κρατούν τον ενεργειακό του χαρακτήρα. Δίνουν εισοδήματα στο δήμο και τους πολίτες. ‘Όποιος έχει άλλη πρόταση ας την καταθέσει .Από τις εκτάσεις 150 στρεμμάτων αντί του ενοικίου, το τριπλάσιο αυτού θα εγγράφεται για έργα στην κοινότητα Δρεπάνου. Όταν βγει ανάδοχος θα προτείνουμε να προσληφθούν άτομα από το Δρέπανο. Αφορά το net metering του δήμου και των νομικών του προσώπων, δεν μπορεί να επεκταθεί σε άλλες δραστηριότητες και να εμπλακεί ιδιώτης. Θα είμαστε ο πρώτος δήμος με 0 ανθρακικό αποτύπωμα και αυτό είναι θετικό πρόσημο για την εικόνα του δήμου».

Ιωάννα Παπαδημητρίου