Ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δρ. Κώστας Φιλιππίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Κατερίνα Δαδαμόγια και η εκπρόσωπος των πολιτών, Σοφία Χατζησαββίδου, συμμετείχαν στο Συνέδριο “A push for European Identity in Europe’s cities and regions” του ιδρύματος Bertelsmann Stiftung και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών (European Committee of the Regions), στις 27 Ιουνίου 2022 στην πόλη των Βρυξελλών και στην έδρα της Επιτροπής των Περιφερειών.

Η ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση για τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η συνεπής και επιτυχημένη συμμετοχή του φορέα μας στη “Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης” αλλά και τις δράσεις που αφορούν την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.

Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος 70 συμμετέχοντες, πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, πολίτες και εμπειρογνώμονες, καθώς και στελέχη των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήθηκαν και συντάχθηκαν συστάσεις για το μελλοντικό σχεδιασμό της συμμετοχής των πολιτών στην Ευρώπη. Σε συνέχεια του πειράματος-ορόσημο για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, “Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης” και τις συστάσεις του για μια μόνιμη Ευρωπαϊκή Συνέλευση Πολιτών, η εν λόγω διάσκεψη εργασίας επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι απόψεις των πολιτών, από όλα τα μέρη της Ευρώπης, μπορούν να ενσωματωθούν καλύτερα στην ευρωπαϊκή πολιτική – για να γίνει πραγματικότητα η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στο κέντρο λήψης των αποφάσεων.

Στις παράλληλες συνεδρίες, οι εκπρόσωποί μας συζήτησαν τα οφέλη από τη συμμετοχή των πολιτών σε διαφορετικά επίπεδα δημοκρατίας, τη συμμετοχή περιφερειών και πόλεων σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική διαδικασία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων καθώς και τη δικτύωση για τη συμμετοχή των πολιτών.

Ο Κώστας Φιλιππίδης και η Κατερίνα Δαδαμόγια συμμετείχαν στο working group: “How to involve regions and cities in a “European Citizens’ Assembly” με κεντρικό θέμα την ενεργοποίηση των πολιτών σε περιφερειακό επίπεδο για τη συμμετοχή στη συνέλευση των Ευρωπαίων πολιτών.

Η Σοφία Χατζησαββίδου συμμετείχε στο working group: “Benefits of citizens’ participation at different levels of democracy”.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας ήταν οι μοναδικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες που προωθούν την εξωστρέφεια και την εμπλοκή των πολιτών της περιφέρειάς μας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Οι εργασίες της ΕτΠ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχιστούν το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.bertelsmann-stiftung.de/en/publications/publication/did/report-working-conference-all

https://bit.ly/3adge71