ΤΟ ΓΑΡ ΠΟΛΥ ΤΗΣ ΘΛΙΨΕΩΣ.
Νέα ήθη στην ηγεσία των παρατάξεων της αριστεράς.

Το είδαμε και αυτό.
Απο την μια οι φωτογραφίες και οι φιέστες με τους υπουργούς, στα έργα ανανεώσιμων πηγών της ΔΕΗ και αμέσως μετά, για τα μάτια του κόσμου και του κόμματος,καταγγελίες στον εκπρόσωπο των εργαζομένων της ΔΕΗ,γιατί συμφωνεί στην συμμετοχή των πολιτών στις υπεραξίες που θα παραχθούν,από τα φωτοβολταϊκά στα ενεργειακά κέντρα.

Στην διαρκή και εναγώνια προσπάθεια των μεγαλοστελεχών της ΔΡΑΣΕ, για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην ποδιά της κομματικής ιεραρχίας,
τα ηγετικά της στελέχη της, χρησιμοποιούν πλέον αήθεις ενέργειες, τις οποίες είχαμε απορρίψει χρόνια, μεταξύ των στελεχών των παρατάξεων.

Στα συνδικάτα χρόνια τώρα κρίνουμε τις κυβερνήσεις και πολιτικές τους αποφεύγοντας τις προσωπικές επιθέσεις στα στελέχη.
Δεν το κάναμε ούτε μετά από τις  προσωπικές δηλώσεις ευαρέσκειας. .  για την τιμή πώλησης ρεύματος στον μεγάλο ανταγωνιστή μας, ακριβώς γιατί στηρίζουμε την ομοφωνία και σύμπνοια στις δράσεις του συνδικαλιστών, που υλοποιούν τις πλειοψηφικές αποφάσεις του Συνδικάτου.

Αλήθεια λοιπόν, ποια απόφαση, ποιου συνδικάτου καταστρατήγησα;;
Έχει πάρει κάποια απόφαση η ΓΕΝΟΠ και τα πρωτοβάθμια σωματεία ενάντια στην συμμετοχή των πολιτών των ενεργειακών κέντρων,
στο φωτοβολταϊκο της ΔΕΗ;

Αν έχει κάποια τέτοια θέση, γιατί δεν εκφράσθηκε ανάλογα σε παρόμοιες δράσεις και προτάσεις διάφορων συνεταιρισμών, αλλα και των ιδιωτών ιδιοκτήτων φωτοβολταϊκών σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη;

Γιατί δεν κατήγγειλε τις συχνές εμφανίσεις και διεργασίες πολύ πιο επωνύμων . . από την ταπεινότητα μου, οι οποίοι προτείνουν ανάλογες συνεργασίες στους πολίτες,
στην πιάτσα των φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη και Μεγαλόπολη τα τελευταία χρονια;;

Μόνο η πρόταση της ΔΕΗ τους ενοχλεί και την χαρακτηρίζουν ανεύθυνα και μικρόψυχα ως καθρεφτάκια στους ιθαγενείς;;

Μάλλον ναι. . γιατί ακριβός η πρόταση της ΔΕΗ ενοχλεί.

Ενοχλεί πλέον τα συμφέροντα μιας αγοράς που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με διάφορες μορφές ΑΠΕ, σε βάρος της Λιγνιτικής παραγωγης και σε βάρος της ΔΕΗ.
Μιας αγοράς που διαρκώς, απομυζεί την ΔΕΗ και μεσω των λογαριασμών τους πελάτες καταναλωτές, με τις επιδοτούμενες τιμές και την προένταξη στο σύστημα προσφορων, μακριά από κάθε έννοια ανταγωνισμού.

Με τις χαριστικές προνομιακές αποφάσεις των κυβερνήσεων, που απογορευαν στην ΔΕΗ να επενδύσει στις ΑΠΕ, οδηγωντας την έτσι στην πρόσφατη χρεωκοπία.
Περι των καταγγελιών και όσον με αφορά προσωπικά δεν με αγγίζουν.

Γνωρίζουν όλοι στα συνδικάτα και όχι μόνο τους αγώνες μου για τον λιγνίτη.

Ας μου επιτραπεί η προσωπική αναδρομη.

