Επίσκεψη του Υφυπουργού Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου και του Πρέσβη Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Επιμελητήριο Κοζάνης, στο Τρανόβαλτο σε επιχειρήσεις μαρμάρου και στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών

Συνάντηση στο Επιμελητήριο Κοζάνης με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποίησαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος συνοδευόμενος από τον πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η ΑΕ. κ. Σουλεϊμάν Χάμιντ Σάλεμ Αλμαζρούι, με θέμα την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή.

Ειδικότερα, συζήτησαν για την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου της #Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα, τις ανανεώσιμες πηγές ενεργείας, καθώς και τις βιομηχανίες μαρμάρου στο Τρανόβαλτο, τις βιοτεχνίες γούνας που δραστηριοποιούνται στην Σιάτιστα και Γαλατινή και κυρίως στο Κρόκο Κοζανης . Αναφορά έγινε στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, στην καταλυτική παρουσία του Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.

Ο πρέσβης παρουσίασε τη νέα Στρατηγική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την προμήθεια τροφίμων με τίτλο “Food Security Project”, καθώς, όπως είπε, η οικονομία των ΗΑΕ δεν έχει πράσινη παραγωγή και άρα προκύπτει αυτή η ανάγκη.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος κατά την αρχική του τοποθέτηση δήλωσε: “Η επίσκεψη του κ. Πρέσβη στον τόπο μας και η σημερινή συνάντηση με τους μάχιμους επιχειρηματίες του Επιμελητηρίου σηματοδοτεί την αρχή μιας γόνιμης και ουσιαστικής συνεργασίας, η οποία επισφραγίζεται από την συμμετοχή του στο #1οΑναπτυξιακόΦόρουμ της Μεταλιγνιτικής Περιόδου. Σήμερα θέτουμε τις βάσεις για τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μας. Ευχαριστώ τον κ. Πρέσβη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εμπιστοσύνη τους και την παρουσία τους στην ιδιαίτερη πατρίδα μου”.

Ο Πρέσβης των ΗΑΕ η ΑΕ. κ. Σουλεϊμάν Χάμιντ Σάλεμ Αλμαζρούι δήλωσε από την πλευρά του: “Πρώτη φορά άκουσα για την Κοζάνη από τον Υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο στην Πρεσβεία, όταν μου μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την πρόσκληση, καθώς και τα μέλη του Επιμελητηρίου για την φιλοξενία”.

Τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Κοζάνης τόνισαν την ανάγκη για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα και τις μεγάλες δυνατότητες για εξαγωγές προϊόντων. “Είμαστε επιχειρηματίες, αλλά και οικογενειάρχες, και οφείλουμε να στηρίξουμε όσα μας άφησαν οι γονείς μας” επεσήμαναν.

Σημειώνεται πως ο Υφυπουργός Μεταφορών προσκάλεσε και ξενάγησε τον Πρέσβη στα Μάρμαρα #Τρανόβαλτου. Πραγματοποίησαν συναντήσεις με φορείς της περιοχής και επισκέφθηκαν επιχειρήσεις μαρμάρου και λατομεία. Οι επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στην αντιπροσωπεία από τα ΗΑΕ την βιομηχανία #μαρμάρων του Τρανόβαλτου, ενώ συζητήθηκε η δυνατότητα επιχειρηματικών κοινοπραξιών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του πρέσβη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού #Κροκοπαραγωγών Κοζάνης για τις ευεργετικές δυνατότητες του προϊόντος και τον τρόπο που διατίθεται στην Ελληνική και την διεθνή αγορά.