ΠΕΡΛΕΣ ΚΡΟΚΟΥ, ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

– Τι λέει για τα τοπικά προϊόντα και την παραδοσιακή κουζίνα!

Στις γαστρονομικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το προσεχές πενθήμερο 7-11 Οκτωβρίου στα Κοίλα Κοζάνης στο πλαίσιο της 33ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Σεφ Θεόδωρος Καραθανάσης. Οταν η παράδοση παντρεύεται με τα παραδοσιακά, αγνά υλικά, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, ποιοτικό και απίστευτα γευστικό και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι σεφ.

Στοπ πενθήμερο υπάρχουν εκδηλώσεις με εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους που έχουν στόχο την ανάδειξη τοπικών προϊόντων και γεύσεων, άγνωστων στο κοινό. Το πενθήμερο θα ανοίξει ο  Σεφ Θεόδωρος Καραθανάσης το Σάββατο στις 8.30 μ.μ. με γεύσεις του τόπου μας. Σχολιάζοντας την στροφή στα τοπικά προϊόντα, είπε χαρακτηριστικά πως: “Συνηθίζεται τελευταία και υπάρχει διαχρονικά, η ανάγκη των σεφ να κοιτούν τις ρίζες τους. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να πιαστούν από κάπου. Έτσι μπορεί να εξελιχθεί ένας σεφ. Οι παραδοσιακές συνταγές είναι αυτές που ξέρουμε καλά, με αυτές μεγαλώσαμε και αυτές μας δίνουν τα εφόδια για να συνεχίσουμε. Είναι σημαντικό για τα νέα παιδιά να γνωρίζουν καλά την παραδοσιακή τοπική κουζίνα, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν”.

Τα προϊόντα της περιοχής μπορούν να αναδείξουν το τραπέζι, ενώ π.χ. ο κ. Καραθανάσης αναδεικνύει τον κρόκο Κοζάνης. “Είναι ένα κομμάτι, που λόγω και της εντοπιότητας το αγαπώ πολύ. Μου δίνει νέα δύναμη κάθε φορά, να κάνω καινούρια πράγματα”, λέει ο ίδιος. Ωστόσο αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας και το ίδιο συμβουλεύει να πράττουν όλοι οι νέοι σεφ.

Ερωτηθείς για τοπικά προϊόντα που ξεχωρίζουν έφερε λ.χ. το παράδειγμα για τα πέτουρα, λέγοντας πως αρκετοί χρησιμοποιούν το αντίστοιχο ιταλικό προϊόν της παπαρδέλες, ενώ θα μπορούσε ισάξια να τα συναγωνιστούν οι χυλοπίτες. Αντίστοιχα μπορούν να γίνουν συγκρίσεις για πολλά άλλα τοπικά προϊόντα, που όπως τονίζει ο κ. Καραθανάσης, είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας.  “Έχει μεγάλη σημασία για εμάς να χρησιμοποιεί τόσο καλά και ποιοτικά προϊόντα ο κάθε μάγειρας”, σημείωσε επίσης.

Τραχανόσουπα με κρόκο και τουλουμίσιο και πέρλες κρόκου

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα γευτούν αρκετά φαγητά, ενώ ο ίδιος θα επιμεληθεί μια σούπα με τραχανά και κρόκο Κοζάνης και τουλουμίσιο τυρί. “Θα γίνει ένα πάντρεμα με τον κρόκο και κάποιες άλλες παρασκευές , όπως ένα πιάτο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Πρόκειται για πέρλες με κρόκο, που θα βγουν σε διάφορες γεύσεις, γαρνίροντας ένα φαγητό, ή συνοδεύοντας ένα κοκτέιλ. πρόκειται για ένα απόλυτα φυσικό προϊόν και δίνει μια απόλυτα φυσική διάσταση σε όποιο πιάτο, τόνισε ο ίδιος, λέγοντας ότι θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην έκθεση!

“Ο διαγωνισμός μαγειρικής ανάβει μια σπίθα στα νέα παιδιά”
Επίσης, στην έκθεση θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός μαγειρικής για ανερχόμενους μάγειρες. Όπως σχολίασε ο κ. Καραθανάσης, αυτή η πρωτοβουλία είναι εξαιρετικά θετικό που γίνεται γιατί “ανάβει μια σπίθα στα παιδιά και αυτό είναι καλό για τους νέους μάγειρες, ώστε να ανεβάσει το επίπεδο”, τόνισε. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα πάρουν συμβουλές από καταξιωμένους σεφ και θα δουν στην πράξη σπουδαίες μαγειρικές.

Τα τοπικά προϊόντα και τα κρασιά της Δυτικής Μακεδονίας ξεχωρίζουν , κατέληξε ο ίδιος, λέγοντας πως ο κόσμος αξίζει να βρεθεί στην έκθεση και να τα γνωρίσει.

Β.Σ.

Κράτα το