Χρόνια τώρα ήμουν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, σε κάθε αγώνα ενάντια στην απαξίωση του λιγνίτη.

Οταν ολοι γονατισαν στα συμφεροντα του Φυσικου αεριου, ημουν ο συνδικαλιστης που ηγηθηκα της τελευταιας αληθινης αγωνιστικης προσπαθειας εναντια στην απαξιωση του λιγνιτη.

Ναι ειμαι υπερηφανος που ημουν ο πρωτος που προτεινα και εγινε αποφαση του Γεν. Συμβουλιου του Σπαρτακου, να κατασκευασθει η μοναδα Πτολεμαϊδα 5, οταν οι τοτε ηγετες του ΔΡΑΣΕ ετρεχαν πισω απο Τσοχατζοπουλο και Σιουφα για να φερουν το Φυσικο αεριο.

Ως επικεφαλης της ΔΑΚΕ Σπαρτακος, που με συνοδεψε τοτε ομαδικα και ομοθυμα στη Αθηνα, κοινοποιησα στον τοτε προεδρο Ιω. Παλαιοκρασσα την μελετη και ολη την αληθεια για τα πραγματικα κοιτασματα του λιγνιτη, γιατι οι ακολουθοι του Τσοχατζοπουλου, μεθοδευοντας την εισοδο του Φυσικου αεριου στην Εκλαδα, ελεγαν πως οι λιγνιτες τελειωνουν, ενω τωρα ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ζητουν την παραταση των λιγνιτων για το 2050.

Οταν ως στελεχος του ΔΣ της ΔΕΗ και υποψηφιος Ευρωβουλευτης,\ κοινοποιησα ειδικη εκθεση προς ολους τους αρχηγους των κομματων και προς ολους τους φορεις, για την επερχομενη καταστροφη απο την υπερ-φορολογηση του λιγνιτη μεσω της αγορας δικαιωματων ρυπων.

Στο ΔΣ της ΔΕΗ  δεν ψηφισα ΚΑΜΜΙΑ αρνητικη αποφαση για τον λιγνιτη, υπηρετωντας τις αποφασεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ασχετα απο ποια κυβερνηση εφαρμοζε την πολιτικη απαξιωσης του.

Εγω τους αγωνες μου για τον λιγνιτη τους εδωσα, οταν επρεπε,  οπου επρεπε,  με κοστος για εμενα και για τα στελεχη της ΔΑΚΕ που με πιστεψαν.

Δεν εχω για αυτο το θεμα να απολογηθω σε κανεναν, απο ολους αυτους που πανηγυριζαν το βιαστικο κλεισιμο των μοναδων και μετα εκλαιγαν με τους εργαζομενουσ.

Απο ολους αυτους που εκαναν συλλαλητηρια για το ξεπουλημα των μοναδων στην πλατεια της Φλωρινας και οχι στην Αθηνα

Σε κανεναν απο αυτους που απο την μια φωτογραφιζονταν με αγωνιστικα πανώ στα ορυχεια και  μετα με τις συνιστωσες των οικολογων σε ευρωπαϊκα φορουμ και ατελειωτες ημεριδες συμφωνουσαν την Δικαια Μεταβαση.

Ναι . . ειμαι υπερηφανος που με τους φιλους και συνεργατες μου τοτε, αρνηθηκα το 2010,το μεγαλο φωτοβολταϊκο στην Κοζανη,οταν καποιοι γραβατοφορεμενοι ηγετες του ΔΡΑΣΕ χειροκροτουσαν τον ΓΑΠ και παρεδιδαν οριστικα, χωρις νεα απαλοτροιωση, μετα και τον νομο για την μετοχοποιηση της ΔΕΗ,τις διεκδικουμενες απο την Νομαρχιακη αυτοδιοικηση,
εκτασεις της περιοχης.

Ουσιαστικά έβαζαν τέλος στον λιγνίτη, χωρίς καμμία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των κάτοικων.

Γιατί κάποτε πρέπει κάποιοι να καταλάβουν, ότι τοπική κοινωνία είναι οι πολίτες ως φυσικά πρόσωπα.

Ότι ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία νοείται όταν τα πρόσωπα κερδίζουν πολλαπλά και όχι μόνο όταν παίρνουν παροχές οι θεσμικοί φορείς

Αυτές έχει υποχρέωση να τις δίνει η πολιτεία ούτως η άλλως.

