Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΝΟΥ ΤΗΣ ΣΚ’ΡΚΑΣ ΛΑΖΟΣ ΚΟΥΖΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

Με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας του πολιτιστικού συλλόγου της Σκ’ρκας, ο πρόεδρος του συλλόγου Λάζος Κουζιάκης φιλοξενήθηκε στο στούντιο του ράδιοΛόγος,

λίγο πριν την έναρξη της Κοζανίτικης Αποκριάς, με τον ίδιο να εύχεται σε όλους χρόνια πολλά και να περάσουν όλοι μια καλή Αποκριά. “Η Κοζάνη έχει Αποκριά, όχι καρναβάλια. Δεν  βγαίνουμε με προσωπίδες ή άλλα ενδύματα που θυμίζουν άλλα καρναβάλια. Εδώ έχουμε χειμώνα και τιμούμε τους προγόνους με τις παραδοσιακές στολές” , σημείωσε ο ίδιος, σχολιάζοντας την Κοζανίτικη Αποκριά.

Παράλληλα, ο κ. Κουζιάκης σχολίασε και τα όσα είπε η πρόεδρος του ΟΑΠΝ Φάνη Φτάκα Τσικριτζή στην κοπή πίτας του συλλόγου, για το συνέδριο που θα γίνει 10, 11,12 Μαρτίου στην Κοζάνη για τον άυλο πολιτισμό της Unesco και τις προσπάθειες που γίνονται εκτός των Λαζαρίνων να ενταχθούν και οι φανοί. “Θα είμαστε παρών και πρόθυμοι να συμμετέχουμε στο συνέδριο  και να τοποθετήσουμε κάποια ζητήματα που περιστρέφονται γύρω από την Αποκριά της Κοζάνης. Να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την εκδήλωση των φανών, τη μοναδική ίσως που εκφράζει τον τόπο μας”, σχολίασε ο ίδιος.

Το  άρμα που θα σατιρίζει τα αδέσποτα

Ο Φανός της Σκ’ρκας θα συμμετέχει στη φετινή Αποκριά με άρμα  που θα σατιρίζει το θέμα των αδέσποτων, λέγοντας πως “η αποκριά στην Κοζάνη είναι συνυφασμένη με τη σάτιρα. Θα προσπαθήσουμε μέσα από τη σάτιρά μας να διορθωθούν κάποια πράγματα”, σημείωσε ο ίδιος. Ο Φανός της Σκ’ρκας είναι από τους φανούς που μαζεύει αρκετό κόσμο, και αυτό οφείλεται και στο ό,τι είναι κοντά στο κέντρο, υπάρχει πρόσβαση με τα πόδια για κοζανίτες και επισκέπτες, ενώ ο χώρος προσφέρεται για τη συμμετοχή του κόσμου στο δρώμενο.
Για τα αποκριάτικα τραγούδια

Οι συμμετέχοντες στους φανούς επιλέγουν να τραγουδήσουν κάποια αντιπροσωπευτικά τραγούδια του είδους, με τον κ. Κουζιάκη να σχολιάζει πως τα εφήμερα αποκριάτικα τραγούδια που σατιρίζουν λ.χ. τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ δεν ανταποκρίνονται στις ημέρες της Αποκριάς. Επίσης, τα αντιπροσωπευτικά τραγούδια της Αποκριάς πρόκειται για τραγούδια χορευτικά με νόημα και στίχο που κάτι έχει να πει και κρύβει ένα υπονοούμενο. “Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της παράδοσής μας. Χωρίς πίεση, αφήνοντας πίσω τα ζητήματα της καθημερινότητας”, σχολίασε σχετικά ο κ. Κουζιάκης, λέγοντας πως ο κόσμος μέσα από τις σκληρές εποχές κατόρθωσε να διατηρήσει τον πολιτισμό του.

Η βόμβα του Κορδελιού και οι θύμισες της Κοζάνης

Με αφορμή τη βόμβα του Κορδελιού και τη μεταφορά της από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κουζιάκης θυμήθηκε την εποχή που βομβάρδισαν και την Κοζάνη με βόμβες , όπου και έπεσαν δίπλα στο καμπαναριό, διαλύοντας το δημαρχείο. Μια βόμβα είχε πέσει σε εργοστάσιο υφαντουργίας στην πλατεία Αλώνια και άλλη μια στην Παύλου μελά. Αυτές οι τρείς έπεσαν μέσα σε κατοικημένη περιοχή, φέρνοντας καταστροφή και θύματα, την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.

Ο φανός στα Αλώνια επί γερμανικής κατοχής

Συνδυάζοντας ένα γεγονός της Αποκριάς με τους γερμανούς , ο κ. Κουζιάκης θυμήθηκε πως επέτρεψαν μια φορά να γίνει φανός στα Αλώνια, μετά από σχετικό αίτημα. Στον φανό εκεί, οι κοζανίτες κατόρθωσαν να μεθύσουν μέχρι και τους γερμανούς…
Επίσης, ο κ. Κουζιάκης θυμήθηκε το συμβάν όπου τρεις Βρετανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν από όλμο στον Αηλιά .

Κλείνοντας την κουβέντα αυτή ο κ. Κουζιάκης σχολίασε πως αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο και δεν ηρεμίσει ο κόσμος, δεν θα μπορέσει ο κόσμος να ανέβει ψυχολογικά, ζητώντας εργασία, επενδύσεις για να πάρει τα πάνω του ο τόπος.
Β.Σ.