ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΛΩΝ

Για την βαρύτητα που πρέπει να δίνεται στα ντόπια προϊόντα, την ανάγκη ανάδειξης του γαστρονομικού μας πλούτου, αλλά και την αγάπη της οικογένειας Ναουμίδη για την πιπεριά, ένα πλούσιο γαστρονομικό προϊόν, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο σεφ Πέτρος Ναουμίδης, με αφορμή  την εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, στο εκθεσιακό κέντρο Κοίλων με τίτλο “Όλα πιπεριά Φλωρίνης”, με τους σεφ Άγγελο και Πέτρο Ναουμίδη.

Ο  σεφ Πέτρος Ναουμίδης μίλησε για την πιπεριά που αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά : ” ο κόσμος στην έκθεση δεν θα γευθεί μόνο πιπεριά, αλλά τον γαστρονομικό πολιτισμό της Φλώρινας και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας. Η πιπεριά είναι ένα λαχανικό απόλυτα συνδεδεμένο με τις γαστρονομικές συνήθειες της περιοχής μας, γι’ αυτό και ασχοληθήκαμε με αυτήν. Είναι το σήμα της γαστρονομίας και είναι πραγματικά απίστευτο πόσο υπάρχει στα σπίτια των κατοίκων και πόσο ενσωματωμένη είναι στη ζωή των κατοίκων τους. Επίσης είναι ένα λαχανικό με μεγάλη διατροφική αξία , είναι υπερτροφή και έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.  Είναι πραγματικά υπέρ μας το να εκμεταλλευτούμε την πιπεριά και να το αναδείξουμε. Είναι πραγματικά ένας έρωτας που έχουμε με το προϊόν και τη μαγειρική, όλη η οικογένεια και τα τέσσερα αδέρφια που ασχολούμαστε με τη μαγειρική . Εμείς ψάξαμε όλη την ιστορία του προϊόντος, ψάξαμε τον σπόρο, ώστε να έχουμε μια καθαρή πρώτη ύλη. μεγαλώνοντας το φυτό, ενσωματώνεται τέλεια στις κλιματολογικές συνθήκες και αποδίδει όλα τα στοιχεία που πρέπει να έχει δώσει, ωριμάζοντας τέλεια”, σημείωσε με νόημα.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η αναζήτηση των παλαιών τρόπων καλλιέργειας, για αυτό και δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κτήμα, από την οικογένεια Ναουμίδη. Η κάθε πιπεριά συλλέγεται ανάλογα με τον τρόπο που πρέπει και εκεί δημιουργείται το κάθε προϊόν, ανάλογα με την ωριμότητά του. Εκεί γίνονται οι παραδοσιακοί τρόμοι μεταποίησης, το παραδοσιακό μαγείρεμα. Η οικογένεια Ναουμίδη έχει συμμετάσχει στην εξέλιξη του προϊόντων, δημιουργώντας την τέλεια γεύση μεταποιημένης πιπεριάς.

Ο κόσμος που θα βρεθεί στην έκθεση την Τρίτη, θα αναδείξει μοναδικές γεύσεις, μαγειρεύοντας παραδοσιακές συνταγές, η γεύση τους θα εκπλήξει τον κόσμο. Συνταγές εκατοντάδων χρόνων που έρχονται από τις παλαιότερες γενιές.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη καταγραφής του πλούτου του κάθε χωριού και της κάθε περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας πως πρέπει με γνώμονα την αγάπη για τον τόπο του ο καθένας να στηρίξει τα τοπικά προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας, που είναι από τα δυνατότερα όλης της Ελλάδας. Ο κόσμος πρέπει να ασχοληθεί με τη γη , όπως και με τον τουρισμό. Η Δυτική Μακεδονία είναι πανέμορφη και πολύ προσβάσιμη οδικά”, σημείωσε ο ίδιος. Ενδεικτικά, ο Άγιος Παντελεήμονας είναι στα 25 λεπτά απόσταση από την Κοζάνη και είναι πανέμορφο μέρος που αξίζει να αναδειχθεί. ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί την πρότυπη μονάδα ανάδειξης της πιπεριάς, βλέποντας επίσης και το μουσείο πιπεριάς, να γευθεί τα προϊόντα και παράλληλα να δει τη λίμνη Βεγορίτιδα με μια βόλτα στο πλωτό καραβάκι. Μάλιστα ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για να γίνει η πιπεριά Φλωρίνης προϊόν ΠΟΠ, ώστε να το αγκαλιάσει όλος ο κόσμος σε Ελλάδα και εξωτερικό. “Αναδεικνύεται όχι μόνο ο Άγιος Παντελεήμονας, αλλά όλη η περιοχή και η Δυτική Μακεδονία. Ένα φυσικό προϊόν όταν βγει στο εξωτερικό, είναι το εισιτήριο για να έρθει ο επισκέπτης στην χώρα μας”, κατέληξε.


Β.Σ.