Ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας τόνισε ότι μετά και «το μνημόνιο του Ιουλίου 2019 βρισκόμαστε πάλι στο μηδέν. Η λύση που προτάθηκε το Μάιο του 2019 ήταν η αξιοποίηση του στρατοπέδου με το αντιστάθμισμα του 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου στρατοπέδου οπότε πρέπει να ξέρουμε για πόσα στρέμματα μιλάμε. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη άποψη. Και η άλλη λύση το Νοέμβριο του 2018 ήταν η πολεοδόμηση που δεν επιτρέπεται σε ενεργό στρατόπεδο.

Δεν συζητάμε για συρρίκνωση υφισταμένων δραστηριοτήτων του στρατοπέδου, όπως τόνισε, αλλά πιθανόν για μετακίνησή τους. Κρίνοντας από το νόμο δεν είναι καθαρό ποια είναι η έκταση που μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις να αποδεσμεύσουν λέγοντας ότι η έκταση στο κάτω μέρος της παρέκτασης της οδού Δαβάκη και Παπανδρέου δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το στρατό.

Θύμισε μάλιστα ότι για τη μετεγκατάσταση Ψυχογιού ήταν διόλου ευκαταφρόνητα τα ποσά που έβαλε ο δήμος με βασικό στόχο να ποσοτικοποιηθούν τα μεγέθη για τις δυο λύσεις πολεοδόμηση η εκμίσθωση.

«Το τότε πρωτόκολλο υπογράφτηκε για να καλύψει την προεκλογική εξαγγελία του κ. Τσίπρα. Το μνημόνιο δεν λέει τίποτα παραπάνω από την νομοθεσία, παρά τη διάθεση συνεργασίας των δύο πλευρών». Πρόκειται για ένα κείμενο που δεν παράγει δέσμευση.

«Όλοι οι στρατηγοί που παραχωρούσαν το στρατιωτικό γήπεδο παρανομούσαν επειδή ήταν περιουσιακό στοιχείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» του ανέφεραν στελέχη του υπουργείου όταν έγινε λόγος για τις κερκίδες.

Ο Κώστας Δεσποτίδης πρόσθεσε ότι το μνημόνιο συναντίληψης μπορεί να μην παράγει νομικές δεσμεύσεις αλλά παράγει δέσμευση του κράτους. «Το θέμα είναι πολιτικό, το κείμενο μιλά για συγκεκριμένη έκταση, αφορά και κτίρια και 19, 5 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου Ψυχογιού. Είχαν τεθεί και βήματα όπως ο ορισμός ορκωτών για την αξία των εκτάσεων, του 5% που προσδιορίσθηκε στις 23.000 το χρόνο, κάτι που δεν καταγράφτηκε. Το κόστος μετεγκατάστασης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με το ΠΔΕ όπως έγινε στα Χανιά .Μας προσβάλει όλους ότι ξεκινάμε από το μηδέν μετά από επίπονη προσπάθεια χρόνων».

Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο πεδίο βολής στο Μαυροδέντρι όπου παραχωρούμε με ευκολία 1.050 στρέμματα εδώ και χρόνια ενώ για εμάς είναι δύσκολο ακόμα να βάλουμε κερκίδες στο στρατιωτικό γήπεδο .Ο Βαγγέλης Σημανδράκος αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών πρόσθεσε ότι στο πρώτο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση ανακοινώθηκε η παραχώρηση του στρατοπέδου χωρίς να έχουμε κάποιο ΦΕΚ παραχώρησης όταν τότε υπήρχε πρωθυπουργός που στήριζε με νύχια και δόντια τον κ. Ιωαννίδη .Τόνισε μάλιστα ότι δυσκολεύτηκε να βρει τα έγγραφα στα αρμόδια τμήματα. Τον Φεβρουάριο του 2020 έγινε η συνάντηση με τον υπουργό και δεσμεύτηκε για συνάντηση αλλά μετά εμφανίστηκε ο κορονοιός. Η έκταση είναι τεράστια, δεν πρέπει να είναι θέμα το που θα πάει η πυροσβεστική υπηρεσία συνέχισε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου