“ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΗΜΑΝΑΝ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ” ΛΕΕΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

– “Δεν είμαστε μόνο για μνημόσυνα και εκδρομές! Θα παλέψουμε”!

Την απειλή πως αν δεν βρεθεί λύση, σύντομα, στα προβλήματα των συνταξιούχων ειδικά της Δυτικής Μακεδονίας, αυτοί είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές  κινητοποιήσεις , επαναλαμβάνουν οι συνταξιούχοι της περιοχής. Μάλιστα λένε πως η κυβέρνηση έχει “μπλέξει” με τους συνταξιούχους , οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για να βάλουν “φραγμό” στα παραπέρα σχέδιά τους.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων (ΙΚΑ Κοζάνης, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ και ΣΑΣΑΚ)Χρήστος Ψαλλίδας , τα προβλήματα είναι πολλά και χρόνια. “Η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη. Το σύνθημά μας είναι ενότητα, συναγερμός μέχρι τη νίκη. Αυτό είναι το ομόφωνο σύνθημά μας. Έγιναν τρεις συγκεντρώσεις στην Κοζάνη ήδη και γενικότερα ο συναγερμός υφίσταται. Οι καμπάνες σημάνανε για γενικό ξεσηκωμό”.

Η 1η Οκτώβρη είναι η ημέρα παγκοσμίως των συνταξιούχων, για αυτό και αποφασίστηκε να γίνει αγωνιστικό δεκαήμερο, στους αγώνες. Στόχος είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα, όπως οι περικοπές, η μείωση συντάξεων που πλέον δεν δίνονται, οι συντάξεις χηρείας που έπεσαν σε επίπεδα ντροπής. “Είναι ξεπεσμός αυτό και στήνουν μια βιομηχανία με δικηγόρους, ώστε να κερδίσουν τις χαμηλές συντάξεις. Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι”, λέει ο ίδιος με αγανάκτηση, συμπληρώνοντας πως “ζούμε σε κατοχή”. Μάλιστα σε έντονο ύφος τόνισε πως υπάρχουν σωματεία συνταξιούχων που κάνουν μόνο “μνημόσυνα και εκδρομές”, ενώ στον αντίποδα κάλεσε τους συνταξιούχους όλων των ταμείων , σημειώνοντας ότι “το πετσόκομμα των συντάξεων δεν έχει χρώμα. Να μην κάνουν σπέκουλα στην περικοπή των συντάξεων”.

Ακόμη, ο ίδιος μίλησε για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας ένας συνταξιούχος αναγκάζεται να ζει και τα παιδιά ή ακόμα και τα εγγόνια του. Ένα ακόμη ζητούμενο για τους συνταξιούχους της Βόρειας Ελλάδας είναι η θέρμανση αλλά και η ένδυση, ζητώντας να δίνεται μια ακόμη σύνταξη στους εν λόγω συνταξιούχους για θέρμανση. “Δεν θα περάσουν καλά μαζί μας. Μπλέξανε μαζί μας. Δεν απειλούμε, τους καλούμε για συνεργασία. Αλλά εμείς και στο παρελθόν κάναμε ακόμη και καταλήψεις υπουργείων. Για αυτό λέμε ότι αν σύντομα δεν μας λύσουν τα προβλήματα, θα έχουν κακά ξεμπερδέματα. Η Δυτική Μακεδονία έχει 45.000 συνταξιούχους και όλοι τους έχουν ανάγκη, για ψήφους και όχι μόνο….”.

Το πρόβλημα της υγείας

Για το θέμα της υγείας, ο ίδιος τόνισε πως η περιοχή είναι επιβαρυμένη περιβαλλοντολογικά, μάλιστα αρκετοί συνταξιούχοι που δούλεψαν στη ΔΕΗ αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επίσης, εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές . Για το λόγο αυτό ζήτησε να γίνει αιμοδυναμική μονάδα στο Μαμάτσειο νοσοκομείο και τόνισε πως θα το παλέψουν όσο γίνεται, για αυτό το λόγο έκαναν επαφές με δήμαρχο, περιφερειάρχη και τα στελέχη του Νοσοκομείου αλλά και στην 3η ΥΠΕ. Πλέον, υπάρχει η δέσμευση της περιφέρειας είναι προς τη χρηματοδότηση του εν λόγω τμήματος, ενώ το Νοσοκομείο Κοζάνης θα τροποποιήσει τον κανονισμό του ώστε να προβλέπεται η λειτουργία αιμοδυναμικού κέντρου. “Αν δεν προχωρήσει το κέντρο, θα προχωρήσουμε και σε άλλες μορφές πάλης”, συμπληρώνει με νόημα ο κ. Ψαλλίδας, λέγοντας ότι αν αυτό γίνει θα γλιτώσουν οι συνταξιούχοι χιλιάδες χρήματα. “Ντροπή μας να αφήνουμε τον κόσμο να πεθάνει”, κατέληξε.

ΡάδιοΛόγος – 249η εκπομπή (06-10-2017)

Β.Σ.

 

 

Κράτα το