Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΕΒΕΚΙΔΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

Για το ασφαλιστικό και το πόσο πλήττονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες μίλησε στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, με αφορμή τη συγκέντρωση που είχαν το πρωί της Κυριακής στην Εύξεινο Λέσχη μέλη του Οδοντιατρικού , του Ιατρικού και του Φαρµακευτικού Συλλόγου Κοζάνης για να διαλευκάνουν το νέο ασφαλιστικό για τον κλάδο τους. Ομιλητής ήταν ο κ. Βασίλειος Σταθόπουλος με θέμα ”Απ΄ασφάλιση του ασφαλιστικού & τρόποι άµυνας” .

“Έχουμε παγώσει από όσα ακούσαμε ότι θα γίνουν στους υγειονομικούς και είναι από τις λίγες φορές που συντονισμένα κάνουν μια τέτοια εκδήλωση, δείχνοντας πως πρέπει να βαδίζουμε. Ο εισηγητής στην εκδήλωση της Κυριακής μας έδειξε πολλά πράγματα και αποκάλυψε θλιβερά πράγματα, που δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να τα καταδείξουμε. Εμείς μόνοι μας οι υγειονομικοί πληρώνουμε μηνιαίως ένα ποσό για τη στέγη του υγειονομικού (για ανθρώπους ηλικιωμένους, ως κουμπαράς αλληλεγγύης). Αυτά τα χρήματα πήγαν αμαχητί στον νέο οργανισμό, ενώ οι 45 υγειονομικοί που πήγαν σε γηροκομεία αφήνονται στην τύχη τους. ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσεβεκίδης, φέρνοντας παραδείγματα για το νέο ασφαλιστικό που πλήττει τον κλάδο.

“Όσοι βρισκόμαστε στο ελεύθερο επάγγελμα, με τον τρόπο που υπολογίζονται οι εισφορές, είναι καθαρά φορο-εισπρακτικός. Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα . Η εισφορά του 20% σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ,δεν ξέρουμε αν θα μπουν από το κράτος στα ασφαλιστικά ταμεία ή όχι . Αυτή είναι κακή διοίκηση. Το 20% επί σταθερών μισθών και στο σταθερό ποσό υπήρξε ανταποδοτικόττηα για τη σύνταξη. Τώρα στους ελεύθερους επαγγελματίες λένε ότι θα πληρώνουν ένα 20% , επί ενός ποσού, με διαφορετική εισφορά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα της σύνταξης θα είναι το ίδιο. Επίσης, για κάποιον που έχει ζημιές, παίρνει τη χαμηλότερη σύνταξη, ακόμη και αν έχει φαλιρίσει και είσαι υπόχρεος να τα πληρώσεις. Δεν γλιτώνει κάποιος από αυτή την κατάσταση”, σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως τα δευτεροβάθμια όργανα των συλλόγων θα κινηθούν δικαστικά, για τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου.

Επίσης, σχολίασε και άλλα θέματα που αφορούν τον κλάδο, όπως τη δήλωση εισφορών, να γίνεται με δήλωση επιφύλαξης δικαιωμάτων για επιστροφή ποσού, αλλά και ειδικότερα θέματα, για γιατρούς δημοσίου που ασφαλιζόταν σε δύο ταμεία αλλά θα πάρουν μια σύνταξη άσχετα αν πλήρωναν διπλές εισφορές.

Β.Σ.