Νίκος Χατζηνικολάου: Πριν φύγω, τελευταίο ερώτημα για την ακρίβεια. Επιστρέφω στην ενεργειακή ακρίβεια γιατί το ξέχασα πριν. Απολιγνιτοποίηση. Γιατί βιαστήκαμε; Μήπως θα μπορούσαμε τώρα να έχουμε φθηνότερη ενέργεια γι’ αυτό το κρίσιμο διάστημα που τα πράγματα είναι άσχημα;
Δεχτήκατε και αυτή την κριτική, ότι παραβιαζόμαστε βρε αδερφέ, να είμαστε οι πρώτοι που θα γίνουμε πράσινοι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν είχαμε σήμερα περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα. Όμως επειδή ξέρετε η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και καθορίζεται πάντα από αυτό το οποίο οι ειδικοί αποκαλούν οριακή τιμή του συστήματος. Από τη στιγμή που ακόμα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο -και θα το χρειαζόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα- αν το φυσικό αέριο είναι πολύ υψηλό θα συμπαρασύρει όλες τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Το ανάποδο, θα σας έλεγα: το γεγονός ότι ήμασταν πρωταγωνιστές στην απανθρακοποίηση μας έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σημαντικότατους πόρους τους οποίους θα επενδύσουμε για να δημιουργήσουμε νέες καλύτερες δουλειές για τους πολίτες που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές. Είχα βρεθεί στην Κοζάνη, πέρασα μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα 5ωρη διαδικασία διαβούλευσης συνομιλώντας με τους φορείς, εξηγώντας το σχέδιό μας. Και υπάρχει πιστεύω, μετά το αρχικό σοκ, μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα σε αυτές τις περιοχές τελικά θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν όσο ήμασταν εξαρτημένοι από το λιγνίτη.

Νίκος Χατζηνικολάου: Ωστόσο δεν θα είχαμε φθηνότερη ενέργεια, κύριε Πρόεδρε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όχι.

Νίκος Χατζηνικολάου: Αν λειτουργούσε ο λιγνίτης;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν θα είχαμε. Δεν θα είχαμε γιατί εξακολουθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ενέργειας να προέρχεται από την ηλεκτροπαραγωγή και αυτή συμπαρασύρει. Το φυσικό αέριο συμπαρασύρει τις τιμές. Αφήστε που ο λιγνίτης δεν…

Νίκος Χατζηνικολάου: Υπάρχει και η επιβάρυνση του λιγνίτη λόγω ρύπων με φόρους.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς. Ο λιγνίτης δεν είναι φτηνός. Ο λιγνίτης είναι πολύ ακριβός. Ο λιγνίτης έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να είναι οικονομικός. Όμως, κοιτάξτε το πλεονέκτημα της χώρας όταν σήμερα όλοι κουβεντιάζουμε για το πώς θα κλείσουν τα εργοστάσια λιγνίτη και άνθρακα η Ελλάδα το έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια. Και μπήκε πρώτη στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για το Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης. Άρα πιστεύω ότι στον τομέα αυτόν, σε αυτή την πολιτική, ήμασταν μπροστά από την εποχή μας. Με την καλή έννοια, όχι με την κακή, διότι μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε την παγκόσμια τάση. Είδαμε ίσως νωρίτερα αυτό το οποίο άλλες χώρες βλέπουν σήμερα.
____________________________________

Ο πρωθυπουργός της χώρας στη χθεσινή του συνέντευξη μεταξύ των άλλων είπε και αυτό για την απολιγνιτοποίηση:

«Αν είχαμε σήμερα περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα».

Τι καταλαβαίνω εγώ;

Ότι το επιτελικό κράτος που εγκαθίδρυσαν με όλο τον πολιτικό ανθό της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και όλους αυτούς τους μετακλητούς και τα golden boys που διπλασιάστηκαν σε σχέση με το παρελθόν, δεν είχαν ιδέα τι αποφάσιζαν όταν ξεκινούσαν τον ξαφνικό θάνατο του λιγνίτη.

Εδώ και πολλούς μήνες ο λιγνίτης είναι πολύ φθηνότερος από το αέριο και όταν εμφανίζεται ακριβότερος είναι γιατί αυτοί οι ίδιοι τον κατέστησαν ακριβότερο απεμπολώντας τα δικαιώματα ρύπων.

Σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι βλέπουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και αναρωτιόνται αν είναι λογαριασμός κατανάλωσης ή η αγορά ολόκληρης της Δ.Ε.Η., γιατί ο Κος Μητσοτάκης θέλησε σύμφωνα με τα λεγόμενά του «να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια τάση και είδε νωρίτερα αυτό το οποίο άλλες χώρες βλέπουν σήμερα».

Ειλικρινά δεν υπάρχει έλεος !!!