Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδρογόνου μίλησε στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα 11 ευρωπαϊκά πρότζεκτ της τεχνολογίας του υδρογόνου, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας στη Δυτική Μακεδονία. Το σχέδιο ονομάζεται White Dragon.

Ο Θανάσης Στούμπος, διευθυντής ερευνών του Δημόκριτου ξεκαθάρισε ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη περιφέρεια που δεν βρέχεται από θάλασσα και παράγει λιγνίτη.22.500 είναι οι έμμεσες θέσεις εργασίας από αυτή την δράση με την περιφέρεια μας να προχωράει στην απολιγνιτοποίηση από το 2005-2010  και  τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη να πιέζεται από την κυβέρνηση να σταματήσει η λιγνιτική δράση το 2028.. Δόθηκαν  και κάποια ιστορικά στοιχεία για να γίνει γνωστό ότι η Δυτική Μακεδονία από το 1950-60 προμηθεύει την χώρα μας με ηλεκτρική ενέργεια με την εκμετάλλευση 160.000 στρεμμάτων γης. Λόγος έγινε και για την τηλεθέρμανση 100.000κατοίκων σε Κοζάνη,  Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο.

Την παρουσίαση στου σχεδίου συνέχισε ο Olivier Bucheli, ο οποίος και ανέφερε ότι η περιοχή μας έχει υψηλό ηλιακό δυναμικό και ο βασικός σχεδιασμός είναι να παίρνουμε την ηλιακή ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών. Επειδή όμως ο ήλιος δεν υπάρχει πάντα, παίρνεις το πρωί την ενέργεια  από τον ήλιο για να τροφοδοτείς το ηλεκτρικό δίκτυο και αυτή την πλεονάζουσα ενέργεια για να διασπάς το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Το H2 το αποθηκεύεις σε μεταλλικά υδρίδια και το χρησιμοποιείς ως καύσιμο το βράδυ ή σε μέρος που δεν έχει ήλιο, όπως ανέφερε. Το βράδυ παίρνεις το αποθηκευμένο υδρογόνο και  το τροφοδοτείς σε κυψέλες καυσίμου, παράγοντας  έτσι ενέργεια για το  δίκτυο.

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία θα γίνει ένα φωτοβολταϊκό 1,15 GW, ενώ η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο θα προμηθεύουν την τεχνολογία. Μπορεί να υπάρχει και τηλεθέρμανση σε 120.000 κατοίκους, συνολικής ισχύς 90MW. H αυτονομία της αποθήκευσης του υδρογόνου θα διαρκεί πέντε ημέρες. Θα μειώσει 1,5 εκ τόνους διοξείδιο του άνθρακα ετησίως σε σχέση με την καύση του λιγντίτη, ενώ θα δημιουργήσει 5.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 2, 2 δις ευρώ.

Τα έντεκα  έργα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αφορούν συνολική επένδυση άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 5-10 χρόνια και, μόλις ολοκληρωθούν, θα εξοικονομήσουν 35 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 ετησίως. Τέλος, αναγγέλθηκε και η επόμενη εκδήλωση στις 18 Νοεμβρίου 2019 στις Βρυξέλλες με τη συνάντηση πια των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων όπου θα επενδύσουν στην εν λόγω τεχνολογία.

Ιωάννα Παπαδημητρίου