Αγαπητοί Συνάδελφοι, Επιχειρηματίες,

Σήμερα 20/03/2020 δημοσιεύτηκαν στη σελίδα https://www.minfin.gr/web/guest/-/ypologizetai-oti-perilambanontai-peri-tis-440-000-idiotikes-epicheireseis-me-1-ekatommyrio-ergazomenous-kai-meniaio-tziro-peri-ta-6-5-dis-euro-  του Υπουργείου Οικονομικών, οι κωδικοί Δραστηριότητας των κλάδων που υπάγονται στα μέτρα στήριξης για να έχουν την δυνατότητα υπαγωγής στα ευεργετικά μέτρα που προανήγγειλε το Υπουργείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΥΡΙΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

 

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η σημερινή ενημέρωση αφορά σε γενική έννοια Αυτοαπασχολούμενους – Ελευθέρους Επαγγελματίες και Ατομικές Επιχειρήσεις.
Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται σε δυο κατηγορίες δραστηριοτήτων για οποιαδήποτε αντικείμενο επεξεργασίας.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

1. Ενίσχυση με 800€ (από 15/3/20-30/4/20). Η ενίσχυση αυτή θα χορηγηθεί στις αρχές Απριλίου.
2. Αναβολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες. Η αναβολή αυτή αφορά και οποιαδήποτε καταβολή δόσεων ρύθμισης.
3. Αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών για 3 μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
4. Για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο θα καταβάλλεται μόνο το 60% του ενοικίου.

ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ

Απαραίτητη προϋπόθεση, για όλες αυτές τις διευκολύνσεις ως επίσης και τις μέλλουσες είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 800.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Και οι 3 υπουργοί Οικονομικών – Ανάπτυξης – Εργασίας τοποθετήθηκαν για τις επιχειρήσεις εκείνες, οι οποίες έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση και επίσης για τις επιχειρήσεις, που η λειτουργία τους επηρεάζει δραματικά το τζίρο τους, από την εξάπλωση του κορονοϊού. Αδιαπραγμάτευτη ρήτρα, για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στα ευνοϊκά μέτρα τέθηκαν δύο στοιχεία:

• Όσες επιχειρήσεις η λειτουργία τους δεν έχει ανασταλεί, αλλά είναι υποχρεωμένες να τηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
• Σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί υποχρεωτικά με κυβερνητική απόφαση. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ότι και στις δυο προαναφερόμενες, οποιαδήποτε απόλυση εργαζομένων ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΚΥΡΗ.

Αναφέρουμε τα μέτρα στήριξης:

1. Αναστολή για 4 μήνες έως 31/7/2020 χωρίς τόκους και προσαυξήσεις οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από ΦΠΑ – ρυθμίσεις οφειλών.
2. Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για 3 μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις ως επίσης και σε ρυθμίσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία.
3. Πληρωμή ενοικίου που αντιστοιχεί στο 60%.
Γνωστοποιούμε επίσης, ότι σε όλα τα είδη των επιχειρήσεων θα δοθεί δάνειο από το κράτος με τη μορφή δανείου, η οποία φημολογείται ότι θα είναι η επιστροφή της προκαταβολής.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Υπενθυμίζουμε όπως και στην προηγούμενη ενημέρωση μας, ότι κι ακόμη αυτή τη στιγμή που δημοσιεύουμε το σχόλιο μας, δεν έχει εκδοθεί ουδεμία Εγκύκλιος –Υπουργική απόφαση – Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου.
Απ’ όλα τα ανωτέρω πηγάζει ότι οι εξελίξεις θα προσαρμόζονται ανάλογα με την εξέλιξη του μεγάλου προβλήματος του κορονοϊου.

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»