Κρατσανιστή σοκολατένια επικάλυψη, βελούδινη κρέμα και όλες οι αναμνήσεις των παιδικών μας καλοκαιριών αναβιώνουν με αυτό το κλασικό ξυλάκι παγωτό.
20′ προετοιμασία
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 20′
Υλικά
Τεμάχια: 5 – 6
- 300 γρ. (1½ κούπα) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, κρύα, από το ψυγείο
- 150 γρ. (3/4 κούπα) ζαχαρούχο γάλα
- 300 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, ψιλοκομμένη
- 3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
Διαδικασία
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή, σαν γιαούρτι.
- Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
- Το μοιράζουμε σε 5-6 ειδικές θήκες για παγωτό ξυλάκι (συνήθως από σιλικόνη και με ενσωματωμένα «ξυλάκια», με 4 θήκες – τις βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ).
- Τοποθετούμε τις θήκες στην κατάψυξη για 10 ώρες (ή για όλο το βράδυ).
- Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το ηλιέλαιο σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό.
- Φροντίζουμε το μπολ να μην ακουμπά στην επιφάνεια του νερού.
- Εναλλακτικά λιώνουμε το μείγμα σε φούρνο μικροκυμάτων, στα 600 W, ανακατεύοντας κάθε λίγα δευτερόλεπτα.
- Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα σε μια μικρή κανάτα ή σε ένα μεγάλο νεροπότηρο ή σε μικρό μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει τόσο ώστε να τη νιώθουμε ελαφρώς χλιαρή στα χείλη.
- Βγάζουμε τις θήκες με τα ξυλάκια από την κατάψυξη, ξεφορμάρουμε τα παγωτά και τα βυθίζουμε ένα ένα στη χλιαρή κουβερτούρα, για 1-2 δευτερόλεπτα.
- Ανασηκώνουμε, αφήνουμε να στάξει η περίσσεια και τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα μέχρι να στερεοποιηθεί τελείως η κρούστα κουβερτούρας – θα γίνει πολύ γρήγορα. Σερβίρουμε αμέσως ή τυλίγουμε πρώτα σε λαδόκολλα και έπειτα σε μεμβράνη και φυλάμε στην κατάψυξη.