Το 2013 η ΔΕΥΑΚ ανακάλυψε την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό των κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου –Ρυακίου, ενός μετάλλου τοξικού και καρκινογόνου για το οποίο ακόμα η χώρα μας δεν έχει θεσπίσει επιτρεπόμενο όριο. Τώρα η ίδια απαιτεί από τους κατοίκους να πληρώσουν το νερό αυτής της περιόδου!!!

Πριν από χρόνια η υπερσυγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου είχε παρατηρηθεί σε εμφιαλωμένα νερά όπου και αποσύρθηκαν , αλλά και στις ρυπασμένες περιοχές της Μεσσαπίας στην Κεντρική Εύβοια , του Ασωπού στην Βοιωτία, σε Τανάγρα και Κορωπί. «Το εξασθενές χρώμιο ροκανίζει πρωτογενή όργανα, το στομάχι και τα νεφρά με την πόση και εισπνεόμενο,  καταστρέφει τους πνεύμονες και μέσω του αίματος, το συκώτι, τα νεφρά και το πάγκρεας» αναφέρουν οι ειδικοί με τον ΕΦΕΤ ακόμα να πετάει το μπαλάκι στους ΟΤΑ για τις μετρήσεις. Οι κυβερνήσεις δείχνοντας ανοχή στους ρυπαντές δεν έχουν ακόμα θεσπίσει επιτρεπόμενο όριο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε εκδώσει καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα για την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων των Οινοφύτων από τη βιομηχανική ρύπανση και το εξασθενές χρώμιο που «έσταζε» από τις βρύσες.

Στην Καλιφόρνια μετά τη γνωστή υπόθεσης Έριν Μπρόκοβιτσς καθιερώθηκε όριο τα 0.Ο2 mg ανά λίτρο, όταν στον ‘Άγιο Δημήτριο διαπιστώθηκε η ύπαρξη του εξασθενούς χρωμίου πέραν των 50 μg/L. Αντί να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, να βγει η Συνήγορος του Πολίτη και να αντιδράσει για την παραβίαση ενός ανθρώπινου δικαιώματος, οι εμπλεκόμενοι ΔΕΥΑΚ, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΗ καταφεύγουν σε μελέτες για να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους.

Δύο νέες μελέτες για το εξασθενές χρώμιο-Η ΔΕΥΑΚ ζητά την κατά το 50% εξόφληση των λογαριασμών του Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου!!

Το δικαίωμα όμως του πολίτη για καθαρό πόσιμο νερό, όπως καθορίζεται και από τον κανονισμό ύδρευσης , τη σύμβαση κάθε καταναλωτή δηλαδή με τη ΔΕΥΑΚ παραβιάζεται βάναυσα. Στο Άρθρο 2 των Γενικών όρων αναφέρεται ότι «Η ∆ΕΥΑ.Κοζάνης παρέχει νερό µόνο για ύδρευση» και στο 3 ότι Η ∆ΕΥΑ.Κοζάνης παρέχει νερό κατάλληλο για οικιακή χρήση» . Μάλιστα στο άρθρο 2 στις διατάξεις υγιεινολογικής φύσης αναφέρεται ότι: «Η ∆ Ε Υ Α Κ φέρει ευθύνη για την ποιότητα και γενικά την υγιεινή παροχή του νερού στο δίκτυο ευθύνης της και µέχρι το τέλος της εξωτερικής διακλάδωσης ( βάνα πεζοδρομίου ) 2. Ο έλεγχος του χορηγούμενου νερού γίνεται αυτεπάγγελτα από την αρµοδία υπηρεσία της ∆ Ε Υ Α Κ σύµφωνα µε τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις».

Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΚ είναι υπεύθυνη για παροχή κατάλληλου για πόση νερού και τον έλεγχό του. Όταν αυτό που παρέχει έχει εξασθενές χρώμιο , σίγουρα η ίδια δεν τηρεί τη σύμβαση για αυτό και σταμάτησε την ύδρευση των κοινοτήτων με αυτό .Είναι εντελώς παράλογο όμως να ζητάει τώρα την εξόφληση των λογαριασμών του Αγίου Δημητρίου –Ρυακίου που έμειναν απλήρωτoι. Ακόμα και μια γενναία έκπτωση της τάξης του 50% είναι λάθος απαίτηση από τους κατοίκους, οι οποίο έχουν κάθε λόγο να κινηθούν νομικά.

Η θέση της ΔΕΥΑΚ για τα απλήρωτα τιμολόγια του Αγίου Δημητρίου –Ρυακίου – «Το νερό έχει καταναλωθεί και πρέπει με κάποιο τρόπο να πληρωθεί»

Το γεγονός ότι καταναλώθηκε αυτό το νερό και πρέπει να πληρωθεί είναι πραγματικά σε λάθος βάση και δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κανείς φυσικά δεν θέλει να πληρώνει αποζημιώσεις Έριν Μπρόκοβιτς, αλλά όχι και να ζητάει και τα ρέστα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου