ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΥΜΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 12 ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

– Για την προώθηση της Ανακύκλωσης και επαναχρησμοποίησης αποβλήτων

Στην έγκριση της υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Κοζάνης –  ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.  – και 12 Δήμων για την προώθηση της Ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων μέσω της δημιουργίας μεγάλων πράσινων σημείων, κέντρων επαναχρησιμοποίησης και κινητών πράσινων σημείων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, μετά από σχετική εισήγηση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Γιάννη Γρηγοριάδη. Ποιο συγκεκριμένα, συμβαλλόμενοι δήμοι μεταξύ της ΔΙΑΔΥΜΑ είναι οι δώδεκα δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας: Δήμος Κοζάνης, Δήμος Εορδαίας, Δήμος Βοίου, Δήμος Σερβίων- Βελβεντού, Δήμος Καστοριάς, Δήμος Άργος Ορεστικού, Δήμος Νεστορίου, Δήμος Φλώρινας, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Πρεσπών, Δήμος Γρεβενών, Δήμος Δεσκάτης.

Ο δήμος Κοζάνης θα εφαρμόσει ένα Πράσινο Σημείο στον Κασλά και ένα ακόμη στην περιοχή του γηπέδου, όπου θα γίνεται προώθηση της ανακύκλωσης και απαναχρησιμοποίηση υλικών. Όπως διευκρίνισε μιλώντας στον “Π.Λ.” ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Γρηγοριάδης, όταν το πρόγραμμα εφαρμοστεί οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα στα εν λόγω πράσινα σημεία να παίρνουν δωρεάν υλικά που πολίτες δεν επιθυμούν πλέον (θα μπορούσε να είναι από ρούχα μέχρι έπιπλα κ.ο.κ.), που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Τα υλικά αυτά αντί να καταλήξουν στα απορρίμματα θα επαναχρησιμοποιούνται από άλλους πολίτες που θα τα επιλέξουν.  Η μεταφορά θα γίνεται από τα απορριμματοφόρα, ενώ θα μπορούν και οι ίδιοι οι πολίτες να αφήσουν ότι χρειαστεί. Περισσότερες πληροφορίες στην σχετική εισήγηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο:

 

Βασικός σκοπός των Πράσινων Σημείων

 

Βασικός σκοπός των Πράσινων Σημείων (Π.Σ.) είναι η χωριστή συλλογή διάφορων κατηγοριών ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων προκειμένου να προωθηθούν προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

 

Στην ΠΔΜ προβλέπεται να υλοποιηθούν:

Πράσινα Σημεία Γειτονιάς

Θα καθοριστούν από τους Δήμους, κατόπιν μελέτης – έρευνας πεδίου που θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Δήμοι το επόμενο διάστημα.

Μικρά Πράσινα Σημεία

Προτείνεται να αναπτυχθούν με τις εξής προτεραιότητες, λαμβάνοντας υπόψη και τα ΤΣΔΑ:

  • Κατασκευή 6 Μικρών Πράσινων Σημείων στους μεγάλους οικισμούς της ΠΔΜ (>10.000 κατοίκους: 2 Κοζάνη, 1 Πτολεμαΐδα, 1 Καστοριά, 1 Γρεβενά, 1 Φλώρινα). Τα Πράσινα αυτά Σημεία προτείνεται να μετατραπούν και σε ΚΑΕΔΙΣΠ.
  • Κατασκευή 7 Μικρών Πράσινων Σημείων στις έδρες λοιπών Δήμων της ΠΔΜ (1 Σιάτιστα, 1 Σέρβια, 1 Δεσκάτη, 1 Άργος Ορεστικό, 1 Αμύνταιο, 1 Νεστόριο, 1 Πρέσπες). Στους Δήμους Νεστορίου και Πρεσπών δύναται να υλοποιηθούν εναλλακτικά Μεγάλα Π.Σ.
  • Κατασκευή Μικρών Πράσινων Σημείων σε βασικούς οικισμούς της ΠΔΜ (>2.000 κατοίκους: 1 Νεάπολη, 1 Αιανή, 1 Κρόκος, 1 Βελβεντό, 1 Μεσοποταμιά, κλπ)

Μεγάλα Πράσινα Σημεία

  • Κατασκευή Μεγάλων Πράσινων Σημείων (με επέκταση υποδομών στις υφιστάμενες 10 ΤΜΔΑ) και παράλληλα
  • Κέντρων Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (logistic centers) στις ΤΜΔΑ Κοζάνης, Εορδαίας, Καστοριάς (α΄ φάση) και Φλώρινας, Γρεβενών (β΄ φάση).

Κινητά Πράσινα Σημεία

  • Προμήθεια εξοπλισμού κινητών πράσινων σημείων, αξιοποιώντας κατά προτεραιότητα τον υφιστάμενο κινητό εξοπλισμό – στόλο οχημάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ.

Η υλοποίηση των εγκαταστάσεων των Πράσινων Σημείων, θα συνοδευτεί από τα εξής:

  • Ανάπτυξη μιας ενιαίας βάσης δεδομένων – πληροφοριακού συστήματος, με την προμήθεια του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, για την διαχείριση και αξιοποίηση των υλικών προς επαναχρησιμοποίηση. Η βάση δεδομένων θα είναι ανοικτή σε όλους τους πολίτες, ώστε να μπορούν να ενημερώνουν για υλικά (εν δυνάμει απόβλητα) που διαθέτουν και δεν χρειάζονται, αλλά και να ενημερώνονται προκειμένου να παραλάβουν υλικά προς επαναχρησιμοποίηση από τα Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης. Η λειτουργία των Πράσινων Σημείων και των Κέντρων Επαναχρησιμοποίησης, κατά προτεραιότητα θα διερευνηθεί η δυνατότητα να διαχειρίζονται από φορείς κοινωνικής οικονομίας. Παράλληλα θα μπορούν να λειτουργούν και ως ΚΑΕΔΙΣΠ.
  • Επίσης θα διερευνηθεί η δυνατότητας σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων χορήγησης ανταποδοτικών κινήτρων (πχ κάρτα ανακυκλωτή) σε πολίτες και επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη ΔσΠ, την Ανακύκλωση και την Επαναχρησιμοποίηση, μέσω των Πράσινων Σημείων.

 

 

Με την σύμβαση αυτή, εκτός των άλλων, θα επιτευχθεί η απαίτηση για δημιουργία ενός (1) Πράσινου Σημείου ανά Δήμο μέχρι του 2020, ως εξής:

 

Δήμος Εξυπηρέτηση από Μεγάλο Π.Σ. (με επέκταση δράσεων και εγκαταστάσεων της ΤΜΔΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ) Θέση
Αμυνταίου Αμυνταίου 2 χλμ Ν-ΝΔ οικισμού Σωτήρα (3967 αγροτεμάχιο Σωτήρα), Δ.Κ.-Δ.Ε. Αμυνταίου, Δ. Αμυνταίου
Βοΐου Σιάτιστας Μπορλέκια, Δ.Κ. – Δ.Ε. Σιάτιστας, Δ. Βοΐου
Βοΐου (Τσοτύλι) 1ο χλμ οδού Τσοτυλίου-Βροντής, Δ.Ε. Τσοτυλίου, Δ. Βοΐου
Γρεβενών Γρεβενών Σκαμνά (509α αγροτεμάχιο Μυρσίνης), Τ.Κ. Μυρσίνης, Δ.Ε. Γρεβενών, Δ. Γρεβενών
Δεσκάτης Δεσκάτης Σκάλα (τμήμα του 444 αγροτμαχίου Παλιουριάς), Τ.Κ. Παλιουριάς, Δ.Ε. Δεσκάτης, Δ. Δεσκάτης
Εορδαίας Εορδαίας Κουρί – Γέφυρα Ανατολικού, Δ.Κ. – Δ.Ε. Πτολεμαϊδας, Δ. Εορδαίας
Καστοριάς Καστοριάς (διοικητικά όρια Δ.Άργους Ορεστικού) ΒΙΠΑ Καστοριάς (τμήμα του 1063 αγροτεμαχίου Άργους Ορεστικού), 3,5 χλμ Καστοριάς-Μανιάκοι, Δ.Κ.-Δ.Ε. Άργους Ορεστικού, Δ. Άργους Ορεστικού
Κοζάνης Κοζάνης Κασλάς, Δ.Κ. – Δ.Ε. Κοζάνης, Δ. Κοζάνης
Νεστορίου Καστοριάς (διοικητικά όρια Δ.Άργους Ορεστικού) ΒΙΟΠΑ Καστοριάς (τμήμα του 1063 αγροτεμαχίου Άργους Ορεστικού), 3,5 χλμ Καστοριάς
Άργους Ορεστικού Καστοριάς (διοικητικά όρια Δ.Άργους Ορεστικού) ΒΙΟΠΑ Καστοριάς (τμήμα του 1063 αγροτεμαχίου Άργους Ορεστικού), 3,5 χλμ Καστοριάς
Πρεσπών Καστοριάς (διοικητικά όρια Δ.Άργους Ορεστικού)

ή εναλλακτικά

Φλώρινας

ΒΙΟΠΑ Καστοριάς (τμήμα του 1063 αγροτεμαχίου Άργους Ορεστικού), 3,5 χλμ Καστοριάς
Σερβίων-Βελβεντού Σερβίων Παλαιοκαστανιά (τμήματα των 355 και 356 αγροτεμαχίου Σερβίων), Δ.Κ. – Δ.Ε. Σερβίων, Δ. Σερβίων-Βελβντού
Φλώρινας Φλώρινας 2ο χλμ Εθν. Οδού Φλώρινας-Νίκης (1831 κα & λ αγροτεμάχιο Αρμενοχωρίου), Τ.Κ. Αρμενοχωρίου, Δ.Ε. Φλώρινας, Δ. Φλώρινας

 

Σε ότι αφορά τα Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης Αποβλήτων/Υλικών, που θα χωροθετηθούν εντός ή κατ΄ επέκταση των υφιστάμενων ΤΜΔΑ (Κοζάνης, Εορδαίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών), θα αποτελούν μια απλή κτιριακή υποδομή για την ταξινόμηση, την επιδιόρθωση και την αποθήκευση των υλικών, τα οποία θα διαθέτουν και χώρους έκθεσης των υλικών. Τα Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης δύναται να χωροθετηθούν σε διαφορετικούς από τις ΤΜΔΑ χώρους, εφόσον είτε δεν διασφαλιστούν οι απαραίτητες επεκτάσεις των γηπέδων των ΤΜΔΑ, είτε υποδειχτεί από Δήμο άλλο γήπεδο πλησιέστερα στον αστικό ιστό με κατάλληλες προδιαγραφές. Η λειτουργία τους θα γίνεται από τη ΔΙΑΔΥΜΑ με τη συνεργασία των ομώνυμων Δήμων, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης και από φορείς της κοινωνικής οικονομίας.

 

 

Β.Σ.