Αυτή είναι και η σημαντική διαφορά της νέας πρότασης συμμετοχής,που τολμώ να στηρίζω.

Είναι η πρώτη πρόταση που κάνει συμμέτοχους στις υπεράξιες, τους πολίτες που θα θέλουν να συμμετέχουν

Μια νέα πρόταση της ΔΕΗ, η οποία θα κάνει και πάλι τους κάτοικους, συμμέτοχους στα έργα της ΔΕΗ και  αυτό φαίνεται πως δεν αρέσει σε κάποιους.

Μια νέα πρόταση που δίνει για πρώτη φορά, την δυνατότητα στον καθένα από τους πολίτες και τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, να επενδύσει το μικρότερο από το υστέρημα του,
χωρίς να δανεισθεί από την τράπεζα για να φτιάξει φωτοβολταϊκό, χωρίς να βασανισθεί ψαχνοντας δικηγορικα,γραφεια,χωρις να πληρωσει τεχνικα γραφεια,
χωρις να παρακαλεσει για ενταξη στην χωρητικοτητα του δικτυου.
Χωρις να παραχωρησει τα χωραφια του στις τραπεζες, δινοντας την δυνατοτητα να μοχλευουν τα χρηματα τους με την δικη του γη.
Αξιοποιωντας και αυτος στο τελος, καποιο κομματι απο την γη των ενεργειακων κεντρων, που γενιες κατοικων παραχωρησαν στην ΔΕΗ, κρατωντας τα δικα του χωραφια για καθε πρωτογενη χρηση.

Σε τι λοιπον διαφωνουν οι ηγετες του ΔΡΑΣΕ;
Οσο για την συμμετοχη μου  στο ΔΣ της θυγατρικης Μελιτης,που καποιοι επελεξαν ως εργαλειο προσωπικης απαξιωσης, ενα εχω να πω.
Ουαι υμιν . .
Χρονια τωρα στα ΔΣ των εταιριων αυτων συμμετεχουν στελεχη και εργαζομενοι της ΔΕΗ.
Στο τελευταιο ΔΣ της ΔΕΗ συμμετειχαν οκτω ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ συνδικαλιστες και πλειαδα εξ αυτων στις θυγατρικες της.
Προσφατες ειναι οι καταγγελιες για τις υψηλες αμοιβες καποιων εξ αυτων,
που ηταν δυστυχως και στελεχη των συνδικατων,
Εως τελευταια στα ΔΣ θυγατρικων του Ομιλου ΔΕΗ, συμμετειχαν και ΣΩΣΤΑ  ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ που τους προτεινε . . η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Τωρα ενοχλησε η συμμετοχη, του εως χθες εκλεγμενου πανελλαδικα εκπροσωπου των εργαζομενων, απο τους ΙΔΙΟΥΣ τους εργαζομενους της Μελιτης;;
Δεν θελει η ΔΡΑΣΕ την συμμετοχη των εκλεγμενων απο τους ιδιους τους εργαζομενους και προτιμα και υπερασπιζεται τους διορισμενους εως χθες απο τα κομματα και τα υπουργεια;;

Μαλλον δεν θελει τον Καραλευθερη!!
Γιατι ο συγκεκριμενος ειναι απο τα κορυφαια στελεχη της ΔΑΚΕ,
την οποια θελει να πληξει καλωντας την να παρει θεση.
Μια ΔΑΚΕ ενωμενη και δυνατη, που μολις χθες τιμησαν πανηγυρικα, οι εργαζομενοι στις εκλογες του συνεταιρισμου και  γεμισαν θλιψη και . . παραφροσυνη τα ηγετικα στελεχη της ΔΡΑΣΕ που αλληλοκατηγορουνται για το ποιος εχει την ευθυνη.

Ευθυνη απεναντι στο κομμα βεβαια και οχι απεναντι στους εργαζομενους και τους πολιτες.

Αυτοι πια ξερουν . . και καταλαβαινουν παρα τις συνεχεις ανακοινωσεις και αηθεις επιθεσεις. . . .  του ΔΡΑΣΕ;;

Πηγή fb:Παντελής Καραλευθέρης